Ezek voltak a divatvilág legsokkolóbb hírei 2017-ben

Trumpné tűsarkúja, szexuális zaklatás, nemsemlegesség és a Jenner-Hadid lányok borzolták a kedélyeket.

Nem múlt el az év viták, botrányok és meglepő fordulatok nélkül a divatiparban sem. Legalábbis a Huffington Post listája szerint 2017-ben sem unatkoztak a divatszerkesztők, a ruhamárkák, a szerencsés celebgyerekek, vagy Melania Trump, akinek köszönhetően valóban volt min forgatni a szemünket a tavalyi évben. A hajtás után mutatjuk a legmeghökkentőbb, legellentmondásosabb eseteket!

1. Ismert divatfotósokat is szexuális zaklatással vádolnak

Megelőző intézkedéseket vetett be a divatvilág, nehogy a szakmában is kipattanjon egy olyan botrány, mint a Weinstein-féle Hollywoodban. A Condé Nast International médiacsoport által kiadott lapokban (pl. Vogue, Glamour, Vanity Fair, GQ) lapátra került Terry Richardson, akit már hét évvel ezelőtt, aztán 2014-ben is azzal vádoltak, hogy szexre kényszeríti a stúdiójában megforduló modelleket. Ezúttal úgy tűnik, nem úszta meg, mivel a vállalat vezérigazgatója köremailben kérte a címzetteket, hogy ne szerződtessék le új anyagok elkészítésére Richardsont, sőt inkább már a meglévőeket se publikálják.

A híres divatfotós, Bruce Weber sem úszta meg.
A híres divatfotós, Bruce Weber sem úszta meg.Fotó: Taylor Hill / Getty Images Hungary

Vádat emeltek a 71 éves Bruce Weber fotós ellen is, aki állítólag három évvel ezelőtt szexuálisan zaklatta az egyik modelljét, az akkor 28 éves Jason Boyce-t. A modell azt állítja, hogy az ismert fotós a tesztfotózáson kérte, hogy meztelenül simogassa a nemi szervét, miközben Weber az ujját is szopkodta. Boyce sokáig nem beszélt az esetről, mivel félt, hogy a fotós ellen felhozott vádak tönkretehetik a karrierjét. A botrány kirobbanását követően a Vanity Fair sztornózta a fotós tiszteléte szervezett partit az Art Basel Miamiban, és Grace Coddington (a Vogue korábbi kreatív igazgatója) is törölte a fotóssal való közös képét a közösségi oldalakon.

2. Kitálalt a brit Vogue-tól kirúgott divatszerkesztő

Az egész azzal kezdődött, hogy 25 év után távozott az angol Vogue éléről az 59 éves főszerkesztő, Alexandra Schulman, akit a ghánai születésű 46 éves Edward Enninful váltott a sorban. A váltással együtt elbocsátották az ismert stylistot, Lucinda Chamberst is, aki azt állította, hogy az új vezetőség körülbelül három perc alatt döntött az elbocsátásáról, annak ellenére, hogy már 36 éve dolgozott a lapnál.

Lucinda Chambers a londoni divathéten.
Lucinda Chambers a londoni divathéten.Fotó: David M. Benett / Getty Images Hungary

“Igazság szerint már egy ideje nem olvasom a Vogue-ot. Talán azért, mert túl közel voltam hozzá, vagy túl régóta dolgoztam benne, de egyébként sem éreztem soha, hogy Vogue-os lenne az életmódom. Az újságban látható ruhák a legtöbb ember számára elérhetetlenek, mivel nevetségen drágák. Sajnálatos, hogy a magazinok elveszítették egykori tekintélyüket, ma már inkább a gyorsaságra és exkluzívitásra hajtanak. Elfelejtettek hasznosnak lenni.

A divat egyfolytában valami olyat próbál eladni, amire semmi szükségünk nincsen. Nincs szükség még egy táskára, cipőre vagy ruhára. Miért nem lehetnek a magazinok egyszerre hasznosak és inspiratívak is?...A divatban nem lehet hibázni. Főleg a közösségi oldalak korában, ahol mindenkinek varázslatos, sikeres élete van. Senki sem engedheti meg magának, hogy hibázzon, ez azonban szorongást és terrort szül” – állította az 57 éves Lucinda Chambers, aki reméljük, hogy szembejön még a divathetek alatt lőtt fotósorozatokon.

3. Furán értelmezte a Vogue a sokszínűséget

Sokán várták a Vogue 2017-es márciusi, sokszínűséget ígérő kiadását, amivel végre rácáfolhatott volna a lap szerkesztősége azokra a pletykákra, miszerint szerintük csak “fehér bőrű, sovány, szőke nőkkel van tele a világ”. De sajnos nem így lett, sőt a Mikael Jansson által lőtt képeket elnézve inkább egymillió lépést tettek hátrafelé a sokszínűség népszerűsítésében.

KARLIE KLOSS APARECE NA VOGUE #MARÇO2017 #AMERICANA MOSTRANDO REFERÊNCIAS #ORIENTAIS !! ISSO MESMO VOGUE US RUMO AO ORIENTE, REFERÊNCIAS VISTAS NOS DESFILES #SPRING2017. DAÍ VOCÊ ME PERGUNTA ONDE ?? ALÉM DA PRODUÇÃO E CENÁRIO ?? É SÓ JUNTAR O LÉ COM CRÉ E VER OS VOLUMES DAS MANGAS, NAS ESTAMPAS, NAS MODELAGENS QUE SÓ OS NIPÔNICOS CONSEGUEM FAZER, E ESSA ASSIMETRIA ESTÁ CADA VEZ MAIS CADA VEZ APARECENDO TAMBÉM AGORA NOS DESFILES DE #INVERNO2018 … ENTÃO FICAMOS LIGADOS EM TUDO !! POR QUE MODA É FEITA DE #DETALHES !! Photography: Mikael Jansson Model: Karlie Kloss Styling: Phyllis Posnick Hair: Julian D'Ys Make-Up: Hannah Murray Location: Ise-Shima National Park, Japan #FASHION #LOVE #SUPER #TREND #MAGAZINES #VOGUE #US #KARLIEKLOSS #MARCH #2017 #PHOTOGRAPHER #MIKAELJANSSON #SUPERMODELS #STYLING #PHYLLISPOSNICK #MODA #ORIENTE CARLOS SOARES

Una publicación compartida por Carlos Soares (@carlos_01soares) el

Balhé lett ugyanis abból, hogy a Phyllis Posnick által stylingolt “Spirited Away” divatanyagban a chicagói származású Karlie Kloss látható gésaként, ahogyan különféle zavarbaejtő dolgokat csinál az Ise-Shima Nemzeti Parkban. A kérdés pedig adja magát, vajon miért nem egy japán modellel készítette el ezt a divatanyagot a Vogue szerkesztősége, ha annyira a sokszínűséget akarta népszerűsíteni? A baki hamar végigsöpört a Twitteren, ahol a modell is sajnálatát fejezte ki a történtek miatt és elnézést kér azoktól, akiket kultúrálisan érzékenyen érintettek a látottak.

4. Melania Trump a katasztrófa sújtotta Texasba is tűsarkúban ment

Az elnökúr és neje augusztus végén utaztak a Harvey hurrikán által megtépázott államba. A költséges ruhászkodáshoz szokott exmodell persze itt sem gondolt semmi slamposra, egy khaki bomberdzsekiben és egy hegyes orrú tűsarkúban indult el a víz alá került Texasba. Tehát nem úgy tűnt, mint aki maximálisan átérzi a helyiek helyzetét, ezért érthető, hogy nem is mindenki találta poénosnak vagy stílusosnak a szettet, sőt még a first lady egyik kedvenc cipésze, Manolo Blahnik is megosztotta gondolatait a látottakról.

Kedves gesztus volt, köszönjük!
Kedves gesztus volt, köszönjük!Fotó: Alex Wong / Getty Images Hungary

5. Bella Hadid cipővásárlási tanácsokat osztogat

Nem tudjuk, hogy mégis mikor lett a 21 éves Bella Hadidból (Gigi Hadid húga, celebmodell) ekkora cipőszakértő, de a Complex készített vele egy közel 10 perces videót, melyben cipőket elemez. Az interjú még a sokat látott Twitterezőket is ledöbbentette, szóval érdemes belenézni, az abszolút kedvenc pár mondatért tekerjetek 1.40 perchez! Reméljük, hogy Bella Hadid 2018-ban is mond majd valami hasonló világmegváltó ostobaságot!

6. Lerasszistázták a Victoria's Secret modelleket

Az egyébként is botrányosra sikerült idei sanghaji show hírnevén csak rontott, hogy a javarészt fehér bőrű modellek együtt éneklik Cardi B “Bodak Yellow” című ellentmondásos slágerét, amiben hallható a manapság tabunak számító n szó (nigga, nigger-néger), amire persze ugrott az internet népe, a dalválasztásért szétszedték a kulisszák mögött éneklő fehérnemű modelleket.

7. Megszűnik a nyomtatott Teen Vogue

A kamaszokat megcélzó lap vezetősége novemberben jelentette be, hogy több mint egy évtized után megszünteti a magazin nyomtatott verzióját. A Huffington Post szerint a bukás annak is betudható, hogy a politikai lefedettségnek köszönhetően az elmúlt években sokat veszített hitelességéből a lap. Online egyébként továbbra is elérhető maradt a Teen Vogue, csak az újságosbódékból tűnt el.

Ez volt a Teen Vogue utolsó borítóján.
Ez volt a Teen Vogue utolsó borítóján.Fotó: Teen Vogue

8. Kendall Jenner lett az évtized divatikonja?!

A Daily Front Row augusztusban tartotta meg éves díjátadóját, amin a realitysztárból lett celebmodellt, Kendall Jennert találták a legalkalmasabbnak a “Fashion Icon of the Decade” (Az évtized divatikonja) díjra. Ami azért is vicces, mivel a csupán néhány szezon óta modellkedő és olykor “tervezgető” Jenner csak 11 éves volt egy évtizeddel ezelőtt. Bár az is elképzelhető, hogy a szigorúnak vélt zsűri szerint valóban nem volt Kendall Jennernél menőbb modell az elmúlt tíz évben. Az eseten mindenesetre azóta is csámcsognak a Twitteren, többen sértőnek találták a választást, mások inkább a zsűri szavahihetőségét kérdőjelezték meg.

Vajon megérdemelte?
Vajon megérdemelte?Fotó: Paul Morigi / Getty Images Hungary

9. Gigi Hadid az ázsiaiakon viccelődött

A szőke modellt még februárban támadták amiatt a videó miatt, amit húga, Bella Hadid posztolt róla és amin ferde szemmel nevetgél egy Buddhára vagy szamurájra emlékeztető süteménnyel a kezében. A botrány miatt többen tiltakoztak az ellen, hogy Gigi Hadid is fellépjen a Victoria's Secret sanghaji bemutatóján. A celebmodell végül bocsánatot kért, de még így sem vihette magával a fehérnemű márka az idei showjára.

10. Divat lett “valódi és hiteles” modellekkel reklámozni

2017-ben nemcsak az Asos, de a Miss Guided is beszállt a retusálatlan modelleket foglalkoztató márkák sorába, ám a trendi húzás megosztotta a vásárlókat és a közösségi oldalakon lógó kommentelgetőket, egyesek szerint időszerű és merész olyan nőkkel reklámozni, akiknek stríás a combjuk, a fenekük vagy a mellük, addig mások jelezték, hogy ők inkább olyan modelleket szeretnének látni a katalógusokban, akik jobban néznek ki, mint ők.

Kócosnak találták a Madewell modelljét.
Kócosnak találták a Madewell modelljét.Fotó: Madewell

11. Donna Karan bevédte Harvey Weinsteint

A divattervező a New York Times-nak adott interjújában merte azt nyilatkozni, hogy a bántalmazott nők tehetnek az egészről, mivel öltözködésükkel felhívást küldenek a zaklatásra. “Ez nem Harvey Weinsteinről szól. Ha körbenézel a világban és látod, hogy hogyan öltöznek a nők és mire hívják fel a megjelenésükkel a férfiak figyelmét, elgondolkodsz. Mit is akarnak elérni? Bajt.” – nyilatkozta a 69 éves tervezőnő, aminek hatására hírességek sora, köztük Rose McGowen és Mia Farrow is kijelentette, hogy nem hajlandó többé a Donna Karannél vásárolni. De egy petíció (10 ezer aláírást kellett összegyűjteni) is indult, amiben arra kérik a Nordstromot, hogy csökkentse a DKNY cuccok forgalmazását.

Donna Karan szerint nem Harvey Weinstein a hibás.
Donna Karan szerint nem Harvey Weinstein a hibás.Fotó: Gilbert Carrasquillo / Getty Images Hungary

Mivel a vállalat részvényei is mélyrepülésbe kezdtek a tervező meggondolatlan mondatait követően, Karan a Women's Wear Daily-ben elnézést kért felelőtlenségéért. “Úgy gondolom, hogy a szexuális erőszak nem elfogadható, ez olyan tény, ami minden esetre vonatkozik, egyénre való tekintet nélkül. Igazán sajnálom, ha bárkit megsértettem, aki valaha erőszak áldozata volt” – hangzott a hivatalosra sikerült bocsánatkérés.

12. Elfogadott lett a nemsemlegesség

A magazin szerint a borítón látható pár (Gigi Hadid és Zayn Malik) egy olyan új generációt képvisel, akiknek már teljesen természetes a nemsemlegesség. A jelenség az áruházak gyerekosztályán is felütötte a fejét 2017-ben, a John Lewisnál például úgy döntöttek, hogy leszámolnak a nemi sztereotípiákkal és eltüntetik a gyerekosztályaikról a lány és fiú ruhák helyét kijelölő részleget, valamint egy uniszex kollekcióval is előállnak majd.

Nemsemlegesség a Vogueban.
Nemsemlegesség a Vogueban.Fotó: Vogue

12. A Tiffany & Co.-nál aggódnak a bolygónk jövőjéért

A legendás ékszermárka az Instagramon szólította fel Donald Trumpot arra, hogy ne lépjen ki a párizsi klímaegyezményből, mivel az éghajlatváltozás túl nagy veszélyt jelent bolygónkra és gyermekeinkre. A márka lépését többen is támogatták, míg néhány konzervatív vásárló úgy döntött, hogy az ellenséges hangnem miatt bojkottálja a Tiffany & Co.-t.

Mustra