Derítsd ki, melyik híres festményen szerepel a hasonmásod! Az Art Selfie segít!

Valahol ott van a világ festményei között az elveszett ikertestvéred a múltból. A Google Arts and Culture applikációja, az Art Selfie egy szelfi alapján azt is megmutatja, ki az, és melyik képen szerepel!

A melyik hírességre hasonlítasz Facebook-játékok elég népszerűek, januárban a Google is beszállt, csak náluk az egész nem adathalászatról szól, és nem is az derül ki belőle, hogy mi lenne az indián neved, vagy hogy mi voltál előző életedben, hanem hogy a világ legmenőbb művészeti gyűjteményein hol tűnik fel egy rád kísértetiesen emlékeztető alak. 

Én eddig nem gondoltam, hogy szelfizéstől műveltebb lehet valaki, de a Google-nek sikerült megugrani ezt a kört is. Az egy dolog, hogy Beyoncé és Jay-Z szexivé tette a múzeumba járást, de végre nálunk is elérhető az Art Selfie, hogy kicsit bővítsd a művészettörténeti ismereteidet. 

Hogyan működik az Art Selfie? 

Le kell tölteni hozzá az Arts&Culture alkalmazást, és annak főoldalán kicsit legörgetve jutsz el az Art Selfie részig. Megnyitod, készítesz egy fotót, és mikor láthatóan dolgozik a mesterséges agy, vagyis kis pontokat látsz az arcod körül, akkor éppen analizál a gép. Aztán tényleg bámulatosan gyorsan összeveti 70 ország 1500 múzeumának 6000 tárlatának darabjaival, és kidobja az eredményeket.

Néhánytól ki fogsz borulni, mert mondjuk más nemű lesz illető, vagy már a kép címéből kiderül, hogy idős hölgyre hasonlítasz, de ne aggódj, több lehetőség közül választhatsz. Sőt, megnézheted teljes valójában is a művet, ahogy azt is, hogy melyik múzeumban találhatsz magadra, ha esetleg egy rendes szelfit is szeretnél az időutazó éneddel. Az egészre egyébként nagyon hamar rákattantak az emberek, már a megjelenés után néhány nappal 30 millió szelfit készítettek

Mi lesz a képekkel? 

Nyilván mindenki első kérdése az, hogy de mihez kezd a Google a képekkel. Az adatvédelmi tájékoztató szerint nem tárolja, és csak annyiban elemzi, hogy megtalálja a rendszerében azt a festményen szereplő embert, aki a leginkább hasonlít hozzád. Aki hisz az összeesküvésekben, vagy csak bizalmatlan a nagy techcégek adatkezelésében, azt úgysem fogja ez meggyőzni, aki viszont nem fél attól, hogy a szelfije a gyíkemberek kezébe kerül a Szíriusz bolygó adatközpontjába, vagy úgy van vele, hogy a Facebook, az Instagram és az összes térfigyelő kamera korában már úgyis megvan nekik, annak viszont baromi jó móka megnézni, hogy mennyire hasonló embereket dob ki a rendszer. 

Az Arts and Culture egyébként is nagyon jó alkalmazás

Őszintén szólva én egy ideje rákattantam az Arts and Culture alkalmazásra. Nem mondom, hogy azóta a magasművészet főtudósa lettem, mindenesetre a rendszeres gyűjtések nagyon izgalmasak, nélkülük sosem találtam volna rá David LaChapelle műremekeire, ahol Michael Jackson angyalként tapossa el az ördögöt a horvát nyaralása alatt, vagy a híres előredőlős trükkjében használt cipő tervrajzait, hogy a turnék során is elő tudja adni a Smooth Criminal ikonikus mozdulatát. A tematikus gyűjtemények és folyamatosan bővülő tárlatok mellett ott vannak a nagy felbontású képek is, ahol egy festmény vagy akár egy kupola freskójára is addig lehet közelíteni, nagyítani, hogy még az ecsetvonások is látszódjanak, arról nem is beszélve, hogy mondjuk a Magyar Állami Operaház kupoláját ilyen részletességgel még színházi látcsővel sem lehet megfigyelni, nemhogy az egeret kattintgatva. 

Te melyik festmény szereplőjére hasonlítasz? 

Az Art Selfie sikere hatalmas. Nálunk csak szeptember 4-től érthető el, de az első körben az Amerikai Egyesült Államokban olyan sikere lett, hogy az első napokban gyakorlatilag az összes közösségi oldalt elözönlötték a szelfipárok. A szerkesztőségben is azonnal kitört az őrület, mikor a telefonomra applikáltam az alkalmazást, és mindenki bőszen rá is keresett a festményen talált ikertestvérére.

Egyébként ki tudnak jönni nagyon izgalmas együttállások, például az én feminista-muzeológus-tanár-művész, 58 százalékos hasonlóságú virtuális ikrem születésnapja nagyon közel esik az enyémhez. Jó, évszám tekintetében van köztünk majdnem 100 év, de valószínűleg sosem találtam volna rá a létezésére sem, most meg kifejezetten szimpatikusnak nőnek látom, ahogyan a többiek sem feltétlenül tudtak ezelőtt semmit a gépagy által dobott hasonmásukról. Mindenesetre már iOS és Android készülékedre is letöltheted az alkalmazást - vagy frissítheted, hogy működjön. Ha az érdekel, hogyan is néz ki a gépek tanulása a gyakorlatban, akkor ezt a cikket ajánljuk, ahol a Google mesterséges intelligenciáért felelős vezető kutatója mesél arról, hogyan is működik ez az egész. Addig pedig megmutatjuk a galériában, hogy néhány híresség és mi mire jutottunk. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek