8 sörös-boros-pálinkás tévhit, amit talán te is bevettél

Sörre bor bármikor, borra sör meggyötör? Szakértővel szedtük össze a leggyakoribb piás tévhiteket.

Cikinek érzed, amikor vendégek vannak nálad, és csak egyféle borospoharad van otthon? Elhiszed, hogy ha borra iszod a sört, a másnap jobban kicsinál, mintha fordítva csináltad volna? Úgy gondolod, a pálinkánál nincs jobb étvágygerjesztő? Mindegyiket rosszul teszed. Tóth Adrienn borszakértő segített összeszedni a leggyakoribb tévhiteket.

1. tévhit: A vörösbort szobahőmérsékleten kell inni

A fehérbort jól behűtve, a vöröset szobahőmérsékleten illik inni – akit egy kicsit is érdekelnek a borok, biztosan hallotta már ezt a tanácsot. Sokan emiatt aztán egyáltalán nem hűtik be a vörösborokat. Pedig ez a bölcsesség baromi régi, anno a kastély hőmérsékletére gondoltak, nem a mai fűtött lakásokra. A testesebb vörösborokat fogyasztás előtt fél órával, a könnyebbeket egy órával nyugodtan tegyük be a hűtőbe. Egészen más arcát mutatja a bor, más lesz az ital íze, illata így – tanácsolja a szakértő.

2. tévhit: Minél régebbi a bor, annál jobb

Sokan hiszik azt, hogy minél régebbi évjárat látható a címkén, annál jobb borra számíthatnak. Pedig ez nem feltétlen van így: a kereskedelmi forgalomban kapható palackozott tételek közül csak a magasabb árfekvésűek azok, amiket valószínűleg évekig el lehet tartani. De még ezek közül se mindent. Az egy-kétezer forintos borokat semmiképp ne akarjunk sokáig tartogatni, inkább igyuk meg amíg még jók.

shutterstock 630811820

Általánosságban a szakértő azt mondja, rozé és könnyű fehérborok közül az egy-két éveseket érdemes megvenni (tehát idén 2015-öt és 2016-ot keresd a címkén), komolyabb boroknál a kettő-négy évesek lesznek a legnagyobb eséllyel a legjobbak. Négy-öt éves kor felett már elég rizikós a dolog, ha látványosan olcsó, ne vedd meg, szinte biztos hogy nem lesz őszinte a mosolyod miután beleittál.

Tipp tároláshoz: Ha hozzájutsz valami izgalmas, és hosszan érlelhető borhoz, mindenképp fektetve, hűvös helyen tárold. Mert legyen akármekkora szám az a bor, ha a meleg konyaszekrényben állítod, tuti megbuggyan.

3. tévhit: Fehérbort fehérboros, vörösbort vörösboros, pezsgőt pezsgőspohárból  illik inni

Otthoni élvezeti borfogyasztáshoz teljesen felesleges beszerezni egy kisebb bár komplett készletét, hogy minden italhoz legyen spéci poharunk. Egyedül annyi lényeges, hogy a pohárnak tulipánformája legyen, vékony fala, befelé szűkülő szája. Ez azért fontos, mert ha mozgatjuk benne az italt, az illat fent összekoncentrálódik, és jobban érezzük az illatát. Az viszont állítólag egyáltalán nem fontos, hogy legyen a pohárnak szára, a legdrágább, legújabb dizájn szerint gyártott borospoharaknak, mint pl. ezek itt, az sincsen. (Ha tetszik ez a forma, az Ikeában is lehet kapni ilyet darabja kemény 295 forintért – igaz én vizespohárnak vettem, de ezek szerint bort kínálni sem égő benne.)

ivrig-pohar  0211629 PE365316 S4
Ikea

És egyébként még a pezsgőknek is teljesen jó egy tulipánformájú, klasszikus fehérboros pohár. Sokkal jobb, mint a minden otthonban fellelhető lapos pezsgőspohár a nyolcvanas évekből. (Azt inkább használd koktélok, desszertek tálalásához, másra nem igazán alkalmas.) Ha nem hiszed, nézd meg a legmenőbb champagne-i pezsgőpincészetek poharait, azok is inkább fehérboros pohárra hasonlítanak, nem az általunk megszokott pezsgőspoharakra.

4. tévhit: A bort azonnal meg kell inni, a pezsgőt meg pláne, különben tönkremegy

Azért nem akarod kinyitni azt a finom üveg bort a vacsora mellé, mert csak egy-egy pohárral innátok belőle, és félsz, hogy felnyitva hamar megromlik? Nyugi, két-három napra ledugózva simán el lehet rakni a borokat a hűtőbe – a testesebb vörösboroknak még kifejezetten jót is teszel vele. Ami még meglepőbb lehet: jó minőségű, palackos érlelésű pezsgőket (a címkén a méthode traditionelle feliratot keresd) dettó simán el lehet rakni két-három napra egy egyszerű dugóval lezárva, és a szakértők szerint még a burokékok sem mennek ki belőle ennyi idő alatt.

Tipp, ha két-három nap után sem fogyott el a bor: Töltsd a maradékot jégkockatartóba, és fagyaszd le. Amikor legközelebb főzéskor egy kis bor kell az ételbe, jól fognak jönni a borkockák.

5. tévhit: Az édes bor csak desszertnek jó

Az édes, kései szüretelésű borokat – a tokajiakat meg pláne – hajlamosak vagyunk ünnepnapokra, azon belül is a desszert idejére tartogatni. Pedig simán vannak olyan hétköznapi ételek, amikhez nagyon jól passzolnak a félédes, félszáraz borok. Ilyenek a fűszeres ázsiai ételek, a curryk, ezekhez kifejezetten az édesebb italok passzolnak, kísérletezz velük bátran!

6. tévhit: A pálinkát jéghidegen, étvágygerjesztőnek kell inni

Akkor tényleg érdemes aperitifként pálinkázni, ha elszúrtad a vacsorát, és szeretnéd, ha a vendégeidnek nem lenne elég kifinomult az ízérzékelése. A pálinka ugyanis teljesen lezárja az ízlelőbimbókat. Ezért érdemesebb inkább az étkezés legvégén, digestifként kínálni – magyarázza a szakértő. És bár érdemes behűteni, ne a mélyhűtőből halásszuk elő, a fagyasztás sokkolja az italt, nem lesz olyan íze mint lehetne.

shutterstock 496753531

7. tévhit: Csavarzárat nem raknak minőségi borra

A csavarzárral (vagyis a lecsavarható kupakkal) lezárt borokat sokan nem tartják egyenértékesnek egy parafadugóval lezártakkal. Pedig abszolút nem igaz, hogy a csavarzár csak gagyi borokra kerülne rá, és hogy így kevésbé őrizné meg a minőségét az ital. Az újvilági borvidékeken (pl. Ausztráliában, Új-Zélandon) topborokat is simán árulnak csavarzárral lezárva. Ráadásul fogyasztóként is sokkal kényelmesebb ez a megoldás. 

8. tévhit: Sörre bor bármikor, borra sör meggyötör

"A mondást ismerik a németek (Bier auf Wein, das lass sein / Wein auf Bier, das rat ich di'), az angolok (First beer then wine is fine, but wine then beer, oh dear!) és a hollandok is (Bier op wijn is venijn / Wijn op bier geeft plezier), magyar nyelven pedig több kifordított változata is elterjedt. Amerikában pedig a viszki és a tömény szerepel bor helyett (Beer on whiskey, pretty risky / Whiskey on beer, have no fear, illetve Liquor before beer, all is clear / Beer before liquor, never been sicker). A szólásoknak azonban inkább kulturális eredetük lehet, mint élettani. Zacher Gábor toxikológus szerint sincs élettani alapja a mondásnak; a szakember úgy véli, az italkeverési mítoszok többsége csak legenda" – írta korábban az Index.

Tipp: Borok esetében viszont érdemes odafigyelni a sorrendre, de nem a másnap, hanem az élvezeti érték miatt. Ha többféle bort kóstolunk otthon, mindig a száraztól haladjunk az édes felé, a fehértől a vörös felé, és a fiatal tételektől az idősebbek felé.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek