A 2017-es tesztek eredményeit kikérő BBC értesülései szerint a megvizsgált 665 termék közül 145 tartalmazott olyan húsokat is, amelyek nem szerepeltek a hozzávalók között. Az esetek többségében feltehetőleg szándékosan „felhígított” készítményekről van szó, az idegen állatok DNS-ét csupán nyomokban, 1 százaléknál kisebb arányban tartalmazó húsokat nem számolták ugyanis ide a hatóságok.
Nem tudom, mit ettél tavaly nyáron
A 665 minta közül 73 kisebb-nagyobb boltokból, 50 különböző éttermekből, 22 pedig egyenesen a készítményeket előállító gyárakból származott. Hozzátartozik az igazsághoz az is, hogy nem véletlenszerűen kiválasztott, hanem valamilyen szempontból gyanúsnak minősített üzleteket ellenőriztek a helyi hatóságok.
Lóhúst nem találtak
Az ellenőrök ezúttal az élelmiszeripar által leggyakrabban felhasznált állatok (marha, disznó, bárány, csirke, pulyka, kecske, ló) DNS-e után kutakodtak, előfordulhat tehát, hogy más állatok is belecsusszantak itt-ott a kolbászkákba. A leggyakrabban a szemlátomást a vártnál kevésbé kóser bárányhús tartalmazott marhát vagy disznót, de a kecske és a marha is gyakran röfögött vagy kotkodácsolt, mielőtt étel lett belőle. Lóhúst ugyanakkor egyetlen mintában sem találtak a hatóságok.
Ezért hasonlít a marhára
Az azért elég ritka volt, hogy egy készítmény kizárólag más állatok húsából álljon, bár egy magát struccnak hazudó húsdarabról kiderül azért, hogy kizárólag marhahúsból áll.
A leggyakrabban természetesen a darált húshoz adtak hozzá olcsóbb húsokat a gyártók, de a kebabosok is gyakran csaltak, és az éttermek currys fogásai, valamint a kolbászok is sokszor tartalmaztak más húsokat. Azt nem tudni, hazánkban mi a helyzet e téren. De akarjuk tudni?