Meghívást kaptunk az Emirates által szervezett A világ ízei néven futó exkluzív főzésre a budai Kitchen Factoryba, ahol olyan ételkülönlegességeket készítettünk a hazai gasztronómia egyik központi figurájával, Mautner Zsófival közösen, amik várhatóan az Emirates Japán, Kína és Thaiföld felé tartó járatain is megtalálhatóak. A hajtás után receptekkel és képekkel együtt mutatjuk, hogy a három egzotikus ázsiai ország mely slágereit főztük le a jó hangulatú eseményen!
Thai csípős-édes kacsasaláta gyömbérrel, zöldcitrommal és chilivel
Hozzávalók 6 személyre:
2 kacsamell, bőre leválasztva
10 dkg rizstészta (cérnametélt)
2 nagy csokor friss menta
2 nagy csokor friss koriander
1 zöldalma
1 kisebb lilahagyma, vékonyra szeletelve
Öntet:
2 lime leve
4 evőkanál halszósz
2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál szezámolaj
2 gerezd fokhagyma, lereszelve
2 cm friss gyömbér, lereszelve
1 friss chilipaprika, kimagozva, finomra aprítva
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. A kacsamell mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, bőrös felével lefelé néhány percig sütjük, amíg kissé kiolvad a zsírja, aztán az oldalán is megpirítjuk. Sütőbe tesszük, és 12 percig sütjük. Szeletelés után pihentetjük. Amíg sül, a rizstésztát 2-3 percre forró vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. Az öntethez összekeverjük a halszószt, lime levet, cukrot, szezámolajat, fokhagymát. A kacsát éles késsel hajszálvékonyra szeleteljük, és összeforgatjuk a rizst a gyufaszálra szeletelt zöldalmával, a friss fűszerekkel és az öntettel.
Kókusztejes thai zöldségcurry
Hozzávalók 6 személyre:
2 evőkanál olaj
1 hagyma, finomra aprítva
1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
1 evőkanál zöld vagy sárga currypaszta (a vörös márka a legjobb)
4 szelet galangagyökér
5dl kókusztej
60 dkg zöldség (édesburgonya,brokkoli, cukkini, zöldborsó)
3 evőkanál halszósz vagy világos szójaszósz
1 lime
1 evőkanál nádcukor
Friss koriander, újhagyma a tálaláshoz
Elkészítés:
Az olajon üvegesre dinszteljük a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a currypasztát, átforgatjuk, néhány percig pirítjuk. Beletesszük a felszeletelt galangát (helyettesíthetjük gyömbérrel), a citromfüvet és a kaffir lime leveleket. Felöntjük a kókusztejjel, majd beletesszük a felkockázott zöldségeket. Körülbelül 15-20 percig főzzük, amíg minden zöldség megpuhul. Amikor elkészült, halszósszal, zöldcitromlével és nádcukorral kerekítjük a ízeket. Friss korianderrel és felkarikázott újhagymazölddel, illetve jázminrizzsel kínáljuk.
Kung Pao mogyorós csirke
Hozzávalók 4 személyre:
70dkg csirkemellfilé, felkockázva
2 evőkanál étkezési keményítő
2 evőkanál rizsbor (vagy száraz cherry)
2 evőkanál chiliolaj
1 púpos teáskanál szecsuáni bors
5 cm friss gyömbér, meghámozva, finomra aprítva
1 evőkanál barna cukor
3 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál kínai fekete ecet
6dkg sótlan, pirított mogyoró
Só esetleg szecsuáni bors a tálaláshoz
Elkészítés:
A csirkét falatnyi darabokra kockázzuk. A mellfilé helyett készíthetjük kifilézett combból is, úgy még szaftosabb lesz. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel és a rizsborral, majd összekeverjük, hogy egyenletesen befedje. Lefedjük frissentartó fóliával, és fél-egy órára hűtőbe tesszük. A húst ebben a fázisban nem szükséges sózni.
Egy wokot, vagy serpenyőt zsiradék nélkül füstölésig felforrósítunk, majd hozzáadjuk a chiliolajat. (Ha nincs chiliolajunk, akkor hideg napraforgóolajba teszünk 2-3 szárított chilipaprikát, felhevítjük, néhány percig pirítjuk, majd a paprikát szűrőkanállal eltávolítjuk). A forró chiliolajba tesszük a csirkét és a szecsuani borsot és erős lángon, dobva-rázva néhány perc alatt megpirítjuk. Ne zsúfoljuk túl a serpenyőt, ha kisebb edényünk van, inkább két adagban pirítsuk a csirkét. Amikor a csirke elkészült (kifehéredett, és nagyjából átsült), hozzáadjuk a finomra aprított gyömbért, a barna cukrot, a szójaszószt, az ecetet és a pirított mogyorót. Ezzel is néhány percig pirítjuk, amíg a hozzávalók szirupos bevonatot képeznek a húson. Tálaláskor kevés sót szórunk rá, és ha van, szecsuani borsot. Natúr jázminrizs illik hozzá.
Kókusztejes tápiókapuding gyümölcsökkel
Hozzávalók 6-8 személyre:
8 dkg apró szemű tápiókagyöngy
5dl víz
4 szelet friss gyömbér
1 zöldcitrom héja, egy-két darabban
2+1 dl kókusztej
5 dkg nyírfacukor
Csipet só
Tetejére: gyümölcsök, zöldcitromlével és mézzel összekeverve
Elkészítés:
A tápiókagyöngyöt 5 dl forrásban lévő vízbe tesszük. Hozzáadjuk a friss gyömbérszeleteket, a zöldcitrom héját és egy csipet sót. Állandó keverés mellett körülbelül 10-15 percig főzzük, amíg megduzzad és teljesen áttetszővé válik. Ekkor hozzáöntjük a 2 dl kókusztejet és még néhány percig főzzük, amíg besűrűsödik. A gyömbért és a zöldcitrom héját eltávolítjuk. A pudingot lehűtjük. Tálalás előtt fellazítjuk a maradék kókusztejjel. Gyümölcsökkel tálaljuk.