Nápolyi pizza, prosecco, dolce vita: kezdődik az olasz gasztronómiai világhét

Te is az a típus vagy, aki már attól felvidul, ha olaszul beszélnek mellette? Ha pedig még egy jó pizza is van a közelben, akkor egyenesen fülig ér a szád? Ha igen, kedélyjavító intézkedésként feltétlenül nézz el a II. Olasz Gasztronómiai Világhét eseményeire november 20. és 26. között!

Budapesttel együtt száz város csatlakozott a világ minden pontjáról, hogy együtt ünnepeljék a minőségi olasz ételeket és borokat, no meg a mediterrán életörömöt. Elmentem az olasz nagykövetségre, hogy kiderítsem, milyen programokra számíthatsz.

"Olaszosan étkezni nem egyenlő pusztán azzal, hogy olasz ételeket eszünk, hanem egy teljes életérzés" – jelentette ki a sajtótájékoztatón Alberto Tibaldi, az Olasz Gasztronómiai Akadémia szakértője. Éppen ezért a rendezvénysorozat nem csupán kóstolók egymásutánja lesz, de filmvetítésekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel is készülnek hogy minél jobban ráhangoljanak mindenkit az olaszos dolce vitára.

Mert bár "az olasz konyha ismert, és szeretett Magyarországon, bőven vannak még felfedezésre váró titkai" – ezt már Massimo Rustico, Olaszország nagykövete tette hozzá. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a minőségi, eredetvédett olasz alapanyagokat, az autentikus olasz ízeket ismerhessék meg egyre többen. És erre egyébként egyre jobbak az esélyeink akkor is, ha nem utazunk el Olaszországba.

Egy igazi nápolyi pizza
Shutterstock

A gasztronómiai szakértő és a nagykövet is egyetértettek abban, hogy a magyarországi olasz éttermek egyre jobbak, egyre inkább olyan ízeket, minőséget kínálnak mint az olaszországiak. (Massimo Rustico a Trattoria Pomo D'orót és a Ristorante Fausto'st emelte ki, azt mondta ezek az éttermek Rómában is a top kategóriát képviselnék.) Ennek leginkább az az oka, hgy egyre többen és többet utaznak, az emberek már nem elégszenek meg a silány utánzatokkal. Aki evett egy jó nápolyi pizzát, az azt keresi hazatérve is amikor pizzát kíván.

Apropó nápolyi pizza: a jövő heti programsorozaton részt vesz majd Fabio Christiano, harmadik generációs pizzakészítő mester, a nápolyi pizzakészítő iskola, a Scuola di pizzaiolo alapítója. November 25-én, szombaton a Pomo d'Oro étteremben lehet majd vele találkozni. Degusztációs vacsorákkal készülnek más budapesti olasz éttermek is: 20-án, hétfőn a Trattoria Toscanában, 21-én kedden a Kriziában, szerdán a Fausto'sban tartanak ilyet, előzetes asztalfoglalás az eseményre erősen ajánlott.

Keresik az ország kedvenc pizzáját

Francesco Mari, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara elnöke bejelentette, hogy ők azzal csatlakoznak a világhét eseményeihez, hogy keresik a magyarok kedvenc pizzáját. Nem csak a budapesti olasz éttermekre kíváncsiak, azt szeretnék, ha minden magyar étterem részt venne a kezdeményezésben, ahol készítenek pizzát. Arra kíváncsiak, a Margherita, a 4 Stagioni, a 4 Formaggi, a Capricciosa és a Diavola közül melyik a legkedveltebb pizza (és persze hogy melyik étteremben készül belőle a legjobb). A kezdeményezéshez csatlakozó pizzériák egy két személyre szóló pizza-vacsorát sorsolnak ki a szavazásban részt vevők között. A budapesti résztvevő éttermek listáját itt, a vidékiekét itt találod.

Gian Luca Borghese, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója elmondta, hogy náluk november 20. és 26. között olyan olasz alkotásokat lehet majd látni, amik szintén kapcsolódnak a gasztronómiához valamilyen módon. Egész héten látogatható lesz az Egy kattintásnyi étel című fotókiállítás. November 20-án, hétfőn az Olasz Kultúrintézet Federico Fellini termében délután ötkor kezdődik a „Mozi-kóstoló” című program, ami egy rövidfilm-válogatást jelent Sarah Maestri színésznő részvételével.

Valdobbiadene, a prosecco hazája
Shutterstock

November 24-én, pénteken ugyanitt 17:30-tól vetítik a “Míg a prosecco tart, a remény is él” című filmet. A bűnügyi témájú film főszereplője maga a vidék, ahol a prosecco készül, ezért mutatják be most. A vetítésen jelen lesz a rendező Antonio Padovan, a producer Nicola Fedrigoni és a gyártásvezető Ágoston Gábor. A vetítés után bor-, prosecco- és pizzakóstoló is lesz.

Kedvet kaptál? A teljes programot itt találod.

Oszd meg másokkal is!
Mustra