Amikor felmerült, hogy teszteljünk mikrózható ételeket, arra számítottunk, hogy kinyílik előttünk az irodai ebédek új világa. Egyre több cég gyárt már olyan készételeket, amiket csak meg kell melegíteni, és már lehet is enni.
Angliában például hatalmas hagyománya van a mikrózható készételeknek, általában egészen ehetőek is. Vagyis ettől a teszttől azt vártuk, hogy egy kellemes délutánon degeszre zabáljuk magunkat jobbnál-jobb és változatos fogásokkal. Tévedtünk.
Az irodai lét egyik legnehezebb kérdése sokszor a megfelelő és finom ebéd beszerzése, hiszen nem ehetünk mindennap menő étteremben, ezért az ételrendelős helyek egy részét már kipróbáltuk korábban. Megnéztük mit ehet az, aki klasszikusra vágyik, akinek ételallergiája van, sőt már többször is szerettünk volna bikinimodellek lenni, miközben sokat eszünk. Egyszer már a leveseknek is nekiveselkedtünk, ezért már éppen ideje volt, hogy a mikrózható készételeket is kipróbáljuk.
A legkülönfélébb ételeket szereztük be a tesztre (ahogyan a főnök mondta: lakossági gourmet fesztivált tartottunk), de a konzerves megoldást ezúttal csak a sajtos makaróni esetében választottuk.
A vaktesztünk első körében azt kellett megtippelni, hogy egyáltalán milyen ételről lehet szó, ezt azért az esetek többségében mindenki eltalálta, igaz volt, aki elsőre azt hitte vegetáriánus ételt eszik, mert annyira nem talált benne húst, vagy éppen a húsfajtára nem jött rá.
Mindegyik étel "elkészítéséhez" csak egy mikrohullámú sütőre lesz szüksége, illetve csak olyan ételek kerültek a tesztbe, amikhez már plusz körettel nem kell foglalkozni. 0-5-ig pontoztunk, kizárólag a szubjektív szempontok szerint, az íz mellett az is fontos volt, hogyan néz ki és mennyire hasonlít az "igazira" az adott étel.
Összesen 16 féle ételt kóstoltunk, az elérhető maximális pontszám 30 pont volt, a mezőnyről sokat elmond, hogy a 20 pontot csak a nyertesnek, a 15 pontot (!) pedig csak az első két helyezettnek sikerült átlépnie.
A teszthez most is hívtunk szakértőt, Eszenyi Dániel a Tanti séfje, akitől bár nagyon távol áll a mikrós ételek vonala, de elsőre nem találta elképzelhetetlennek, hogy ezen a fronton is lehet finom, ízletes és jó ételeket készíteni, hiszen például egy penne arrabiata vagy egy lencsefőzelék egyébként sem bonyolult étel és viszonylag nehéz elrontani.
"Végül is mindegyiket meg lehet enni, ha nagyon muszáj" - összegezte a tesztet a végén, amiben azért érezni egy kis keserűséget, de hősiesen állta a műkaják világát, és sokkal kevesebbszer borult ki, mint mi.
"Ott az arrabiata, egy túrós tészta vagy bármi. Inkább vigyenek magukkal ételt, amennyi idő alatt reggel elmennek ezt megvenni és megcsinálják, annyi idő alatt elkészül egy finom étel, amit el lehet vinni a munkába" - tanácsolta, és igaza is van, hiszen egyszer már kipróbálta kolléganőnk ezt és nagyon jókat evett egész héten.
És akkor most jöjjenek a kaják!
Utolsó helyezett - Tesco Sajtos főtt szarvacska - 3 pont
Összetevők: főtt szarvacska tészta 43% (ivóvíz, durum búzadara), ivóvíz, félzsíros, lágy sajt (12%), visszaállított sovány tejpor, módosított kukoricakeményítő, növényi étolaj, cukor, étkezési só, élesztőkivonat, mustármagliszt, stabilizátor (nátrium-foszfát), szerkezet kialakító (nátrium-polifoszfát), színezék (vegyes karotinok) és nyomokban földimogyorót és dióféléket tartalmazhat.
Az egyetlen konzerv ételünk azonnal az utolsó helyen végzett, ráadásul a maximálisan megszerezhető 30 pontból mindössze 3-at sikerült megszereznie, mert záporoztak rá a 0 pontok. A szakértőnk szerint ez minden megkóstolt ételnél rosszabb, ráadásul tényleg annyira egyszerű ételről van szó, hogy ezt aztán tényleg lehetetlen elrontani - legalábbis eddig azt hittük . "Elsőre ízetlen, de aztán előjönnek az ízek. Rettenetes." - mondta a séf.
A kollégák is hasonló állásponton voltak. "Mintha temperát borítottak volna bele" - mondta egyikünk, de a többiek sem voltak kíméletesek: "Hogy lehet valami ennyire ehetetlen?" "Lábszag ízű. A tészta állaga és a szósz jó lenne, de az utóíz teljesen elrontotta az élményt. Volt, aki eljutott arra a szintre, hogy már annyira borzasztónak érezte, hogy nem tudott vele leállni: "ez egy teljesen szétfőtt tészta, amire a tavalyról megmaradt konzumszaloncukrokból készítettek egy mártást, aztán beleöntötték azt a jellegzetes mozis nacho-sajtszósz aromát, amitől sárga is lett, így keltve a sajtosság illúzióját. De tuti van benne valami addiktív cucc, mert hiába borzalmas, azon kapom magam, hogy újabb és újabb falatokat eszem belőle"
Utolsó helyezett - Heli klasszikus rakott krumpli - 3 pont
Összetevők: Főtt burgonya 28%, Víz, Tojás melanzs, Paprikás kolbász 14% (sertéshús 60%, marhahús 22%, víz, só, sertésbőr, fűszerkeverék, paprika 0,3%, stabilizátorok: difoszfát, trifoszfát, keményítő, dextróz, ízfokozó: nátrium-glutamát, 5' nátrium ribonukleotid; antioxidáns: nátrium-eritorbát; fokhagyma, sűrítő: guar gumi; savanyúságszabályzó: nátrium-karbonát; konzerválószer: nátrium-nitrit; disznóbél), Sajt (tej) 8%, Pirított hagyma (hagyma, olívaolaj), Repceolaj, Disznószalonna 2% (sertéshús, só, dextróz, füstaroma, aroma, savanyúság szabályozó: citromsav; konzerválószerek: nátrium-nitrit, nátrium-eritorbát), Módosított keményítő, Só, Fekete bors, Füstaroma
Még mindig jeleznénk, hogy 30 pont volt a maximum, abból sikerült 3-at szerezni a rakott krumplinak, amitől már ránézésre elkezdtek sikoltozni a tesztelők. "A kolbászból kisült a zsír, azért ilyen" - próbált megértő lenni a szakértőnk a paprikás lében tocsogó rakott krumpli láttán. "Szét van sülve, villával lehetne pépesíteni. Nagyon rossz, a kolbászról nem lehet eldönteni, hogy szimplán csak rossz, vagy nagyon rossz főzőkolbász. Kimondottan mű íze van, a tócsa, amiben áll az élettől is elveszi a kedvem" - mondta Eszenyi Dániel, akivel a kollégák is egyetértettek. Ezt kénytelenek vagyunk egy képpel is illusztrálni, igaz ez még melegítés előtt készült, de talán látható, miről is beszélünk.
"Ellenségeimnek sok szeretettel ajánlom ezt. Rettenetesen rossz ez az izé, direkt nem mondom, hogy rakott krumpli, mert nem érdemli meg. Sós krumpli, ízetlen, mócsingos, undi kolbász, rengeteg zsír." "Instant epegörcs. de legalább az indokolatlanul rágós kolbász csípős". Minden túl van benne főve. Ocsmányul néz ki, a kolbászról meg inkább ne is beszéljünk. Javarészt zsír az egész. Úszik a zsíros lében, tojást nyomokban sem látok benne, a kolbász meg mócsingos és látványra is borzalmas." "Zsírtócsa cafatos kolbásszal" - ezek kollégánk véleményei.
10. helyezett - Gazsi Hús csirkepaprikás galuskával - 7 pont
Összetevők: Galuska (43%) (búzaliszt, víz, tojás), Csirkepaprikás (57%) (csirke hús (25% készételre vonatkoztatva), víz, tejföl (pasztőrözött tejszín, kultúra), lecsó (víz, paprika, sűrített paradicsom, cukor, étkezési só, sűrítőanyag: módosított kukoricakeményítő), napraforgó étolaj, vöröshagyma, fűszerek (fűszerpaprika, fokhagyma, köménymag))
Hatalmas holtverseny alakult ki a 10. helyen, hiszen öt étel is ugyanannyi pontszámot kapott. Ez a paprikás csirke semmilyen hozzáadott tartósítószert, ízfokozót, adalékot, színezőanyagot nem tartalmaz, talán ezért is panaszkodott mindenki arra, hogy nincs íze.
A szakértőnk is erre az álláspontra jutott, jócskán növelni kellene benne a fűszerek arányát, mert így semmi íze sincs se a húsnak, se nokedlinak. "Sokat kellene szórni ebbe bármiből, hogy jobb legyen" - mondta, mikor arról kérdeztük, hogy mégis mivel lehetne feljavítani.
"A hús nekem oké, viszont a nokedli büntet: rágós, lisztes, vízízű, és ahol szaftnak kéne lennie az ételben, ott egy ilyen főzelékes mászka van." "Elég kicsi adag, ahogy a legtöbb ilyenre igaz. De legalább fura szutymák borítja az egészet, és durván zsíríze van." Sótlan, ízetlen, zsíros" "A zsíron kívül mást nem nagyon érzek. A hús puha, de sótlan. Paprikát nyomokban sem látok." "Az illata csábító, de az ízekben nem lehet érezni fűszert. A nokedli szétmállik a számban, csak nyelni kell. A hús omlós, de sótlan."
10. helyezett - Gazsi Hús Brassói aprópecsenye - 7 pont
Összetevők: Burgonya (64%), Pulykahús (25%), Lecsó (víz, paprika, sűrített paradicsom, kristálycukor, étkezési só, sűrítőanyag: módosított kukoricakeményítő), Napraforgó étolaj, Vöröshagyma, Étkezési só, Fűszerek (fokhagyma, majoránna)
Abszolút értékelendő, hogy ebbe sem kerültek adalékanyagok és mesterséges ízfokozók, az viszont kár, hogy nagyon fűszerek sem. "Nem hasonlít a brassóira, gyakorlatilag minden hiányzik belőle, ez főtt hús főtt krumplival. Nagyon sótlan, kellene bele sok fokhagyma és bors is" - javasolta a séf azoknak, akik mégis kipróbálnák.
A kollégák nem voltak vele ennyire kíméletesek: "Ilyen rosszat esküszöm nem ettem még a menzán sem." "Első ránézésre pont olyan, mintha menzán készült volna, az illata füstös és állott. A krumpli túlfőtt, talán érzek benne egy kis fokhagymát is, de sótlan és a bors is kevés." "Fáradtra melegített krumpli, ami régen talán jobb napokat látott, de az nagyon régen lehetett. A hús szálas és íztelen. Ez úgy összességében elég rémisztő."
10. helyezett - Heli Káposztás tészta - 7 pont
Összetevők: Főtt tojásmentes tészta 48% (búzaliszt, víz), Fehér káposzta 46%, Cukor, Disznózsír, Repceolaj, Só, Szárított zöldségek (sárgarépa, fokhagyma, hagyma, pasztinák, póréhagyma, paprika, burgonya), Gyógynövények, Fűszernövények, Színezék: karamell
"Komolyan csinálnak ilyenből előfőzöttet?!" - kiáltott fel a Tanti séfje, amikor tálaltuk neki a káposztás tésztát. "Semmi íze. Se káposzta, se tészta, szét van főve sz egész". A csomagban találtunk egy kis csomag cukrot és borsot, ami a séf szerint mindenképpen jó, hiszen minden csak javíthat rajta, ami elnyomja az ízét.
A szerkesztőségben sem aratott osztatlan sikert, pedig alapvetően pozitívan álltunk hozzá: "Ötletes, hogy a különböző ízlések kielégítése érdekében borsot és cukrot is raktak mellé. Nagyon durvára darálták a káposztát, a bors egy kicsit segített rajta." " Nagyon cukik, hogy tettek hozzá cukrot és borsot, de ettől sem lesz íze, mondjuk azért valahogy fel lehet javítani." "Ezt elfelejtették elkészíteni, úgy került a dobozba. Főtt kápi, nem pirított, íze semmi. Tésztának íze semmi. Nem javít rajta a bors sem, amikor a cukrot is rászórom, csak romlik a helyzet, mert a kaja ugyanolyan szar, csak még ropog is a fogam alatt a kristálycukor. Nagyon mérges vagyok, mert imádom a káposztás tésztát, de ez egy bűn!"
10. helyezett - Heli Zöldborsó főzelék virslivel - 7 pont
Összetevők: Borsó 44%, Víz, Virsli 14% (sertéshús 62%, marhahús 18%, disznózsír, víz, só, stabilizátor: difoszfát, trifoszfát; dextróz, ízfokozó: nátrium-glutamát; kevert fűszerek és fűszer kivonatok, antioxidánsok: aszkorbinsav, nátrium-aszkorbát, konzerválószer: nátrium-nitrit; juhbél), Tejszín (tej), Módosított keményítő, Cukor, Só, Fehérbors
Ez sem túl bonyolult étel, de mégsem aratott osztatlan sikert a tesztelőknél, bár annak sokan örültek, hogy egyáltalán van íze. "A virsli semmilyen, a főzelék pedig nagyon édes és szét van főve a borsó" - kezdte az ítéletet Eszenyi Dániel. "Ráadásul egyáltalán nem szép. A borsó például inkább szürke mint zöld, pedig egy ételnél elengedhetetlen, hogy a szemünk is kívánja".
A kinézettel több embernek is volt problémája. "Ránézni is rossz, nem értem, ki ad ki erre pénzt. De az a legfurább, ha valaki másodszorra is megveszi." "A borsó rágós, a rántás állaga megfelelő, de ez sem segít a főzeléken. Csúnya virsli és még rossz is." "Ha most az életem során elfogyasztott menzás zöldborsfőzelékekre gondolok, akkor ez itt nem is annyira rossz. Több a borsó, mint a rántás, nincs szarrá cukrozva és sózva, és a borsó sem keserű és kemény. A virsliért kár, az a legalja." " Kezdjük azzal, hogy kutyakaja szaga van. Az íze pedig mindenhogy borzasztó. Ez nem romlott? "
10. helyezett - Nissin Cup Noodles csirkehúsos instant leves - 7 pont
Összetevők: Tészta 89% [Búzaliszt, pálma olaj, só, ízfokozó E621, lisztkezelő szerek (E500, E451), antioxidáns E306, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav], Csirkehús kocka 1,7%, Hidrolizált növényi fehérje, Sárgarépa, Kukorica, Só, Cukor, Ízfokozó E621, Aromák (ízfokozók: E627, E631; búza, szója), Zöldbab, Glükóz szirup, Élesztőkivonat, Fokhagymapor, Fűszerek (mustár, búza), Vöröshagymapor, Pálmaolaj, Repceolaj, Csomósodást gátló anyag E551, Tejfehérje, Nyomokban tartalmazhat zellert, rákfélét, halat, puhatestűeket és szezámot.
Instant tésztás leveseket sem fog a tanti kínálatában találni a közeljövőben, ugyanis a szakértőnket egyik sem győzte meg. A leveses verzió szerinte szét volt főve, és nagyon delikátos az íze. Akkor még nem is tudtuk, hogy nyomokban puhatestűeket is tartalmaz, és búzával van ízesítve.
A tesztelők sem lelkesedtek igazán érte: "Igazi Smack leves. Olyan is." "Jó az íze, de a feltétet kispórolták belőle, a tésztától pedig így hamar megcsömörlik az ember." "Semmilyen, műzöldségekkel." Nagyon mű, a hozzáadott szárított fűszernek pedig vegeta íze van." "Sok Smack levest ettem már, de ez messze a legrosszabb. Leginkább a vegetához hasonlítanám."
8. helyezett - Foodbox Bácskai rizseshús - 8 pont
Összetevők: rizs 34%, sertés comb 30%, vöröshagyma, lecsó (zöldpaprika, paradicsom), finomított napraforgó étolaj, őrölt pirospaprika, étkezési só, fokhagyma, bors, kömény.
Hiába, hogy lassan a középmezőnyhöz érünk, még ezek az ételek is mindössze 8 pontot kaptak az elérhető 30-ból. A bácskai rizseshúshoz nagy reményeket fűzött mindenki, hiszen nem egy bonyolult étel.
"Ennek komoly mennyiségű zsír van az alján. Semmi íze, ráadásul a rizs és a hús is szét van főve. Alapvetően jó, ha egy hús puha, de ez már azon is túlmegy" - mondta a szakértőnk.
A laikus tesztelők hasonló véleményre jutottak. "Vegetás rizs, az alján áll a zsír, ha turkálok benne, akkor ilyen mikroszkopikus húscafatok kerülnek elő. Ennél a legrosszabb menzán is hússzor jobb rizses húst adnak, tudom, mert imádom, és simán berendelem bárhol, és majdnem mindenhol ízlik is. Ez viszont pocsék" "A zsír ízéhez egy kis paprikás aroma íz csatlakozik, de ez sem válik előnyére. Nem hiszem el, hogy a magyar konyhából nem lehet ennél többet kihozni." "A rizs szépen szétválik, ennek ellenére szétfőzték. Az illatán paprika és ételízesítő érződik. kevés a hús benne, összességében pedig íztelen, sótlan és zsíros. "
8. helyezett - Ász tarhonyás sertéshús - 8 pont
Összetevők: ivóvíz, tarhonya (65%): (durumliszt, ivóvíz); főtt sertés lapocka (10%): [sertés lapocka, ivóvíz, étkezési só, stabilizátorok: E450, E451; dextróz, antioxidáns: E316]; vöröshagyma, étkezési paprika, paradicsom, napraforgó étolaj, fokhagyma, fűszerpaprika, étkezési só, ételízesítő: [étkezési só, szárított fűszerek, sárgarépa, paszternák, vöröshagyma, petrezselyem, ízfokozó: nátrium-glutamát, cukrok, színezék: riboflavin]; sűrítőanyagok: étkezési zselatin, nátrium-alginát; őrölt feketebors.
Elérkeztünk ahhoz az ételhez, ami teljesen kiverte a biztosítékot a Tanti séfjénél. "Rossz az íze, ránézésre is borzasztó, minősíthetetlen" - így jellemezte a tarhonyás húst.
A szerkesztőségnél voltak olyanok, akik megengedőbbek voltak: "Egy átlag menza színvonalát simán hozza." "Tarhonyás hús, amit megint csak imádok. Ebből a tarhonya jó, mert a tarhonya mindig jó, a hús viszont borzalmas. Kár érte." "Nagyon csúnya. A hús undorító, túl zsíros, túl sós" Ezért valaki pénzt adott?!"
7. helyezett - Foodbox Penne Arrabiata - 11 pont
Összetevők: Penne tészta 35% (búzaliszt), Paradicsom, Sajt, Pepperoni paprika, Finomított napraforgó étolaj, Vöröshagyma, Étkezési só, Chili paprika
A középmezőnybe küzdötte fel magát a penne arrabiata, ami a séfnél csak azért okozott leginkább szomorúságot, mert ez a legegyszerűbb étel, ami tényleg annyi idő alatt megvan, amennyi a tésztának kell, hogy megfőjön.
"Savanyított pepperoni van benne, olyan, amit a pizza tetejére szoktak szórni. Az egész egy nagy tésztává állt össze. A legszomorúbb az, hogy ezt a típusú tésztát még ipari mennyiségben is baromi egyszerű lenne előállítani úgy, hogy az jó legyen."
A tesztelők sem adtak túl magas pontszámokat neki: "A tészta túl puha, a pepperoni viszont túl kemény, azért így is ehető." "Főtt pritaminpaprika íze, kicsit savanyú, kicsit csípős, kicsit szétfőtt, a tetején meg trappista." "Szétfőtt a tészta, túl savanyú az egész. nem életem arrabiátája." "Kellemes paradicsomos tészta, enyhén csípős, de a sajt nagyon növényi. Nyúlós és tapadós."
5. helyezett - Nissin Soba Classic - 13,5 pont
Összetevők: Tészta 72,3% [búzaliszt, pálmaolaj, só, ízfokozó E621, lisztkezelő szerek (E500, E451), antioxidáns E306, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav], Ízesítő szósz 19,9% [cukor, víz, repceolaj, szójaszósz (víz, szójabab, só, búza), ízfokozók (E621, E635), színezék E150c, glükóz, melasz, ecet, só, fűszerek, hidrolizált növényi fehérje, paradicsompor, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, aroma], Káposzta, Csirkehús kocka. Nyomokban tartalmazhat zellert, rákfélét, halat, tejet, puhatestűeket, mustárt és szezámot.
A Nissin Soba tésztájának az egyik legnagyobb erénye volt, hogy legalább volt íze. Igaz ez leginkább a szójaszószra korlátozódott, de aki szereti azt, annak ez is ízleni fog. A szakértő nyilván többet várt ennél tőle, ráadásul a tészta is elég kemény maradt.
Túl sok érzelmet nem váltott ki a tesztelőkből, de talán már ez is egy jó jel. "Ez egy sok szójaszószos smack tészta, kicsit édeskés, nagyon ízfokozós." "Szokásos ázsiai smack leves." "Teljesen klasszikus szójaszószos tészta."
5. helyezett - Foodbox Székelykáposzta csirkemellel - 13,5 pont
Összetevők: Savanyított káposzta 57%, Csirke mellfilé (bőr nélkül) 24%,Tejföl, Vöröshagyma, Búzaliszt, Finomított napraforgó étolaj, Csemege szalonna, Őrölt pirospaprika, Étkezési só, Fokhagyma, Babérlevél, Kömény, Bors
Egy újabb magyaros étellel próbálkoztunk, ez volt az első, amiről már a szakértőnk sem nyilatkozott annyira szőrősszívűen. "Ha nem székelykáposztaként, hanem paradicsomos káposztaként tekintünk rá, akkor nem olyan rossz. A székelykáposztától viszont nagyon messze áll" - mondta a séf, aki ráadásul abban sem volt biztos, hogy valóban csirkemell az a csirkemell.
A laikusok közül viszont volt, akinek bejött. "Nyomokban székelykáposzta ízét tartalmazza, lőjetek le, de szerintem ez finom. Oké, zsíros, meg cafatokban vannak benne a husik, de sokkal jobb, mint aminek kinéz. Kenyérrel, tejföllel simán be tudnám nyomni éhesen." "Jó magyaros és füstölt, de a káposzta, na, annak sem íze nincs." "Fura, de nem olyan rossz, mint amilyennek kinéz." "Wow, ennek hasonlít az íze az igazi székelykáposztához" "Rettentő füstös az illata és az íze is. Semmi köze a székelykáposztához. Borzalmas."
4. helyezett - Ász Lencsefőzelék - 14 pont
Összetevők: Ivóvíz, lencse, tejföl: (tehéntej, frissen fölözött tejszín, tejsavbaktérium-tenyészet), cukor, napraforgó étolaj, búzaliszt, mustár: [ivóvíz, mustár, ecetsav eszencia 20% (ivóvíz, étkezési ecetsav); cukor, étkezési só, fűszerek, tartósítószer: nátrium-benzoát]; vöröshagyma, petrezselyem, ízfokozó:nátrium-glutamát, cukrok, színezék:riboflavin]; ecetsav eszencia 20% (ivóvíz, étkezési ecetsav); fokhagyma, fűszerpaprika, babérlevél, sűrítőanyagok: nátrium-alginát, étkezési zselatin.
Eszenyi Dániel szerint jó lencsefőzeléket készíteni egy 1-10 skálán nagyjából 1,5-ös nehézségű feladat, és biztos, hogy a végeredmény ennél jobb lesz. " Nem annyira rossz, de édes, és szétfőtt a lencse. Az állagából ítélve valamilyen keményítős cuccal lehet sűrítve, furán savanyú az íze, ami valószínűleg rossz minőségű ecettől lehet."
Talán ha új év napján, másnaposan kóstolja annak reményében, hogy gazdag és szép lesz, akkor egész jónak találja majd. "Lencse+ecet+cukor, jé, feltalálták a vadas lencsét. Kár, hogy nem annyira jó." "Túlzottan édes, de legalább sok benne a lencse, mondjuk szerintem még elbírna egy keveset, és az sem túl jó, hogy a kóstolás után valami fura réteg keletkezett a nyelvemen." "Az állaga olyan mint az otthonié, de sajnos az íze kiábrándító. Édes és savanyú egyszerre, nincs hozzá feltét, és a mustár ízét is hiányolom." "Édes, de ehető. Kár, hogy a lencse szétfőtt. Rettentően cukros, de legalább a citromadalék elnyomja az ízét."
3. helyezett - Nissin Soba Thai jellegű tészta -14,5 pont
Összetevők: Tészta 74,7% [búzaliszt, pálmaolaj, só, ízfokozó E621, lisztkezelő szerek (E500, E451), antioxidáns E306, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav], Ízesítő szósz 20,7% [cukor, víz, repceolaj, hidrolizált növényi fehérje, só, curry por, paradicsompor, aromák (ízfokozók: E627, E631; búza, szója), ízfokozók (E621, E635), fűszerek, ecet, színezékek: egyszerű égetett cukor és kurkumin, savanyúságot szabályozó anyag: citromsav, fokhagymaolaj], Káposzta, Zöldhagyma, Pritaminpaprika, Zöldbab. Nyomokban tartalmazhat zellert, rákfélét, halat, tejet, puhatestűeket, mustárt és szezámot.
Azt senki sem gondolta, hogy egy ilyen tészta kerül majd a dobogóra, azt meg főleg nem, hogy a maximálisan megszerezhető pontok felét sem tudja hozni egy bronzérmes versenyző. "Nagyjából ugyanolyan mint a Classic, csak ez szétfőtt, ragadós és édes, de kicsit emlékeztet a curry ízére. " - mondta ki az ítéletet rá a Tanti séfje.
Ez a tétel eléggé megosztotta a tesztelőket, volt aki szerint az illatán kívül más nem olyan jó rajta, de volt, aki értékelte a hozzáadott curryt. "Thai kaja illata van, a cucc csípős, brutál ipari, nagyon sós, de legalább azt a javukra kell írni, hogy megvették azt az aromát, amitől az illata jó." "Kissé csípős, currys, fűszeres tészta. egészen finom, de lehetne több hozzá a zöldség." "Ez az egyik legehetőbb, de talán csak a fűszerek miatt" "Ez sem jó, de a curry sokat javít rajta"
2. helyezett - Ász paradicsomos húsgombóc - 17 pont
Összetevők: Paradicsomos mártás (69%): ivóvíz, paradicsom püré (28%): sűrített paradicsom; vöröshagyma, zeller, cukor, ételízesítő: [étkezési só, szárított fűszerek, sárgarépa, paszternák, vöröshagyma, petrezselyem, ízfokozó:nátrium-glutamát, cukor, színezék:riboflavin]; étkezési só, sűrítőanyagok: szentjánoskenyérmagliszt, étkezési zselatin, nátrium-alginát; húsgombóc (31%)főtt sertés lapocka, ivóvíz, étkezési só, ételízesítő: [étkezési só, szárított fűszerek, sárgarépa, paszternák, vöröshagyma, petrezselyem, ízfokozó: nátrium-glutamát, cukrok, színezék: riboflavin]; őrölt feketebors
Mikor megvettük, nem számítottunk rá, hogy ezüst érmes lesz a paradicsomos húsgombóc, erre tessék. Bár Eszenyi Dániel konyhájában azért ilyen ízvilággal soha nem fog találkozni, azért még ő is talált értékelhető momentumot benne.
"Savanyú és édes egyszerre, sima egyszerű ipari paradicsompüréből készült. Az állaga rendben van, a gombócból sajnos nem sokat lehet érezni, mert teljesen elnyomja a mártás.
A legtöbbeknek a menzás gyerekkor jutott róla eszébe. "Van íze, ehető!" "Ezt talán máskor is megenném!" "Első ránézésre levesnek gondoltam mert túl híg. Egyszerre sós, édes, savanyú, paradicsomos, egész jól passzol a húsgolyóhoz." "Ha gyomorfekélyt szeretnék majd, ilyet fogok venni, szuperül marja a gyomromat. Amúgy savanyú piros lében halízű húsból tapasztott gombócok." "Ez az étel már nekem is túl sós."
1. helyezett - Heli Tikka Masala basmati rizzsel - 22 pont
Összetevők: Főtt basmati rizs 41%, Csirkehús 13%, Tejszín (tej), Pirított hagyma (hagyma, olívaolaj), Paradicsomlé, Joghurt (tej), Paradicsompüré, Víz, Cukor, Kókusz, Fokhagyma, Koriander, Fűszer, Só, Búzaliszt, Repceolaj, Módosított keményítő, Színezék: paprika kivonat
Nyert a kamuindiai étel, mind a szerkesztőségi laikus kóstolóktól, mind a szakértőtől ez kapta a legmagasabb pontszámot. "Az eddigiekhez képest ez egész tűrhető. A csípősségét enyhén érezni és édesebb, mint kellene, de a többihez képest ez a legjobb"
Ebből fogyott a legtöbb a kóstoló alatt, persze nem állítjuk, hogy ezt mindenképpen ki kell próbálnia, de ha a mikrós ételek között válogat, és nem akar olyan nagyot csalódni, akkor mi ezt ajánljuk, a többi csak rosszabb lesz.
"Guszta látvány, a hús egy kicsit sápadt, az íze kicsit műanyagos, talán a csomagolása rossz, mert egyébként finom fűszeres, hagymás, kicsit talán túl édes, de a rizs jól kiegészíti." "Nem csíp eléggé, de puha a hús, és azért a fűszereken nem spóroltak annyira." "Ez tök jó! Mármint a rizs önmagában borzalmas, de a szósz és a hús kifejezetten oké, és összekeverve is elmegy. Nem csoda, az angolok az ilyen kajákra találták fel ezt a mikrós zabálás műfajt." "Ezt jóízűen megenném!" "A rizs ízetlen, de a húsnak és a szósznak jó íze van, akár csípősebb is lehetne"
Itt vettük a teszten szereplő termékeket
Helyezés | Pontszám | Étel | Itt vettük | Kiszerelés | Fajlagos ár | Ár |
1. | 22 pont | Heli Tikka Masala basmati rizzsel | Tesco | 430 g | 1858 ft / kg | 799 forint |
2. | 17 pont | Ász paradicsomos húsgombóc | Szerkesztőség melletti kisbolt | 350 g | 1986 ft / kg | 695 forint |
3. | 14,5 pont | Nissin Soba Thai jellegű tészta | Tesco | 87 g | 4878 ft / kf | 439 forint |
4. | 14 pont | Ász Lencsefőzelék | Auchan | 350 g | 1283 ft / kg | 449 forint |
5. | 13,5 pont | Foodbox Székelykáposzta csirkemellel | Tesco | 330 g | 2270 ft / kg | 749 forint |
5. | 13,5 pont | Nissin Soba Classic | Tesco | 90 g | 4878 ft / kg | 439 forint |
7. | 11 pont | Foodbox Penne Arrabiata | Auchan | 330 g | 2270 ft / kg | 749 forint |
8. | 8 pont | Ász tarhonyás sertéshús | Auchan | 350 g | 1711 ft / kg | 599 forint |
8. | 8 pont | Foodbox Bácskai rizseshús | Auchan | 330 g | 2270 ft / kg | 749 forint |
10. | 7 pont | Nissin Cup Noodles csirkehúsos instant leves | Tesco | 63 g | 4270 ft /kg | 269 forint |
10. | 7 pont | Heli Zöldborsó főzelék virslivel | Tesco | 300 g | 2663 ft / kg | 799 forint |
10. | 7 pont | Heli Káposztás tészta | Tesco | 400 g | 1998 ft / kg | 799 forint |
10. | 7 pont | Gazsi Hús Brassói aprópecsenye | Tesco | 400 g | 1998 ft / kg | 799 forint |
10. | 7 pont | Gazsi Hús csirkepaprikás galuskával | Tesco | 400 g | 1748 ft / kg | 699 forint |
15. | 3 pont | Heli Rakott krumpli | Tesco | 350 g | 2283 ft / kg | 799 forint |
15. | 3 pont | Tesco sajtos főtt szarvacska tészta | Tesco | 385 g | 1400 ft / kg | 539 forint |