Családi recept: legyen Rosensteinék ludaskásája a Márton-napi vacsora!

Kéne egy egyszerű, de nagyszerű libás recept Márton-napra? Ne keress tovább, kerüljön idén ludaskása az asztalra.

"Aki ludat nem eszik, egész évben éhezik" – tartja a mondás Márton-napról. Ne kockáztass, legyen holnap liba ebédre vagy vacsorára. Csinálj például ludaskását, mutatok hozzá egy remek receptet, egyenesen a népszerű Rosenstein Vendéglőből. Egy régi családi receptjüket árulták el nekem, a keretes után már mutatom is, mi kell hozzá, és hogyan készül.

Miért kell ilyenkor libát enni?

A Márton-napi lúd fogyasztásának az eredete egy legenda. Amikor Márton megtudta, hogy püspökké akarják választani, a ludak óljában bújt el, de az állatok gágogása elárulta. Ekkor az emberek kérésére elvállalta a püspökséget.

Hogy egy praktikusabb okot is mondjak: Márton napja a karácsony előtti 40 napos böjt előtti utolsó ünnepnap, leginkább ezért voltak ezen a napon rendszeresek a lakomák, bálok, vásárok. A lakmározásnak kedvezett az is, hogy a néphagyomány szerint ilyenkor nem volt szabad takarítani, mosni, teregetni, mert attól tartottak, ez a jószág pusztulását okozná. Mivel novemberben már le lehet vágni a tömött libát, ezért a Márton-napi ételek jellemzően libafogások, így például libaleves, libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal, vagy éppen ludaskása.

A Márton-napi lúdból illett küldeni a papnak is. De ha már kellett, akkor a legkevesebb húsú hátsórészt küldték. Innen ered a püspökfalat szavunk. A libapecsenyét az e napra már kiforrott újborral öblítették le, megkóstolva, hogy milyen is lett a termés.

Forrás: Viasanctimartini.eu és Wikipedia

Ludaskása

Hozzávalók (5-6 főre):

- 1,5 kg libaaprólék (szárnytő, nyak, láb, zúza, farhát)

- 50 dkg rizs

- 1 fej hagyma

- 1 gerezd fokhagyma

- 10 dkg libazsír

- 20 dkg vegyes zöldség

- majoranna, só, bors, gyömbér

Elkészítés

1. Vágjuk nagyobb darabokra a megtisztított libaaprólékot, és készítsünk belőle ragut a következő módon. Pirítsuk meg 5 dkg zsíron a finomra vágott hagymát és a zúzott fokhagymát. Tegyük hozzá az aprólékot, öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, és szórjuk bele a majorannát és a reszelt gyömbért. Fedővel takarjuk le, és pároljuk félpuhára.

2. Adjuk hozzá a kisujjnyi vastagra vágott zöldséget, a szeletelt gombát és fedő alatt főzzük még tovább.

MG 8741 (1)
Balkanyi Laszlo / Rosenstein Vendéglő

3. Egy serpenyőben 5 dkg zsíron forrósítsuk meg a rizst, öntsük hozzá a libaraguhoz, majd öntsük fel annyi forró vízzel, hogy a lábosban kétszeres mennyiség legyen. Ha felforrt, ízesítsük, és fedő alatt sütőben pároljuk készre.

4. Tálaláskor 1-1 szelet sült libamájat is tehetünk mellé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra