11 szálláshely a Balatonnál, ahol nem fogsz csalódni

Panziók, vendégházak és hotelek a Balatonnál, ahol jó eséllyel szép környezet és pihentető nyaralás vár a bosszankodás és elégedetlenkedés helyett. Tippek romantikus falusi búvóhelytől siófoki wellnesshotelig.

Hiába éli reneszánszát a Balaton, a szállásfoglaló oldalakon rengeteg lelakott Zimmer Feribe, és valami jobban csengő névre átkeresztelt, de a mai napig SZOT-üdülő hangulatot árasztó rémségekbe lehet belefutni. Vagy ami még rosszabb: amikor online még jól néz ki, a valóságban viszont semmi nem olyan, mint amilyennek ígérték. És a legdühítőbb, hogy a gagyi helyek nem is feltétlen olcsóbbak, mint azok, ahol a tulajdonosok szívvel-lélekkel rendezték be kiadó szobáikat. Mutatom merre keresgélj, ha az idei nyaraláson kihagynád a szállás elfoglalása után bekövetkező agyvérzést.

Az alábbi 11 helyet azért ajánlom, mert vagy saját jó tapasztalatom volt velük, vagy megbízható ismerős javasolta, vagy mert a menő balatoni helyek Bibliájában, az idei Balatoni Gasztrotérképen is rajta vannak, és jó értékeléseket találtam róluk a neten. Mutatok eldugott, néhány szobás kis vendégházakat, és nagyobb, vízparti hoteleket is, hogy legyen miből választanod.

Óbester Panzió, Badacsonytomaj

A badacsonyi Római úton, egy kétszáz éves présházból alakította ki a magyaros-népies és skandináv stílusjegyeket egyszerre magán viselő panzióját egy kedves svéd-magyar házaspár. A szobák tiszták – a kétágyasak állítólag nem túl nagyok, én apartmanban laktam itt, az óriási volt –, dizájnosak és elképesztő belőlük a panoráma a badacsonyi szőlőkre és a Balatonra.

A kedvenc helyem a hangulatos terasz volt pompás kilátással, és a tulajdonosok cuki kutyáival és macskáival. Júliusban és augusztusban hétvégente grillterasz üzemel, a többi időszakban be kell érni a reggelivel. További infó itt.

Kristinus Vinotel, Kéthely

Kéthely Somogy megyében, a Balaton partjától tíz kilométerre fekszik – ez még talán pont belefér a balatonparti szálláshely kategóriába. A települések egyedi hangulatot ad a díszszilvával végigültetett főutca, ennek végén találjuk a Kristinus Borbirtokot és Vinotelt. Biztos nem fogsz véletlen elmenni mellette: a bazinagy hangárszerű épületet lehetetlen eltéveszteni.

block image Z ld szobafot  retus lt
Krisztian Bodis / kristinus.hu

Az épületben borászati üzem, étterem, rendezvénytermek, szabadtéri színpad, bormozi és tíz letisztult berendezésű, franciaágyas szoba van. Bringát is lehet bérelni, így máris nincs olyan messze a vízpart. További infó itt.

Chateau Visz, Visz 

Szintén tíz kilométerre a parttól, Balatonlellétől nem messze találod tizenhárom elegánsan berendezett szobájával ezt az igényes kastélyhotelt. A szobák falait a XX. század elejéről származó magyar festők képei díszítik, a kastélyt negyvenöt hektáros angolkert veszi körül. Wellness részleg is van, medencével, szaunákkal és edzőteremmel. 

A szálloda étterme híresen jó, és nagyon fancy főzőtanfolyamokat tartanak – a séffel pezsgőzve kiválaszthatod az alapanyagokat, részt vehetsz az előkészítő munkálatokban, ellesheted a flambírozás, párolás, sütés, főzés a molekuláris konyha technikáit, este pedig borokkal párosítva eheted meg amit főztél. További infó itt.

Fészek Étel és Hotel, Zánka

Ha az előző két szálláshely nem volt eléggé vízközeli, akkor inkább a Fészek Hotelbe foglalj szobát, ugyanis ez kemény 30 méterre található a Balatontól, Zánkán. Világos színekkel, stílusosan és otthonosan berendezett, teraszos szobák és egy környékbeli alapanyagokra építő étterem vár itt. Értelemszerűen közel van a strand, a balatoni bringaút pedig az épület előtt megy el. További infó itt.

Kővirág Étel-Ital-Ágy, Köveskál

Zánkától csak hát kilométerre van Köveskál, mégis egészen más hangulatú nyaralásra készülj, ha itt foglalsz szállást. A strandolós, pörgős nyaralóhangulat helyett ráérős falusi nyugi, gasztroélmények és a gyönyörű Káli-medence tájainak felfedezése – szerintem ez bringával a legjobb! – vár. Az álomszép tálalásáról híres Kővirágnak nem csak étterme, de szálláshelye is van: hat kétszintes, négyfős lakosztályt lehet kibérelni.

Kő🏡#kovirag#koveskal#interior#homedecor#kalibasin#kalimedence#white#countrystyle#countrylife#balaton

KŐVIRÁG ÉTEL-ITAL-ÁGY (@kovirag) által megosztott bejegyzés,

Az egykori bikaistállóból kialakított apartmanoknak olyan vastagok a falai, hogy légkondi nélkül sem lesz meleged. Az egész hely békebeli hangulatot áraszt, a berendezés egyszerre népies és mediterrán. Ha nagyobb függetlenségre vágysz, egy két- és egy négyfős vendégházat is kibérelhetsz, ezekhez saját külön udvar is tartozik. További infó itt.

Káli Art Inn, Köveskál

Köveskálon nem csak jó étteremből, de a szép szálláshelyből is több akad. Sokak kedvence, a tízezer négyzetméteres kerttel rendelkező Káli Art Inn hat franciaágyas szobát kínál, mindegyiket kézimunkákkal, a részletekre ügyelve rendeztek be. Minden szobához kis terasz tartozik, a szobák ajtajától csak pár lépés a kerti medence. Az extrák közé két szauna, könyvtár és ingyenesen bérelhető bicajok tartoznak. További infó itt.

Liszkay Borkúria, Monoszló

Nagyon szeretem ezt a környéket, úgyhogy még egy helyet mutatok innen, utána becsszó lesz más is. A Monoszlón található vendégház legdögösebb része a toszkán vidéket idéző tájra néző terasz és szabadtéri medence. Az épület ízléses, egyedi berendezésű vendégszobákat, szaunát, borospincét rejt. A háborítatlan pihenés érdekében csak 12 éven felüli vendégeket fogadnak, úgyhogy a családi nyaralást ne ide tervezd. További infó itt.

IMG 5073

Hubertus Hof, Balatonfenyves

A Balaton partjától ötszáz méterre található Hubertus Hof tulajdonosai a hotelüzemeltetés mellett Angus marhák tartásával foglalkoznak, termékeik világszínvonalúak, olyan éttermeknek szállítanak be alapanyagot, mint a balatonszemesi Kistücsök vagy a budapesti Trattoria Pomo d'Oro. Természetesen a szálláshely éttermében is meg lehet kóstolni termékeiket – ha valahol, hát itt biztosan jó steaket, marhanyakat, vagy koronahúst ehetsz.

A nagy kajálás fáradalmait a csendes, nyugodt virágos, hatalmas ősfás kertben, a medence partján pihenheted ki. Hűvösebb napokon a beltéri wellness részlegen finn szauna, élményzuhanyok,  gőzkabin és a fitneszterem vár. A szobák berendezése otthonos, barátságos. A közösségi terekben rengeteg trófea van, vegáknak nem ajánlanám a helyet, mindenki másnak viszont igen. További infó itt.

Mala Garden, Siófok

Egzotikus, szépen berendezett, meghitt szálloda Siófokon? Igen, van ilyen. A siófoki Mala Garden az indonéz szigetvilágot hozta el a Balaton partjára, és ez nemcsak a dizájnon látszik: az étterem kínálatában a hagyományos magyar ételek mellett távol-keleti, maláj, thai fogásokat is meg lehet kóstolni. Wellness részleg szaunákkal és medencével, saját strand gyönyörű terasszal és stéggel, balatoni panoráma – minden tuti, csak a Petőfi sétányt egy kicsit távolabb tolhatnák tőle. További infó itt.

Kicsit távolabb, de még a Balaton vonzáskörzetében

Oké, Köveskál, Kéthely vagy Monoszló sem konkrétan a Balaton partja, de nincsenek azért durván messze a víztől. Na, az alábbi helyeket már nem merem balatoni szálláshelynek hívni, de azért kocsival nyaralóknak nyugodt szívvel ajánlom, autóval fél órán belül simán a strandon lehetsz innen is.

Babérliget Kúria, Polány: A Babérliget Kúria Somogy megyében található, 25 percnyi autózásra Balatonlellétől. A hotel egy 1800-as évek második felében épített nemesi kúriában működik, környezete illatos levendulabokraival Provence-ot idézi. Az épületből a kertbe egy gyönyörű gesztenyefasor vezet, a belső kertben mediterrán növények, fűszernövények és virágok között sétálhatsz. A kertben medence is van, ha a csobbanásért nem akarnál elmenni a Balatonig. Esős napokon szaunával, gőzfürdővel vigasztalhatod magad, vagy végre kiolvashatsz egy jó könyvet az egyik pasztellszínű szobában. További infó itt.

Képzeld el, ahogy reggel kinyitod a teraszajtót és finoman beszökik a reggeli szél a harmatos fű illatával...ilyenkor tényleg egy kicsit megáll az idő nálunk. ☺️🍃 Köszönet a csodafotóért a Fénylabornak! Imagine that you wake up early morning, open the door and the cool wind runs through the room with the smell of dewy grass. #baberliget #polany #hungary #earlymorning #morningbreeze #morningmoments #secretplaces #nature #naturelovers #garden #calm #peace #elcsentpillanat #mik #ikozosseg #vsco

Babérliget (@baberliget) által megosztott bejegyzés,

Páskom Cottage, Lajoskomárom: A neve alapján Lajoskomárom valami egészen világvégi helynek hangzik, pedig csak 25 kilométerre fekszik Siófoktól. Itt, egy negyven hektáros szőlőskertben bújik meg a Páskom vendégház, négy lakrésszel és hat kétágyas szobával. A kertben dísztó, úszómedence, szaunaház is van. Fehérre meszelt falú, tornácos házak, idilli hangulat és végtelen nyugalom jellemzi ezt a helyet. Ha teljes restartra van szükséged a városi nyüzsgés után, mindenképp próbáld ki. További infó itt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra