Itt vásárolj be a főzéshez, ha a Balatonnál nyaralsz

Halat Keszthelyről és Tapolcáról, sajtot Vászolyról, marhát Kéthelyről: olyan termelőket mutatok, ahonnan a balatoni jó helyek szerzik be az alapanyagot. És ha erre nyaralsz (vagy akkora mázlista vagy, hogy itt élsz) akkor te is megteheted.

Ha már egyszer a Balatonnál nyaralsz, szeretnéd nem a Tescóból és a Sparból beszerezni az alapanyagokat a vacsihoz? Érthető, én is így vagyok vele. Ezért amikor lehetőségem van menő balatoni vendéglátóhelyek séfjeivel találkozni, megkérdezem őket, van-e olyan helyi cég, akitől nem csak ők, de a földi halandók is tudnak minőségi alapanyagot venni. Első körben a csopaki Márga konyhafőnöke és kreatív séfje árulta el beszerzési forrásait.

Varga Roland, a csopaki Márga kreatív séfje és Endrédi Zoltán, a csopaki Márga konyhafőnöke
Varga Roland, a csopaki Márga kreatív séfje és Endrédi Zoltán, a csopaki Márga konyhafőnökeWine Flow

A csopaki Márga Bisztróba tavasszal új kreatív séf érkezett: a korábban a veszprémi Chiantiban konyhafőnökként dolgozó Varga Roland. De az étterem régi séfje is a helyén maradt, a konyhafőnöki teendőket továbbra is Endrédi Zoltán végzi. Az étterem elképesztő panorámájú teraszán faggattam ki kettejüket, hogy honnan szerzik be az alapanyagokat. (Három receptjüket már korábban elárulták, ezeket itt találod.)

Érkezünk a Márgába
Érkezünk a MárgábaWine Flow

Tokhalat Keszthelyről

„Mennyiségben, minőségben mindig ugyanazt tudják produkálni, ezért nagyon szeretjük őket. Az már más kérdés, hogy az emberek félnek a tokhaltól, mert nem ismerik. Azt hiszik, hogy nem szeretik. Aztán megkóstolják, és egyből megváltozik a véleményük” – mondja Endrédi Zoltán.

2011 óta működik a cég, specialitásuk a friss, szálkamentes hazai tokhal. Elsősorban szibériai tokhal neveléssel és feldolgozással foglalkozik, termékeik ötvözik a hagyományos orosz módszert a magyar fűszerezéssel. Mintaboltjukat Keszthelytől nem messze, Szentgyörgyvár-Felsőmándpusztán találod, pontos koordináták itt. (Ha pedig szeretnél többet megtudni a tokhalakról és ikrájukról  – vagyis a kaviárról – erre olvass tovább.)

Pisztrángot Tapolcáról

A Tapolcai Pisztrángtelepet Közép-Európában egyedülálló módon állandó hőmérsékletű forrásvíz táplálja, ami nem más, mint a Tapolcai tavasbarlangból feltörő karsztvíz. Ez Magyarország legnagyobb pisztrángtelepe. A kiváló vízminőség miatt az itt nevelt halak prémium kategóriásnak számítanak. A telepen szivárványos pisztrángot tenyésztenek, amely a bőrén található szivárványos foltokról kapta nevét. Kontakt a pisztrángtelephez, ha vásárolni akarsz náluk, itt.

13930145140 dc1f19a7af o
www.tapolcaipisztrang.hu

Sajtot Vászolyról

A Vászolyi Sajtmanufaktúra termékei ma már legendásak, hogy megtudd miért, ahhoz meg kell kóstolnod őket. Egyébként a hely sztorija is kedves, egy közgazdász házaspár döntött úgy, kitanulja a sajtkészítést. Miért éppen sajt? Mert a Balatonon volt minden: panzió, kikötőfejlesztés, borászat és hasonlók. Sajt nem. "2014-re pénzzé tettem mindenünket, megkezdődött az építkezés. Azt mondják, az embernek 50 fölött még van egy dobása. Nahát annak igazán szép ívűnek kell lennie. Ilyen igénnyel épült a manufaktúra, ilyennel válogattuk az eszközöket. Olyan lett, amilyennek álmodtuk" – írják honlapjukon.

Szombatonként 10 és 14 óra között tutira nyitva vannak, a hét többi napján tejet dolgoznak fel, ilyenkor általában nem tudnak vendéget fogadni. De ha mégis más napon járnál feléjük, hívd őket előtte telefonon, vagy csengess be! Ha éppen olyan munkafázisban vannak, hogy tudnak időt szakítani rád, szívesen fognak látni. Pontos koordináták és telefonszám itt.

Vadhúst Soponyáról

A Vadex Mezőföldi Zrt. fehérvárcsurgói, váli, tímári, soponyai, vérti, vadhányási és bárándi vadaskertjeiben minden itthon vadászható vad megtalálható, muflontól a fácánig különlegesebbnél különlegesebb húsokhoz juthatsz hozzá. Székesfehérváron az Erdei delikátesz boltban, a Balatontól nem messze pedig a soponyai vadfeldolgozó üzemükben tudsz vásárolni. A készlet mindig változik, az aktuális kínálatról érdemes telefonon előre érdeklődni. Kontakt, nyitva tartás és pontos cím itt.

Tejterméket Szentgálról

A Márga mindkét séfje nagyon lelkesen beszélt az Élő Bolygó Alapítványról, tisztelik, becsülik munkásságukat. A Szentgálon működő Élő Bolygó tanyán a biodinamikus szemléletű gazdálkodást mutatják be, mert az alapítvány célja a mezőgazdasági termelők és fogyasztók körében ennek a módszernek a népszerűsítése.

"A biodinamikus gazdaságok erős, önfenntartó, önálló egységek, melyek felismerik és tiszteletben tartják a természetben működő alapelveket" – írják Facebook oldalukon. Tejtermékeik a Balatonnál a tanyán kívül Füreden és Csopakon vásárolhatók meg, de egyébként Budapesten is hozzá lehet jutni, ehhez a térképet itt találod.

Marhahúst Kéthelyről

A Balaton déli partjától nem messze, Kéthelyen üzemelő Hubertus Agráripari Bt. egyrészt csúcsminőségű Angus marhákkal foglalkozik: nem csak a csopaki Márgának, de például a balatonszemesi Kistücsöknek, vagy a budapesti Trattoria Pomo d'Orónak is ők a húsbeszállítói. Termékeiket 2016-ban a Balaton Alapanyagának is megválasztották. 

Egyébként néha nagyobb élelmiszerboltok polcain is megtalálhatod húsaikat, a Terra Pannonia címkét kell keresni rajtuk. Másrészt van egy hangulatos, medencés hoteljük remek konyhával Balatonfenyvesen – erről itt írtam nemrég

Füstölt húst Nemesvámosról

A házi hústermékeket, füstölt sonkát és hasonlókat Veszprém mellől, Nemesvámosról, Nagy Károly hentestől szerzik be. Üzletét a Petőfi utca 69. alatt találod.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek