Közeleg a vég: kifogyhatunk a humuszból!

Ki eszik ennyi csicseriborsót?! Mutassátok magatokat!

Valószínűleg csak kevesen fognak a hajukat tépve, jajgatva bömbölni az utcákon a hír hallatán, de azért a csicseriborsó-hiány is azt jelzi, hogy a klímaváltozás következményei a kedvenc eledeleink árára is hatással vannak. Az egész világot érintő potenciális csokihiányra viszont szerencsére nincs hatással az indiai szárazság.

"Megeszünk mi mindent, ami jó lehet"

A New York Times szerint néhány év gyenge termése elég volt ugyanis ahhoz, hogy a Londonban kifejezetten népszerű étel már most 12 százalékkal drágább legyen arrafelé, mit egy évvel ezelőtt. Ez a legnagyobb termelőt, Indiát sújtó szárazságnak köszönhető egyébként, úgy tűnik hiába állnak át tehát egyre többen a csicseriborsó termelésre, a kereslet továbbra is gyorsabba növekszik a kínálatnál.

shutterstock 267502805

Madagaszkárral jó lesz vigyázni

Egy természeti katasztrófa vagy rosszabb év szinte azonnali jelleggel megindíthatja az áremelkedést a világ másik felén, kifejezetten törékeny egyensúlyról van tehát szó. A klímaváltozás következtében egyre gyakoribbá váló szélsőséges természeti jelenségek máskor is eredményeztek már hasonló változásokat. Tavaly például a Madagaszkárt legyaluló viharok miatt emelkedett meg érezhetően a világ vaníliaszükségleteinek 80 százalékát kielégítő szigetország exportcikkének ára. Ehhez hasonlóan a Kaliforniát sújtó szárazság miatt lecsökkent mandulatermelés is jelentősen megnövelte az árakat néhány évvel ezelőtt.

Adj hálát a fügédért és a manduládért. Mielőtt abból is kifogyunk.

Hogyan lehet jól válni, ha a gyerek is érintett? 

Ezt a kérdést minden válás előtt álló szülő felteszi. Ahogy azt is, hogy vajon mit él át a gyerek szülei válásakor?

Többek között ezekre a kérdésekre ad választ Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a Dívány rendezvénysorozatának következő előadásán, március 9-én este, a MOM Kulturális Központban. Jegyek korlátozott számban még itt kaphatók.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek