Sokáig nem tartozott a nagy kedvencek közé a főzelék, sőt mondhatni, hogy inkább szitokszónak számított a válogatósabbak konyhájában. Manapság reneszánszát éli, klasszikusokban és újragondolásokban nincs hiány a receptoldalakon sem. A hajtás után mutatjuk, hogy hogyan készül a menzás spenót, az egzotikus currys karfiolos és a nyárias, alakbarát krumplifőzelék!
Tejszínes spenót Katuci konyhájából
Hozzávalók:
50-70 dkg spenót (friss vagy fagyasztott)
2 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
só őrölt bors
Elkészítés:
Magas falú edényben a vajat felhevítjük, belepréseljük a fokhagymát, épp csak átkavarjuk, meg ne keseredjen -írja Katuci.
Hozzáadjuk a felengedett fagyasztott vagy a megmosott friss spenótot. Közepes lángon 5 perc alatt puhára pároljuk, közben sózzuk, borsozzuk.
Egy kevés, kb. 1 dl vizet is adhatunk hozzá, de általában nem kell. Felöntjük a tejszínnel, felforraljuk, levesszük a tűzről, és botmixerrel simára dolgozzuk. Főtt tojással tálaljuk.
Currys sültkarfiol főzelék Feritől
Hozzávalók:
80 dkg karfiolrózsa
1 dl étolaj
1 ek currypor
1 tk só
késhegynyi chilipor
Az alaphoz:
1 nagyobb fej vöröshagyma finomra aprítva
1 ek vaj
3 ek olíva olaj
2 gerezd fokhagyma
1 tk currypor
4 dl alaplé vagy víz
fél citrom leve
1 dl natúr joghurt
friss koriander vagy petrezselyemzöld
Elkészítés:
A sütőt előmelegítem 200 fokra.
Az 1 dl olajat elkeverem a curryvel, a sóval és a chilivel. A falatnyi méretű rózsákra szedett karfiolt egy zacskóba teszem és ráborítom a fűszeres olajkeveréket. Szorosan befogom a száját és alaposan összerázom az egészet, hogy mindenhol egyenletesen bevonja a rózsákat.
Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, majd erre borítom a karfiolt. 20-25 perc alatt megsütöm.
Közben a vöröshagymát vaj és az olaj összeolvasztott keverékén üvegesre dinsztelem. Finoman sózom. Rászórom az egy tk curryt, ráreszelem a fokhagymát majd felöntöm az alaplével, felforralom.
A megsült karfiol negyedét beleteszem, és az egészet összeturmixolom. Citromlével és ha kell sóval ízesítem.
Hozzákeverem a joghurtot, beleforgatom az egészben hagyott rózsákat, és friss korianderrel vagy petrezselyemmel tálalom. Jól passzol hozzá a halfasírt - ajánlja Feri, a főzelékes.
Alakbarát krumplifőzelék
A tejfölös, majorannás, klasszikus verzió nyáriasított kistestvére. Friss újkrumplival, hagymával és rengeteg zöldfűszerrel. Nem tartalmaz lisztet, és a joghurt is alakbaráttá teszi. Kellemesen savanykás, frissítő főzelék nyári napokra. Nem mellesleg nagyjából 20 perc alatt elkészül - írja Katuci.
Hozzávalók:
50-70 dkg újkrumpli
4 szál újhagyma
1-2 gerezd új fokhagyma vagy a zsenge, zöld szára
2 dl zsíros natúr joghurt
1 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj
só
1 kis csokor petrezselyem vagy kapor
Elkészítés:
Az újkrumplit megtisztítjuk (elég alaposan megmosni, és egy kefével megsúrolni), és kis kockákra vágjuk. Az újhagymát és az új fokhagymát felaprítjuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat, majd rádobjuk a hagymát, kb. 1 perc múlva mehet rá a krumpli is. Kicsit megpirítjuk, közben megsózzuk. Felöntjük annyi vízzel vagy zöldségalaplével, ami kb. 2 ujjnyira ellepi.Közepes lángon addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul. Ekkor el is zárhatjuk. A joghurthoz hozzácsurgatunk egy keveset a főzőléből, simára keverjük, majd visszaöntjük a lábasba.A főzelék nagyjából negyed részét (inkább a sűrűjét) kiszedjük, és botmixerrel simára turmixoljuk, ezzel fogjuk besűríteni. A pépet a főzelékhez keverjük.Végül megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel vagy kaporral.