Tanuljon divattörténelmet az Instagramon!

Míg az Egyesült Államokban már tesztelik azt az új Instagram funkciót, mellyel hamarosan világszerte több millióan fognak vásárolni és hirdetni, addig vannak olyan divatérzékeny felhasználók is, akik a több száz éves divattörténelem izgalmasabb pillanatait, legfőbb állomásait és részletgazdagságát dolgozzák fel az Instagramon ahelyett, hogy milliókat kaszálnának egy-egy beállított reklámfotóval.

Saját bevallása szerint is álommelót végez a divattörténészként és múzeumi kurátorként dolgozó Timothy Long, aki imádnivaló videótúrát tart például a 16. századi gatyapőcről (codpiece), ami a középkor egyik legfelkapottabb kiegészítőjének számított. A zsebszerű darabot a nadrág elejére illesztették abból a célból, hogy az nagyobbnak mutassa a péniszt. Az egyház nem rajongott annyira a divathullámért, ezért az “ördög divatjának” nevezte el a kiegészítőt.

A többezer követővel rendelkező kurátor ebben a videóban például azt mutatja be, hogy milyen cipőket hordtak a gyerekek a 16.századtól napjainkig.

Sosem találtuk volna ki, de ezzel a kézzel faragott fadarabbal a hímzésmintákat nyomták rá az anyagra.

Ez pedig egy anyag azokról a fehérneműkről, amiket 1910-1960 között viseltek Angliában. Nagy kedvencünk a térképnyomatos kombinéruha, amit ma is szívesen viselnénk.

Un vídeo publicado por @timothylongfashioncurator el

Ezt a rózsaszín selyemdamaszt felsőrészt a mai is divatos viktoriánus korban készítették 1855 környékén.

Pink silk damask bodice, c1855. From the #fashion collection @museumoflondon. #victorian #silk #berries #handmade #couture

Un vídeo publicado por @timothylongfashioncurator el

Nemcsak Timothy Long archiválja az Instagramon a divatot, hanem a körülbelül 5500 követőt számláló Europeana Fashion Official is, melynek több mint 800.000 jelmeze és kiegészítője van regisztrálva.

Ez az ezüst brokáttal díszített francia cipő 1745-ben készült és jelenleg a londoni Victoria and Albert Museum tulajdonában van.

Érdemes bekövetni a közel 9500 követőt számláló Kerry Taylor Auctions World-öt is, ahol számtalan haute couture ruhába és finom antik jelmezbe lehet botlani.

Ezt a Fred Astaire printelt, Cockell & Johnson által tervezett 70-es évekbeli zakót 225 fontért, kb.80 ezer fontért adta el az aukciósház.

We love a good print, and this one is excellent! A Cockell & Johnson jacket, early 1970s, labelled, printed with repeats of a smiling Fred Astaire. These jackets were being sold on a London market stall by Cockell& Johnson, when Fred Astaire's daughter, Ava McKenzie, walked past and recognized her fathers face! When she confronted them inquiring whether they had legal permission to do so, they admitted they did not, and apologized explaining that they were only a small business. When she asked her father if he minded them doing so- his response was that it was OK, as long as they sent him a jacket! Pictured you can see Fred Astaire smiling wearing his very own 'Fred Astaire' print jacket, identical to the one we sold in our most recent auction. (Sold for £225, including buyers premium). / . . #fredastaire #vintagefashion #hollywoodlegend #printdesign #novelty #hollywood #CockellandJohnson #1970s #1970sfashion #mensfashion #London #truestory #noveltyprint #vintagestyle #ootd

Una foto publicada por Kerry Taylor Auctions (@kerrytaylorauctions) el

Blogmustra