Így nudizunk mi - felmérték a magyar naturista helyzetet

Ötből egy magyar járt már naturista strandon, csaknem kétszer annyi a pucérkodó férfi, mint a nő az erre kijelölt területeken, és a nudisták kétharmada 41 éves vagy annál idősebb.

Minden ötödik magyar járt már naturista strandon egy friss felmérés szerint. A Szallas.hu közleménye szerint azonban a nudizás nem a kukkolásról szól. „A fő motiváció sokkal inkább a naturista elvekhez, a szabadsághoz, a természetközeli állapothoz köthető” - írják.

 A fentiek ellenére saját bevallása szerint a nudisták közel harmada megnézi mások adottságait, ha az illetőnek csinos alakja van. „Az igazi naturisták válaszaiból azért kiderül, hogy mivel a természetesség része a meztelen állapot, ezért ők jellemzően nem méregetik egymást. Aki nézelődni érkezik, általában nem közéjük tartozik” – magyarázza Keresztes Nóra, a Szallas.hu marketing menedzsere.

Párban szép a nudi
Párban szép a nudiShutterstock

Minden második nudista bátran meztelenkedik, nem érez ezzel kapcsolatban szégyellnivalót. Persze a naturista elvek mellett sokakat hajtanak praktikus okok: nem kedvelik, ha a fürdőruha nyomot hagy a bőrükön, vagy épp higiéniai szempontok miatt dobják le a műszálas bikinit.

A nudizók kétharmadát az sem zavarja, ha ismerőssel fut össze a textilmentes helyen, és ugyanennyien szívesen ismerkednek naturista területen. A legtöbben párjuk társaságában látogatják a nudistastrandokat, kempingeket, csak jóval kevesebben vannak azok, akik barátokkal vagy egyedül mennek, esetleg a családdal közösen.

45 százalékuk csak napozik vagy strandol meztelenül, de 55 százalékuk akár pőrén sportol, vagy egy szál semmiben látogat el a büféhez is. A nyaralás tervezésekor egyébként csak minden második naturistának számít, lesz-e az úti cél közelében textilmentes lehetőség.

Vigyázz, pucér emberek a vízben!
Vigyázz, pucér emberek a vízben!Shutterstock

A legnépszerűbb hazai kijelölt helyek egyébként a balatonberényi Naturista Strand és Kemping, a délegyházi Naturista Oázis Kemping és a sziksósfürdői Naturista Strand. A válaszadók szinte egytől egyig egyetértenek a nudista helyek kialakításával, és a közvélemény szerint a naturisták számára nincs elegendő lehetőség ma Magyarországon.

Az anti-naturisták többsége nem tartja betegesnek a nudistákat, csak kevés százalékuk gondolja róluk, hogy magamutogatók. A legtöbben barátságosnak, természetesnek, sőt vannak, akik bátornak titulálják őket, és csodálják, hogy mennyire elfogadják önmagukat.

Bikini meg minek
Bikini meg minekShutterstock

Azok, akik inkább magukon hagyják a bikinit, azt mondták, saját szégyenlősségük áll útjába a vetkőzésnek. A felmérést végző cég a „textilpártiakat” arról is megkérdezte, ha olyan helyen lennének, ahol nem tartanak ismerős felbukkanásától, ledobnák-e a fürdőruhát, de csupán egyharmaduk tenne így. 

A nudisták életkor szerinti megoszlása

1. 51+ korosztály: 37%

2. 41-50 évesek: 31%

3. 31-40 évesek: 20%

4. 26-30 évesek: 7%

5. 18-25 évesek: 5%

(Forrás: Szállás.hu)

Oszd meg másokkal is!
Mustra