Ezekből a ruhákból vegyél nagyobbat vagy kisebbet!

Nem mindegy, miből mekkorát választunk. A póló összemehet, a farmer kinyúlhat a viselés és mosás során.

A PureWow rakott össze egy hasznos listát azokról a ruhadarabokról, amikből érdemes valamivel nagyobbat vagy kisebbet venni, mivel az használat közben vagy egy-két mosás, illetve szárítás után úgyis kinyúlik vagy összemegy. A hajtás után mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, hogy a megfelelő méretet válasszuk!

5 dolog, amiből érdemes valamivel nagyobbat venni

1. Póló

Mivel a minőségi darabok nagyrésze pamutból készül, ezért a szárítóban akár 20 százalékkal kisebbre is összezsugorodhatnak. Tehát erre feltétlenül gondoljunk a vásárláskor, de érdemes lecsekkolni a ruha címkéjén feltüntetett utasításokat, nem árt tudni ugyanis, hogy a póló szárítógépben szárítható-e, csak rövid centrifugát bír vagy egyáltalán mosható-e 40 ºC-nál magsabb hőmérsékleten.

Gondolkodj nagyobb méretben, ha szárítóban szárítasz!
Gondolkodj nagyobb méretben, ha szárítóban szárítasz!Daniel Zuchnik / Getty Images Hungary

2. Galléros felsők

Átlagosan három százalékkal mennek össze az idő múlásával a gallérok, de nem ússzák meg a zsugorodást az ujjrészek és a vállak sem.

3. Gyapjú pulóverek

Nemcsak a közepes árú kasmírpulóverek mennek össze, kezdenek el bolyhosodni és deformálódnak el a mosás után, de a gyapjúból készült társaik is megsínylik a mosást. A The Queen of Clean szerzője, Linda Cobb készített egy rövid videót arról, hogy mivel menthetjük meg kedvenc meleg pulcsinkat, jó hír, hogy talán egy kis kupak babasamponnal és némi melóval van esély a rendbehozásra.

4. Zokni

Ha nem akarod elszorítani a vérkeringésed, akkor nyúlj a nagyobb zokni után a boltban, mert a főként pamutból készült darabok hajlamosak összemenni a mosás során.

5. Strandruha

Tönkreteheti a nyaralást, ha a gondosan kiválasztott lenge nyáriruha már az első mosás után két mérettel kisebb formában jön ki a mosásból. Vagy vegyünk belőle egyel nagyobbat vagy szánjunk időt a kézi mosásra!

A farmes is lehet macerás.
A farmes is lehet macerás.Claudio Lavenia / Getty Images Hungary

4 dolog, amiből érdemes kisebbet venni

1. Farmer

A farmeranyag sajnos a viseléstől és a mosástól is kinyúlhat. Bár keringenek különféle házipraktikák az interneten, érdemesebb kikérni az eladó tanácsát a farmerboltban, vagy egyszerűen csak valamivel kisebbet venni.

2. Jóganadrág

Ha már 5 százalékkal több spandex van bekeverve a szövetbe, akkor ezzel is úgy járunk, mint a farmerrel, szóval inkább préseljük bele magunkat egy kisebb jóganadrágba, úgyis garantáltan kinyúlik majd, de valószínűleg ez a szabály érvényes a cicanacikra is.

Ne aggódj, nem marad szűk!
Ne aggódj, nem marad szűk!Eduardo Parra / Getty Images Hungary

3. Műszálas pulóver

Nem minden poliészterből készült pulóver őrzi meg több mosás után is tartósságát, mivel a teljesen szintetikus szálakból készült textíliák nagyon elasztikusak. A szakemberek szerint a poliésztert legfeljebb 60 °C-on lehet mosni, ennél magasabb hőmérsékletnél a gyűrődések beleolvadnak a ruhadarabba.

4. Harisnya

38-40-es méretre is ajánlott S-M méretezésű nylon harisnyát választani, mivel azok egy-két használat és mosás után már nem nyerik vissza eredeti méretüket. Használat előtt érdemes bő öblítőszeres, 30 °C-os kézmeleg vízben átmosni, ezáltal a szálak felfrissülnek és rugalmassá válnak, bár vannak akik inkább az ecetes vízes trükkre esküsznek. Lényeg, hogy ne tedd mosógépbe, hanem langyos vízben óvatosan öblítsd át, a forró víz nem tesz jót a vékony anyagnak, elgyengíti azt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek