A híres francia fordított almatorta, a Tarte Tatin testvérét készítettük el a téli szezon egyik kedvenc déligyümölcsével, a banánnal.
A karamell és a banán házassága tényleg a mennyekben köttetett: a banán édességét szépen kiegészíti az égetett cukor enyhe fanyarsága, a ropogós leveles tészta pedig szuperizgalmas ellentétet alkot a puha banánnal.
A nagyobb adag rumtól nem kell megijedni: csak ízében fog érződni, a sütés során bőven el fog illanni az alkoholtartalma.
Hozzávalók:
250 g kész leveles tészta (bolti vagy házilag készített)
90 g világos nádcukor
50 g vaj
50 ml barnarum
nagy csipet jó minőségű só
3-4 banán (érett, de azért nem a teljesen barna, ún. „turmixbanán” a jó hozzá)
- Először a karamellt készítjük el. A cukrot karamellizáljuk: ezúttal nem kell túl sötétre, csak éppen olvadjon el, hiszen a sütés közben tovább fog sötétedni.
- Beledobjuk a kockákra vágott vajat, beleöntjük a rumot. Ekkor a karamell kicsit össze fog ugrani: semmi pánik, visszatesszük a tűzhelyre, és alacsony lángon, kevergetve addig főzzük tovább, míg a karamell vissza nem olvad, és egynemű krémet nem kapunk.
- A sót is belekeverjük a karamellbe, majd egy kerámia piteformába vagy egy sütőbe tehető serpenyőbe öntjük.
- A banánokat kb. egy centi vastag karikákra vágjuk, és a karamellszószra sorakoztatjuk a szeleteket.
- A leveles tésztát enyhén lisztezett felületen kb. 3 mm vastag kör alakúra nyújtjuk: a piteforma vagy serpenyő méreténél kb. egy centivel nagyobbra kell nyújtani. A kinyújtott tésztát a banánszeletekre helyezzük, majd a piteforma/serpenyő szélénél behajtogatjuk a túlnyúló tésztát, hogy legyen majd egy kis pereme a süteménynek.
- A tésztát villával megszurkáljuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük, míg aranybarna nem lesz.
- Kb. öt perc várakozás után a tortát egy tányérra óvatosan átfordítjuk, az esetleg a piteformában ragadt banánszeleteket egy késsel a helyükre tesszük. Langyosan a legfinomabb.