Nem egy álommeló az ünnepek alatt légiutas-kísérőknek lenni

Lehetetlen időbeosztás, hatalmas bőröndökkel tülekedő, idegbeteg utasok, reptéren harsogó karácsonyi dallamok, munka miatt lemondott családi vacsorák. Ha légiutas-kísérő lennél, a bejglikómáról garantáltan csak álmodoznál.

Van, hogy borzasztóan irigylésre méltónak tűnik a légiutas-kísérők munkája, és van, amikor egyáltalán nem. Karácsonykor például inkább az utóbbi. Mert tudod, milyen stewardessnek lenni az ünnepek alatt? Egymástól független beszámolók szerint nagyon úgy tűnik, hogy elég nagy szívás.

„Minden novemberben a légitársaságok dolgozói világszerte lélegzetvisszafojtva várják a decemberi beosztásukat. November 20-a körül aztán vagy boldogan kezdenek az ünnepek tervezgetésébe, vagy könyörögni kezdenek a többieknek, hogy valaki cserélje el velük a december 24-i járatot. Őrült egy munka ez. A hétvégéink talán csütörtökre esnek, a szülinapunkat szinte biztos, hogy nem a pontos napján ünnepeljük, a karácsonyt vagy a hanukát lehet, hogy néhány nappal előbbre hozzuk, az újév pedig tízezer méteren köszönt ránk egy repülőn” – vázolja a helyzetet blogposztjában egy légiutas-kísérő.

Ők maximum így találkoznak a Mikulással
Ők maximum így találkoznak a MikulássalShutterstock

Egy másik kollégája például úgy ír erről az időszakról, mint az év legdurvább része, amikor elszántan küzdenek meg a rengeteg túlórával, a tömeggel, a havazással és jégtelenítéssel nehezített repülőutakkal. Egyszerre három karácsonyi dal hallatszik, mintha egymással versenyeznének, hogy melyik harsogja túl a többit. Emberek nevetségesen nagy bőröndökkel és ajándékokkal a kezükben lökdösődnek. A reptér megszokott hangjai elviselhetetlen ricsajjá változnak. Utasok tömegei rohannak biztonsági ellenőrzéstől beszállókapuig, kezükben a cipőjükkel. A járatukat lekésők pedig hangosan anyáznak.

Végeláthatatlan sorok mindenütt
Végeláthatatlan sorok mindenüttScott Olson / Getty Images Hungary

Ennek a stewardessnek is előkelő helyen szerepel a „dolgok, amiket bárcsak tudtam volna mielőtt elmentem légiutas-kísérőnek” listáján az a tény, hogy ha az ember ezt a hivatást választja, soha nem fogja otthon tölteni az ünnepeket: „Amíg nem dolgozol legalább egy évtizede légiutas-kísérőként, garantáltam dolgozni fogsz karácsonykor és szilveszterkor. A téli szünet azért is különösen kemény, mert a rossz idő miatt gyakoriak a késések. Az utasok azért idegesek, mert minél előbb a családjukkal akarnak lenni, én meg azért, mert egy repülőn kell töltenem a teljes ünnepet!”

Így már nem is olyan fura, hogy ez a légiutas-kísérő például jobb híján miért szórakoztatta a járat utasait ismert dallamokra fabrikált saját karácsonyi dalokkal a Southwest Airlines járatain hosszú évek óta:

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon szeretnének-e bármit ezek után karácsonyra, vagy legszívesebben meg is feledkeznének az egészről, ahogy van. A BuzzFeednek nyilatkozó légiutas-kísérő szerint persze, ők sem szeretnének kimaradni az ünneplésből, de jólesik nekik, ha meg se próbálod őket karácsony másnapjára forralt borozni és korcsolyázni, vagy éppen szilveszteri buliba mulatni hívni őket, mert ilyenkor garantáltan dolgoznak, hanem figyelembe veszed a beosztásukat.

És persze az ajándékoknak is örülnek, de tartózkodj az olyasmiktől, amik egyből elárulják az ajándékozottról, hogy mivel foglalkozik. Tiltólistásak a vicces repülős pólók, táskák, kulcstartók – ezeket nyilván csak a szabadnapjaikon tudják viselni, de ilyenkor meg nem igazán szeretnék, ha bárki is megkérdezné tőlük, hogy merre van a B9-es kapu. A praktikus, kis helyet foglaló dolgoknak viszont állítólag örülnek, ahogyan az ajándékutalványoknak is.

Karácsony a fedélzeten 1946-ban a Pan Am járatán
Karácsony a fedélzeten 1946-ban a Pan Am járatánWilliam Vanderson / Getty Images Hungary

De mivel év végén tutira hulla fáradtak, a legkedvesebb dolog, ha a szeretteik megvárják, amíg az ünnepi őrület elül, és január közepén pótolják be velük azt az időszakot, ami a karácsony alatt kimaradt – mondjuk, egy jó kis utazással, ahol végre más szolgálja ki őket a repülőn.

A légiutas-kísérők hivatásának számos cikket szenteltünk egyébként 2017-ben, ha érdekel a munkájuk, itt tudod bepótolni, ami kimaradt:

Oszd meg másokkal is!
Mustra