Ezek a világ legbiztonságosabb és legveszélyesebb országai

Az egészségügyi kockázatokat, a közbiztonságot és a közlekedés biztonságát külön-külön értékelő felmérés eredményei nem túl meglepők persze: Norvégia és Izland biztonságos, Szíria és Afrika… kevésbé.

A kockázati tényezőket összegyűjtő térkép segítségével bárki gyorsan leellenőrizheti milyen kategóriába soroltatott az ország, amelyet mindig is szeretett volna, vagy épp kötelessége meglátogatni. Magyarország egyébként Európa nagy részével együtt mindhárom kategóriában az alacsony kockázatú országok közé került, szóval ha jelenleg Magyarországon tartózkodsz, semmiképp ne kelj útra Líbia felé. Jó helyen vagy.

Üzbegisztán jobban teljesít

Jobb hely tulajdonképpen meglehetősen kevés van, ha kizárólag ezeket a tényezőket vesszük figyelembe. Finnország, Norvégia, Izland és Svájc annyival előbbre van, hogy a biztonságunkat fenyegető kockázatok gyakorlatilag elhanyagolhatók arrafelé. A közlekedésbiztonság kategóriában Ausztália, Kanada, és Nyugat-Európa többi országa is hasonlóan jól teljesít, Magyarország viszont az eggyel kevésbé előkelő, csak simán alacsony, nem pedig kifejezetten alacsony kockázatú kategóriába került, Közép- és Délkelet-Európa országai és Üzbegisztán mellé. Üzbegisztán ugyanis egy kicsivel jobban áll ebből a szempontból, mint a kiemelten vagy közepesen veszélyes szomszédai.

shutterstock 591550007

Afrika nagy része kerülendő

Igazán rosszul persze főleg a közegészségügy és az utak fogalmát még hírből sem ismerő afrikai országok és a háború dúlta közel-keleti országok, valamint Mexikó, Venezuela, Pakisztán és Afganisztán teljesítettek, arrafelé ajánlott tehát a legkevésbé utazgatni. Bár savköpő szárnyas gyíkokból és orkokból azért egy fokkal kevesebb jutott nekik, a „gyorsan növekvő biztonsági kockázatok” szócsoporttal jellemzett Brazília, Kína, Oroszország, Kazasztán és India is csak a kalandvágyó természetű utazóknak ajánlott.

Kim

Észak-Korea viszont csak az egészségügyi kockázatok tekintetében került a legrosszabb kategóriába, a térkép szerint ugyanis nem kockázatosabb Kim Dzsongun háza tája, mint mondjuk Oroszország vagy India. Az utak biztonságáról viszont nem állnak rendelkezésre adatok, tehát Észak-Koreán BELÜL már csak a saját felelősségedre utazgathatsz!

Oszd meg másokkal is!
Mustra