Az igazi kenyér kovásszal készül és kemencében sül

Olvasási idő kb. 8 perc

Mitől lesz a hétköznapi különleges? Egy edény vagy egy kenyér? A személyes kapcsolattól, az odafigyeléstől és persze egy kis mókától. Újabb workshopot teszteltünk.

Ismerkedésem a tésztasütéssel a pizzával kezdődött. A szüleimtől örökölt recept egyszerű, gyors és isteni, ráadásul a frissen kisült, oregánó illatú lepények azokra a különleges alkalmakra emlékeztetnek, amikor családi körben készítettük azokat. Később próbálkoztam kenyérrel, kiflivel és ciabattával is. A házi készítésű péksütemény semmihez sem fogható.

A konyhát betöltő tészta illata, a meleg kiflire olvadó vaj, a roppanó kenyér és a személyes történet, amitől minden sokkal finomabbnak tűnik.

Ezen kívül én válogatom össze az alapanyagokat, ezért pontosan tudom, hogy mi van benne.

Szabó Edit keramikus és Simonyi Kristóf, a Pipacs pékje tudják, hogy mit jelent a házi kenyér, ezért összeadták tudásukat, hogy mások otthonába is eljuttassák a teremtésnek ezt a hétköznapi csodáját. A két hétvégén át tartó workshopjukon kenyérsütő edényt készítettem, és kovászos kenyeret sütöttem.

Műhelyben készül a tárgyak lelke

Edithez az Óbudai Harisnyagyár vöröstéglás épületébe érkezem. A negyedik emeleti műteremlakást fémkeretes ablak osztja két részre: a konyhából a homályos üvegen átlátni az alkotótérbe, ahol kész és félkész szobrok, eszközök és formák sorakoznak a polcokon, az ajtó mellett hatalmas kemence áll. Itt dolgozunk két vasárnapon keresztül, itt szívunk minden tudást magunkba. Az agyagedény elkészítésével kezdünk. Edit foglalkozik velünk először, de itt van Kristóf is, ő szolgáltatja az elemózsiát. A konyha asztalain friss kenyerek sorakoznak zöldségekkel, vajjal, kenegetőssel.

A csapat többségét a kenyérsütés hozta ide, sokaknak már tapasztalatuk is van, az agyagozás azonban mindenkinek új terület. Rövid ismerkedés után felvesszük a színes kötényeket, körbeálljuk a műhely nagy asztalát, és hozzálátunk a munkához. A teknőspáncélra emlékeztető edényt Edit tervezte. A mi feladatunk, hogy az agyagot a formákba illesszük, nyomkodjuk és szabjuk. Leírva egészen egyszerű folyamatnak tűnik, azonban nem csak ügyesség, de erő is kell hozzá, hogy az anyag úgy viselkedjen a kezünk alatt, ahogyan azt szeretnénk. A kezdeti bizonytalanság után azért mind élvezzük ezt a fajta munkát: ahogyan az ívekre, a felületre, a falvastagságra és még vagy ezer dologra koncentrálunk egyszerre, megszűnik a külvilág, a közös tapasztalatok pedig hamar összekovácsolnak minket.

A szünetekben a kenyerekkel ismerkedünk. Kristóf megkezdi az oktatást a kovász neveléséről, vagyis, hogy hogyan etessük a lisztből és vízből készült masszát még több liszttel és vízzel. Egyre okkultabbnak tűnik a pékszakma, ahogyan a kovászszülőséggel ismerkedünk, és kezdjük azt hinni, hogy sokkal egyszerűbb lenne aranyhalat vagy akár leguánt tartani – de abból ugye nem lesz kenyér. A nap végén majd mindenki hazaviheti a saját kovászát egy befőttesüveg alján.

Délutánra egyre szaporodnak a sajgó agyagformázó ujjak és a fájó hajolgató hátak, de ezzel együtt több a csillogó szem, ahogyan az egész napos munkánk lassan testet ölt. A festést várjuk a legjobban, itt dől el ugyanis, hogy kinek hogyan igazodik a személyiségéhez a tárgya. Némi csalódást jelent, amikor megtudjuk, hogy a máznak csak a kisütés után lesz színe, de lelkesen kenjük az edényünkre a betonszürke masszát is. Népszerűek a teknősfoltok és az agyagszín is, én mályvát választok. A végeredményre két hetet kell várunk, Edit a következő közös alkalmunkra égeti ki őket. Ezekben készülnek majd a kenyerek. Útravalóra megkapjuk a kovászt Kristóftól azzal a felszólítással, hogy a következő alkalomig tartsuk életben.

"Amit a tészta kíván”

A workshop második vasárnapjának reggelén kipattan a szemem, egyrészt azért, mert izgatottan várom, hogy mi sült ki az edényemből, másrészt pedig, hogy sikerült-e életképes kovászt nevelnem. Végrehajtom a Kristóf által meghagyott utolsó utasításokat a liszttel és a vízzel kapcsolatosan, gondosan ügyelve rá, hogy minden grammra pontosan történjen. Rácsattintom a befőttesüvegem tetejét a kovászomra, bedobom a táskámba, és már indulunk is. Gyermekem az egy óra BKV-út alatt rohamos növekedésnek indul, mire a műterembe érek kibújik az üvegem fedele alól - összekenve minden holmimat. Nem baj - gondolom -, legalább biztos lehetek benne, hogy életben van. Kristóf is megcsodálja, levegőztetjük, a rózsaszín fedeles, szív mintával dombornyomott tárolóm száján kifutva magazinba illő látvány. Persze a kovász próbája a víz – vagyis, ha lebeg rajta, jó munkát végeztem.

Hamarosan ki is próbáljuk, a csapat elragadtatva figyeli, ahogyan az ujjamról a kancsónyi vízbe csobban – és az alján marad. Pillanatnyi csend után Kristóf menti meg a helyzetet, az edény közepéből vesz, és riadtan, az én kudarcos próbálkozásom után dobja – ez már lebeg! Így az enyémmel együtt mindenki kovásza működőképes.

Kézhez kapjuk Kristóf kenyérreceptjeit, melyekben láthatóan fontos szerepet játszanak a grammok, és hozzálátunk a gyúráshoz, dagasztáshoz, kelesztéshez. A tésztát félóránként hajtogatjuk, addig a konyharuha alatt pihen. A kenyérsütés a kovászneveléshez hasonlóan megfoghatatlan: ha a mennyiségeken túl kérdezzük Kristófot, mindenre azt a választ kapjuk, hogy ahogyan, amit és amennyit a tészta megkíván. Ez az instrukció valószínűleg csak pékaggyal értelmezhető.

Éleszd újra a szikkadt kenyered!Éleszd újra a szikkadt kenyered!

Füröszd le, és olyan lesz, mint újkorában!

Tovább olvasom

Amíg a tésztánk pihen, bevetjük az edényeinket, amelyek Edit munkaasztalán sorakoznak.

Gyönyörűnek tartjuk őket egytől egyig,szépségük igazán az egyediségükben, a mögöttük álló munkában és a tökéletlenségükben fogható meg.

Itt-ott foltosak, de ettől különlegesek és megismételhetetlenek. Kristóf előkészített nekünk néhány szakajtónyi – vagyis kosárnyi – tésztát, hogy megtapasztalhassuk a sütés élményét. Lisztezzük őket, bevágjuk a tetejüket, rácsúsztatjuk az edényünk alsó lapjára, és mennek is a kemencébe. Amíg elkészülnek, bucikat formázunk a következő körre.

Varázslat ez az egész nap, egymás után születnek a csodák. Ahogyan feltűnnek az edényekben a forró kenyerek, rácsodálkozunk, hogy milyen gyönyörűt alkottunk: Kristóf, a kovász és mi – ilyen élményt nem lehet átélni a boltok kenyeres polcai előtt. Bekerülnek a kemencébe a bucik is, mi pedig megküzdünk a nap utolsó kihívásával: a kovászkvízzel, amiből kiderül, hogy kovászt időzíteni komolyabb agymunka, mint egy matekérettségi.

A nap végén büszkeségeinkkel – az edénnyel, a kenyérrel és a bucikkal – a fotófal elé járulunk. Mint az újszülött kisbabákat, úgy babusgatjuk őket. Estére kapunk egy kis házi feladatot is. A napközben gyúrt tésztát szakajtóba tesszük, és szaladunk vele haza: ezt otthon kell kisütni. Kristóf ügyesen kitalálta ezt is, így csak attól rettegek, hogy befér-e a sütőbe az edény, nem töröm-e össze, és hogy egyáltalán sikerül-e kemence- és szakembermentes körülmények között a kenyerem. A tészta miatt legalább már nem kell aggódnom. Közel egy óra sütés után kikerül a sütőből az első, otthoni kovászos kenyerem.

Miért jobb az egyik kenyér a másiknál?Miért jobb az egyik kenyér a másiknál?

Kisokos, nehogy véletlenül rossz kenyeret vigyél haza.

Tovább olvasom

Kopog az alja, hullik róla a liszt, semmihez sem fogható kovász illata van.

Az első szelet maga az izgalom, csodálatos, omlós, buborékos belső tárul fel a kés nyomán.

A két nap alatt nem csak az anyaggal való munka teremtő szépségét ismertem meg, nem csak a kovásznevelést sajátítottam el, a workshop sokkal többet adott kézzel fogható dolgoknál. Ajándék volt az élmény is, hogy olyan alkotási folyamatba csöppentem, ami egyszerre szakított ki a hétköznapokból, és mutatta meg, hogyan adhatok igazi értéket a mindennapi dolgoknak. A konyhaszekrény tetején álló edényem mindig sokkal többet fog jelenti nekem – ahogyan az általam sütött kenyerek is majd –, mint egy egyszerű tárgy. A személyes megtapasztalásom, a vele született történetek sokkal többé teszik. 

Te is?

Ha kedvet kaptál a workshophoz szeptembertől te is részt vehetsz a foglalkozásokon. Az időpontokért figyeld Szabó Edit honlapját. Fontos, hogy tudd, az alkalmak két teljes napot vesznek igénybe. A foglalkozás teljes díja 37000 forint.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

  • Offline
Elsüllyedt egy turista-tengeralattjáró a magyarok kedvenc egyiptomi üdülőhelyén
Elsüllyedt egy turista-tengeralattjáró a magyarok kedvenc egyiptomi üdülőhelyén

Turistákkal a fedélzetén szenvedett balesetet egy egyiptomi tengeralattjáró.

március 27., 12:40

  • Szülőség
Gyerekrablóktól tart a fél ország, a rendőrség is megszólalt a riasztó hírek kapcsán
Gyerekrablóktól tart a fél ország, a rendőrség is megszólalt a riasztó hírek kapcsán

A rendőrség hivatalos felületén tájékoztatott a gyerekrablókkal kapcsolatban.

március 27., 13:36

  • Offline
Teljesen "elzárták" a Niagara-vízesést: döbbenetes látványt nyújtottak a csupasz sziklák 1969-ben
Teljesen "elzárták" a Niagara-vízesést: döbbenetes látványt nyújtottak a csupasz sziklák 1969-ben

Hihetetlenül hangzik, de megtörtént: 36 évvel ezelőtt hónapokra elzárták a Niagarát.

március 27., 14:00

  • életem
Az ADHD jele lehet, ha ezt teszed a ruháiddal
Az ADHD jele lehet, ha ezt teszed a ruháiddal

Ha így kezeled a tiszta és szennyes ruhákat, annak nem biztos, hogy a lustaság az oka, akár az ADHD-re is utalhat.

március 27., 16:00

  • Offline
Múzeumból lopott festményt találtak egy nőnél, de nem hajlandó visszaadni
Múzeumból lopott festményt találtak egy nőnél, de nem hajlandó visszaadni

A 16. századi kép 128 ezer dollárt érhet.

március 27., 15:10

  • Offline
Hiába könyörgött hűtlen múzsája, lecserélte egy kocsmáros feleségére
Hiába könyörgött hűtlen múzsája, lecserélte egy kocsmáros feleségére

Akiről viszont élete végéig gondoskodott a híres festő.

tegnap, 20:00

  • világom
Ilyen volt az első bankautomata: a hatvanas években kezdték használni
Ilyen volt az első bankautomata: a hatvanas években kezdték használni

Az első bankautomata még egészen máshogy nézett ki, mint a mai ATM-ek.

március 27., 16:46

  • Testem
Így van most az egyik űrhajós, aki 9 hónap után tért haza
Így van most az egyik űrhajós, aki 9 hónap után tért haza

9 hónap súlytalanság után most a saját lábán is alig tud megállni az amerikai űrhajós.

március 27., 14:36

  • életem
Közel 40 ezer forint jut minden nyugdíjasnak: ekkor érkezik a pluszpénz
Közel 40 ezer forint jut minden nyugdíjasnak: ekkor érkezik a pluszpénz

Minden nyugdíjasnak jár a pluszpénz 2025-ben.

március 27., 12:10

  • Édes otthon
Ezt kár lenne kihagyni: ingyenes kukákat ajánlanak a társasházaknak
Ezt kár lenne kihagyni: ingyenes kukákat ajánlanak a társasházaknak

A MOHU ingyenes okoskukái sokkal többet tudnak a jelenlegieknél.

március 27., 17:30

  • Testem
4 alkalom, amikor soha nem szabad fogat mosni
4 alkalom, amikor soha nem szabad fogat mosni

Vannak helyzetek, amikor a fogmosás inkább káros a fogainkra nézve.

március 27., 06:00

  • Önidő
Ez a kép próbára teszi a szemed: te meglátod benne a számokat?
Ez a kép próbára teszi a szemed: te meglátod benne a számokat?

Sokan nem látják ezt a számot a képen, ami akár súlyos szembetegség jele is lehet.

március 27., 06:30

  • életem
Ezt gondolja a Z generáció a nyitott kapcsolatokról
Ezt gondolja a Z generáció a nyitott kapcsolatokról

A mai generáció képtelen az elköteleződésre, vagy csak új utakat keresnek a kapcsolatokban?

március 27., 19:30

  • életem
Világcsúcs: harcművészetet oktat a 7 éves kislány, sokan aggódnak érte
Világcsúcs: harcművészetet oktat a 7 éves kislány, sokan aggódnak érte

Rengetegen inspirálónak tartják a történelmet író lány példáját, de a reakciók vegyesek.

március 27., 20:00

  • világom
Hosszú évtizedekig bújtatták a nácikat Argentínában, most nyilvánossá teszik aktáikat
Hosszú évtizedekig bújtatták a nácikat Argentínában, most nyilvánossá teszik aktáikat

Eichmann, Mengele és egy sor más náci háborús bűnös kapott menedéket Argentínában, aktáik most napfényre kerülhetnek.

március 27., 10:36

  • Édes otthon
Ez az ezerforintos egy vagyont ér, százezreket kaszálhatsz, ha találsz otthon
Ez az ezerforintos egy vagyont ér, százezreket kaszálhatsz, ha találsz otthon

Az ezerforintosért több százszorosát is fizethetik.

március 27., 11:10

  • Offline
Kinek a slágerei voltak ezek a 90-es években?
Kinek a slágerei voltak ezek a 90-es években?

Most megmutathatod, mennyire ismered a rendszerváltást követő évtized könnyűzenéjét.

március 27., 06:46

  • világom
Ez a 10 legdrágább étel a világon
Ez a 10 legdrágább étel a világon

Bizarr és gusztustalan alapanyagok éppúgy helyet kaptak a legdrágább ételek listáján, mint csilli-villik.

március 27., 18:30

  • Testem
5 perc alatt elalszol, miután átverted az agyad ezzel a trükkel
5 perc alatt elalszol, miután átverted az agyad ezzel a trükkel

A meleg vizes fürdő és a bárányszámolgatás mellett van egy igazán hatékony trükk, ami segítheti az elalvást.

március 27., 19:00

  • Önidő
Most a tiéd lehet Alföldi Róbert koronája
Most a tiéd lehet Alföldi Róbert koronája

Új gazdát keres Alföldi Róbert koronája. A március végéig tartó online aukción lehet rá licitálni több más királyi kellékkel együtt.

március 27., 11:40

  • életem
Az adómentesség újabb kiterjesztését tervezi a kormány: ezek a pénzek érintettek
Az adómentesség újabb kiterjesztését tervezi a kormány: ezek a pénzek érintettek

Bővülhet az adómentes pénzek köre hamarosan.

március 27., 08:06

  • világom
Nincs rákos beteg ebben az országban, és a legboldogabb emberek is itt élnek
Nincs rákos beteg ebben az országban, és a legboldogabb emberek is itt élnek

Híresen barátságosak és pozitív szemléletűek itt az emberek: talán ehhez is köze van annak, hogy feléjük állítólag nincs rákos megbetegedés.

március 27., 07:00

  • életem
Erről az 5 kifejezésről ismered fel a hazug embert a mesterséges intelligencia szerint
Erről az 5 kifejezésről ismered fel a hazug embert a mesterséges intelligencia szerint

A mesterséges intelligencia szerint több olyan szó is van, amit a hazug emberek gyakran használnak.

március 27., 07:26

  • Testem
Botrány robbant ki a Pfizer Covid-vakcinája körül
Botrány robbant ki a Pfizer Covid-vakcinája körül

Brit multinacionális gyógyszeripari és biotechnológiai vállalat tett feljelentést a Pfizer-vakcina ügyében.

március 27., 08:36

  • életem
Nagy lezárások jöhetnek járvány miatt, a magyar közutakon is változás várható
Nagy lezárások jöhetnek járvány miatt, a magyar közutakon is változás várható

Lezárásokat vezetnének be a járvány terjedésének megelőzése miatt, a határátkelők egy része már nem használható.

március 27., 10:06

  • világom
Megsérült a csernobili szarkofág – ebből nagy baj lehet
Megsérült a csernobili szarkofág – ebből nagy baj lehet

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és a Greenpeace is aggódik a csernobili erőmű újabb sérülése miatt.

március 27., 09:36

  • világom
Ráijesztett az utasokra a Wizz Air, de tisztáztuk: nem kérnek bevezetés előtt álló engedélyt
Ráijesztett az utasokra a Wizz Air, de tisztáztuk: nem kérnek bevezetés előtt álló engedélyt

Még nincs rá szükség, de úgy tűnt, a légitársaság már kéri a beutazási engedélyt: tisztáztuk a helyzetet.

március 27., 09:05

  • életem
Ha így pletykálsz, sokkal szimpatikusabbnak fognak tartani
Ha így pletykálsz, sokkal szimpatikusabbnak fognak tartani

Így kell továbbadnod a pletykát, ha megbízhatóbbnak és vonzóbbnak akarsz tűnni.

március 27., 08:20

  • Offline
Megszületett a döntés: drágul a tömegközlekedés Budapesten
Megszületett a döntés: drágul a tömegközlekedés Budapesten

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében júniustól emelkedik a BKK-jegyek ára. Mutatjuk, mennyivel drágul a tömegközlekedés Budapesten.

március 27., 07:46

  • világom
Eladó egy 155 éves kocsma, de csak akkor veheted meg, ha ez a neved
Eladó egy 155 éves kocsma, de csak akkor veheted meg, ha ez a neved

Óriási kampány zajlik, hogy megtalálják a nem akármilyen nevet viselő utódot.

március 27., 08:50

Érdekességek