Most akkor egészséges a sajt?

A sajtok terén különösen fontos a mértéktartás, rendkívül könnyű ugyanis átesni a ló túlsó oldalára, és túlzásba vinni valamit, ami kis mennyiségben még egészséges is lehetne.

A sajtok rengeteg kifejezetten hasznos tápanyagot rejtenek magukban, a viszonylag magas fehérjetartalmuk mellett kalcium, B12-vitamin, és cink is megtalálható bennük. Emellett persze a zsírtartalmuk is meglehetősen magas, ráadásul időnként gyilkosságig fajuló konfliktusok forrásaként is felbukkanhatnak. Nem mindegy persze, milyen sajtról van szó, 30 gramm (nagyjából 2 evőkanálnyi) ricotta például mindössze 50 kalória, ugyanennyi cheddar ugyanakkor már körülbelül 114 kalóriát jelent. Márpedig egy hajnali sajtzabálás során ritkaságszámba megy, hogy valaki megelégedjen egy apró szelettel, ha épp a sajt kerül a célkeresztbe. 

Cheddar fogkrémmel az ép fogakért

A CNN szerint inkább a kemény sajtok kalóriatartalma és a telített zsírsavak jelentenek veszélyt a sajtok szerelmeseire, a feta és a mozzarella tehát kevésbé veszélyes, mint egy adag parmezán vagy gruyére. Az Egyesült Államokban egyébként a sajtfélék a „rossz” koleszterinszintet is megemelő telített zsírsavak legnagyobb forrásai, bár egy kutatás szerint mindez a vártnál sokkal kevésbé igaz a teljes tejből készült sajtokra, ami a szakértők szerint valószínűleg az ilyen tejtermékekben nagyobb mennyiségben jelen lévő egyéb tápanyagoknak köszönhető. Azért a cheddar zabálásnak is megvannak egyébként a maga előnyei, egy a résztvevőivel különböző tejtermékeket rágcsáltató kutatás szerint például kifejezetten jót tesz a fogaknak, ha időnként átrágja magát valaki egy urasabb cheddar szeleten.

shutterstock 581536879

Ne zabáld, ízesíts!

A CNN-nek nyilatkozó dietetikus, Kelly Pritchett szerint segíthet megelőzni, hogy pufók kis sajtfüggőkké váljunk, ha ahelyett, hogy vacsora gyanánt parmezánt reszelnénk az olvasztott chedarra, egy-egy fogást csak ízesítünk, meghintünk egy kevés sajttal, mintegy elemelve azt az ócska, sajttalanságukkal tüntető eleségektől, de úgy, hogy közben mégse a sajtra bízzuk a főszerepet. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra