Milliós bírság járhat, ha homokot lopsz a strandról

Az olasz hatóságok és Szardínia lakosai nem viccelnek: akár 3000 eurós, azaz közel egymillió forintos büntetést is kiszabhatnak azokra, akik magukkal visznek néhány dekányi homokot.

A becses homokot annyira féltik a helyiek, hogy néhány éve meg egy „Kirabolják és kifosztják Szardíniát” névre hallgató Facebook csoportot is létrehoztak, most pedig már nem csak a hatóságok, de önkéntes feljelentők és homokvigyázók is őrzik a… homokot - írja a Guardian.

Nem mázsás lopásokra kell gondolni

Egy Nápolyban született, de Angliában élő olaszt például nagyjából 300 000 forintra büntettek nemrég, amiért magával vitt egy flakon homokot. A helyiek szerint persze az nem csak sima homok, hanem érték, amit „évmilliók alatt hozott létre a természet”.

Sok kicsi sokra megy
Sok kicsi sokra megyShutterstock

Sok kicsi sokra megy

A különösen tiszta strandjairól híres szigeten nyaraló turisták fosztogatók általában csak egy-egy kisebb tégelyt töltenek meg homokkal, a sok pici flakon azonban gyorsan összeadódik: tavaly nyáron például több mint egy tonna homokot találtak a főváros, Cagliari repterét elhagyni készülő turisták csomagjaiban.

A tiltó táblák ellenére szorgalmasan homokozó turisták pedig igazi ökoterroristák a helyiek szerint, a homoklopás pedig nem csak tiszteletlen, de a környezetet is pusztítja. A homokproblémákra a német nagykövetség is felhívta egyébként a nyaralni vágyók figyelmét, külön kiemelve, hogy a homok, a kövek és a csigaházak elemelése bizony komoly vétség.

Van, aki visszahozza

Vannak olyanok is egyébként, akik belátják, hogy bűnt követtek el. Egy Budelliből rózsaszín homokot lopó nő például 29 év után hozta vissza a „relikviákat”, bűntudata volt ugyanis a fosztogatásról szóló hírek miatt. Nem csak a homoklopást utálják egyébként a morcos helyiek: a spanyol Magaluf utcáin például már bulizni sem lehet rendesen.

Budelli strandja
Budelli strandjaShutterstock

Az nem egyértelmű, hogy vajon a fürdőnadrágok zsebében vagy a cipőtalpakon bujkáló homokszemekért is fizetni kell-e.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek