Szeretjük a pszichológiai témájú könyveket!

A világ nagy és megismerhetetlen, és ezt egyre inkább tudjuk róla. Több mint 7 milliárdan élünk a Földön, a körülöttünk élők problémái mérhetetlenül sokrétűek, de mégis hasonlóak. Ha ezt felismerjük, máris egy kicsit megkönnyebbülünk, hiszen kiderül, hogy a gondjainkkal nem vagyunk egyedül - pszichológiai témájú könyveket ajánl a Libri Trend!

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

A neves amerikai szerzőnő, Brené Brown legutóbbi könyve a 2016-ban megjelent Bátraké az erő: Brown bátorságról írt szavai megihlették Al Ghaoui Hesnát is, akinek most jelent meg könyve a témában. Az ismert külpolitikai tudósító ezúttal nem a háborús övezetek mindennapjaiba, és a mögöttük húzódó politikai színtér titkaiba vezet be minket, hanem a mindannyiunk szerves részeként, elaltathatatlan szörnyetegként munkálkodó félelem gyökereihez. Olyan kérdésekre keresi a választ, amelyeket mi feltenni sem mertünk. Neves kutatók, szociálpszichológusok segítségével eredt egyik legalapvetőbb emberi érzelem nyomába, és megpróbálta feltérképezni, hogy voltaképp milyen szerepet is játszik a félelem mindennapi életünkben. Miben hátráltat és miben segít minket? Van egyáltalán szükségünk rá, hogy féljünk, és ha igen, miért? Hogyan állíthatjuk tudatosan a szolgálatunkba, ha már megszabadulni nem tudunk tőle? A könyv nem csak feltárja előttünk pszichénk egyik alapkövének rejtelmeit, hanem bátorságot is ad ahhoz, hogy együtt éljünk vele.

Nikita D. Coulombe - Philip Zimbardo: Nincs kapcsolat - Hová lettek a férfiak?

Ma már szinte közhelynek számít, hogy az ókori és középkori társadalmak viszonylagos statikussága egy többé meg nem ismételhető jelenség. A modern társadalmak folyamatosan változnak, ráadásul egyre gyorsuló ütemben. Törvényszerűnek tűnik tehát, hogy azok a szerepek, amelyeket évszázadokkal ezelőtt vettek fel egyes társadalmi csoportok, szintén nem maradhatnak változatlanok. A nemi szerepek nem csak hogy nem kivételek ez alól, bizonyos esetekben egyenesen lakmuszpapírként használhatók más folyamatok leírásához. A szerzőpáros megfigyeléseinek alapja, hogy a férfiak a beágyazott szerepeiknek egyre kevésbé képesek megfelelni, és ez sokuknál eredményez tanulási, szexuális és egyéb zavarokat. A könyv nagy előnye, hogy nem áll meg a probléma leírásánál, hanem lehetséges megoldásokat is kínál a jelenség társadalmi szintű kezeléséhez.

hesna zimbardo

 

Bagdy Emőke - Buda László - Kádár Annamária - Pál Ferenc: Fejben dől el?

könyv ismert és elismert magyar pszichológusokból és mentálhigiénés szakemberekből álló szerzői arra a mindannyiunkat foglalkoztató kérdésre keresik a választ, hogy mennyi hatása van a pozitív gondolkodásnak mindennapi sikereinkre. A sport világában gyakran ismételt szófordulat igazságtartalmát tudományos alapossággal kutatják fel, és megállapítják, hogy bár a bennünket ért élmények és adottságaink bizonyos határokat jelölnek ki számunkra, ha képesek vagyunk a gondolataink vonalát olyan irányba terelni, hogy pillanatnyi érzelmeinket háttérbe szorítva a hosszú távú, konstruktív megoldásokra, elveinkre és stratégiaalkotó képességünkre helyezzük a hangsúlyt, ennek látható eredményei lesznek. Mindennapi teljesítményünk, közérzetünk, egészségi állapotunk és emberi kapcsolataink mind javulhatnak.

 

Caroline Webb: Minden nap a te napod - A sikeres hétköznapok pszichológiája

A tizenhét nyelvre lefordított könyv alig egy év alatt a munkapszichológia egyik alapművévé vált. Ereje abban rejlik, hogy nem zárja műfaji skatulyákba magát, és képes egyensúlyt teremteni mindazon tudományterületek között, amelyek hozzájárulnak az általa vizsgált problémák megoldásához. Alapvetően persze pszichológiai könyvről van szó, de a közgazdaságtan legújabb téziseit is képes játékba hozni és laikusok számára is érthetővé tenni ott, ahol ez segít nekünk, olvasóknak abban, hogy minél jobb eredményeket érhessünk el mindennapi munkánk során. Segít, hogy kreatívan álljunk hozzá látszólagos rutinfeladatok megoldásához is, képes vezérelveket megfogalmazni a személyközi kommunikáció hatékonyabbé tételéhez, és - ami talán a könyv legszembetűnőbb eredménye - útmutatóul szolgál a hatékonyabb időbeosztáshoz, így mentesítve minket a halogatás és kapkodás okozta stressz alól.

emőke webb

 

Boldizsár Ildikó: Mesék a felnőtté válásról

Amikor felnőttfejjel visszagondolunk kamaszkori önmagunkra, legtöbbször megmosolyogjuk akkori problémáinkat. Szívesen elbeszélgetnénk a 16 éves énünkkel és felvilágosítanánk, hogy amit problémának hisz, semmi ahhoz képest, ami a „nagybetűs életben” vár rá. Talán gyermekeinknek is valami hasonlót mondunk, amikor ebbe a korba lépnek. Érthető gesztus, de tegyük fel magunknak a kérdést: valóban az a kamaszproblémák leghatékonyabb megoldása, hogy megpróbáljuk őket lekicsinyíteni, és egyúttal egy kicsit sajnáltatni magunkat a saját gondjaink miatt? A Boldizsár Ildikó könyve által kínált megoldás nem csak emberségesebb, de hatékonyabb is. Kötetében 16-16 fiúkra és lányokra szabott mesét olvashatunk, amik nem csak megszólítani képesek a kamaszok által naponta átélt problémákat, hanem hatalmas adag empátiával fűszerezve, kioktatás nélkül tudnak megoldást kínálni rájuk, ahol ez lehetséges.

 

Beau Lotto: Láss csodát - A valóság más szemmel

A szerző neurológus, az általa alapított Lottolab pedig félig tudományos laboratórium, félig kreatív stúdió. Lotto az emberi vizualitáson keresztül, szenvedélyes hangon mutatja be pszichológiai felépítésünk egy sokat – pszichológusok és filozófusok által egyaránt – kutatott aspektusát, azt, hogy hogyan érzékeljük a körülöttünk létező valóságot. A gyerekkorunkból jól ismert „optikai illúziók” mintáját továbbgondolva láttatja be velünk, hogy a valóság egy folyamatosan változó fogalomkör, ami nem csak egyes személyek között támaszthat ellentéteket (egyikünk például kúpnak lát egy formát, míg a másikunk tölcsérnek), de önmagunkon belül is. A legtöbb, amit tehetünk, hogy belátjuk: az általunk érzékelt világ az agyunk terméke, ezért a határai is egyenlőek azzal. Amint képesek vagyunk elfogadni, hogy téveszmék között élünk, megtanulhatjuk megválasztani a saját téveszméinket, és így eddig soha nem tapasztalt irányítást nyerhetünk agyunk felett.

Sákovics Diana: Hol rontom el? - A boldog párkapcsolatok pszichológiája

Sákovics Diána pszichológus, újságíró, a Dívány internetes portál főszerkesztője. Zátonyra futott házassága fordította a párkapcsolatok pszichológiája felé, és sarkallta a könyv megírására. A Hol rontom el? című könyv mégsem tipikus önsegítő kiadvány, pont ezért tud remekül rávilágítani arra, hogy hol akadtunk el, és merre kellene továbbmennünk. A könyv rávilágít arra, hogy mit kell megtennünk magunkért, mit a másikért, és – ami talán a legfontosabb – hogy mennyivel tartozunk magának a kapcsolatnak. Egy olyan térképet kap az olvasó, ami megmutatja, hogy hol van most, merre tud továbblépni, és hogy milyen nehézségekre számíthat az úton.

ildiko lasscsodat dia

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra