Tíz érdekesség a whiskyről, amivel este felvághatsz a kocsmában

Egy kutatás szerint a whisky megvéd a fertőzésektől, és még Jockey Ewing is rosszul itta. Összegyűjtöttünk néhány tudnivalót, amelyek segítségével legközelebb hozzáértéssel fogyaszthatod.

Egyre népszerűbb itthon a whisky: egyre több kocsmában, és egyre több félét lehet megkóstolni. A Red Lemon közleményében egy csomó tudnivalót küldött erről az izgalmas italról, mutatjuk a legérdekesebbeket, hogy legközelebb már sokkal több önbizalommal rendelhess whiskyt, hiszen tudni fogod, mikor idd jégkockával és mikor vízzel vagy, hogy milyen ételek mellé jó választás. 

Whisky vagy whiskey?

Mi az a betűnyi különbség whisky és whiskey között? Az első a skót és kanadai verzió neve, a második pedig az íré és az amerikaié.

Nem akármiből lehet skót whisky

Skót whiskynek a kizárólag Skóciában desztillált és legalább 3 évig és 1 napig tölgyfahordóban érlelt ital nevezzük. A hordókba a whisky előtt amerikai bourbon, vagy spanyol sherry került. Általában kétszer, két és félszer, ritkán akár háromszor is lepárolják.

whisky kisokos2
Red Lemon Media

Akár a whisky doktora is lehetsz

A skótok olyan komolyan veszik a whiskykészítést, hogy Edinburghban akár doktori fokozatot is szerezhetünk a szeszfőzés tudományából. A kevert típusok mestere, azaz a master blender a maláta és gabona keverékéből készült változatok receptjének egyedüli őrzője, a titkos összetevőket az üzemben csak tanítványával, a blenderrel osztja meg.

A whisky kora

Tudtad, hogy a whisky korát mindig a legfiatalabb összetevője határozza meg? Az ital a borral ellentétben palackozás után nem érik tovább, hiába tároljuk évekig a polcon.

Az angyalok jussa

A whisky érlelése során átlagosan évente 2-4%-ot veszít a mennyiségéből. Ezt, az elpárolgó mennyiséget nevezik angel's share-nek, vagyis az angyalok jussának – viccesen úgy tartják, ők ellenőrzik rendszeresen, hogy biztosan jó minőségű ital kerül-e majd a poharunkba.

Megvéd a fertőzésektől

Egy kutatás során különböző baktériumokkal megfertőzött jégkockákat tettek alkoholos italokba, majd olvadásuk után megvizsgálták a kórokozótartalmukat. A legkeményebbnek a whisky bizonyult, mivel minden fertőzést elpusztított. Azért mielőtt whiskyvel kezdenénk kikúrálni magunkat egy betegségből, kérjük ki az orvosunk véleményét.

Te jól iszod a whiskyt?

Csak mert még Jockey Ewing is rosszul itta. Ugyanis az elterjedt szokással ellentétben nem a tipikus széles, hanem a konyakos pohár az aromák legjobb barátja, széles alja és szűk karimája segít koncentráltan tartani az illatanyagokat.

Whisky kisokos1
Red Lemon Media

Lassan a jéggel!

A jégkocka nem csak lehűti italunkat, az aromákat is lezárja, úgyhogy inkább felejtsd el. Egy-két csepp vízzel viszont kiemelhetjük az ízeket.

Whiskyfőző rokonok

Skóciában szinte mindenkinek van egy whiskyfőzéssel foglalkozó rokona. Az országnak 126 lepárlóüzeme van, amik másodpercenként 39 üveget exportálnak. 

Ételek mellé is jó lehet

A whisky, akár egy testes bor, tökéletes steakekhez vagy használhatjuk pácként is, feldobja a gyümölcsös és csokoládés desszerteket is.

Oszd meg másokkal is!
Mustra