Teszt: kínai séffel teszteltük a gyorsrizseket

A rizsnek idő kell, hogy megfőjön, ezt mindenki tudja, ám a mostani, felgyorsult világban ki szeret 20-30 percet várni, hogy elkészüljön a köret? Ezért is gondoltuk úgy, hogy érdemes lenne az előfőzött vagy előgőzölt rizseket letesztelni.

Ehhez beszerveztük Wang mestert, aki egyrészt kínai, másrészt séf, harmadrészt pedig nagyon-nagyon sok rizst főzött már életében, tehát ha valaki, ő biztosan tudja, hogy milyen a jó rizs. Segítségünkre voltak Wang munkatársai, akik stopperrel a kezükben főzték a rizseket, pontosan betartva az utasításokat.

Érdekes tapasztalat volt, hogy a megadott főzési idő alatt a legtöbb rizs többé-kevésbé nyers maradt, ami Wang szerint annak is köszönhető, hogy a zacskóban lehetetlen ellenőrizni, hogy áll a folyamat, ráadásul volt olyan termék, ahol a főzési időre például 10-15 percet adtak meg, ez százalékosan nézve óriási különbség. 

Azt is jó tudni, hogy Wang szerint a bő vízben főzéssel a rizs ízének zömét is a mosogatóba öntjük, ezért ő egészen más módszert javasolt, ezt megmutatjuk a keretesben kicsit lejjebb.

Az előfőzött rizst még a hántolás előtt beáztatják, majd felgőzölik, végül megszárítják. A folyamat során a rizs íze finomabb lesz, és tápértéke is megnő, majdnem 80 százaléka lesz a barna rizsének. Ez azért van így, mert az eljárás során a héjban található értékes tápanyagok a magba diffundálódnak. Azért nevezik opálnak, mert kicsit sárgás a színe, ez azonban a főzés során kifehéredik.

Annyi bizonyos, hogy az ígéret szerint 7 perc kell a leggyorsabb rizs lefőzéséhez, és 22 a leglassabbhoz, ami már csak azért is furcsa, mert ez utóbbi egy normál rizs megfőzéséhez is elég lenne, ami viszont sokkal olcsóbb és finomabb, mint a tasakos verzió.

A vásárolt termékeknél igyekeztünk hosszú szemű rizst választani, illetve az előfőzött vagy előgőzölt szót kerestük a csomagoláson. Fogalmunk sincs, hogy miért, de az egyik legismertebb versenyző, Uncle Ben's nem érezte úgy, hogy láthatóan jelezni kell, ez egy előgőzölt rizs, csak oldalt, kis betűkkel szedve látszik, hogy valójában mi van a kezünkben, illetve az árából lehet erre következtetni. 

A és B rizs

 Azt, hogy egy rizs A vagy B minőségű lesz-e, a benne található szemtörmelék és idegen anyagok mennyisége dönti el. Magyarországon az erre vonatkozó szabály azt írja elő, hogy az A minőségben 0,2 százalék idegen anyag és 10 százalék rizsszem törmelék, míg a B minőségűben 0,3 százalék idegen anyag és 20 százalék törmelék lehet, azaz az ép szemek száma el kell érje a 80 százalékot.

A várakozás közben azért sikerült tisztázni, mi a jó rizs titka. Nem akarok senkit elkeseríteni, de Wang szerint a rendes rizsfőzés megtanulása 3 évig tart, ráadásul ők abban hisznek, hogy a legjobb a rizsfőző gép, de abból is a viszonylag magas árú, azaz 100.000 forintos változat. És igen, ez a háztartási verzió. 

Ha nincs otthon rizsfőző, akkor viszont marad a hagyományos módszer.

Így főzze a rizst 

1. A rizst megmossuk, többször, váltott vízben, finom mozdulatokkal, amíg a mosóvíz tiszta nem lesz

2. Adagolás: 1 pohár rizshez kb 1,3 pohár vizet kell számolni - ha nem mostuk, akkor többel, 1,5-2 pohárral. A pontos mennyiség gyártmányonként eltérő, ezért kísérletezni kell.

3. A rizst tegyük fel főni magas lángon, majd ahogy felforrt, csavarjuk le a lángot a legkisebbre, és természetesen a folyamat alatt végig legyen a láboson fedő.

4. Forrás után nagyjából 15-20 perccel lesz kész a finom, pergős rizs, amikor az összes vizet felszívta, ezt átlátszó fedő esetén könnyen ellenőrizhetjük anélkül, hogy a gőzt kiengednénk. 

Ez bármelyik fajta fehér rizsnél használható, viszont a barna rizsnek több időre van szüksége. A kínaiak nem pirítják meg olajban a rizst, így ez a rész kihagyható. És azt is jó tudni, hogy nem is sózzák meg.

És most jöjjenek a versenyzők, az utolsótól az elsőig haladva. 

9. helyezett Tira Dell, Lidl

Az angol nyelvű Parboiled rice feliratot tán nem érti mindenki, azt viszont biztosan, hány perc kell a főzéshez. A viszonylag lassan elkészülő versenyző termékéről a szakértőnk finoman úgy nyilatkozott, hogy nem volt friss a rizs, és ennyi idő alatt meg sem főtt, viszont mivel zacskóban van, ezt főzés közben ellenőrizni lehetetlen.  

DSC5079
Kaszás Tamás / Dívány

"Ennek van valami mellékíze, pedig tuti nem tettek bele vegetát. Ez elég zavaró" - írta laikus tesztelőnk, de alapvetően mindenki a főtlenségre panaszkodott, illetve valamilyen mellékízre.

8. Riceland gyorsrizs

A Suberbrands díjat biztosan nem a rizsére kapta a Riceland, ugyanis a mezőny végén végzett. A 10-12 perc nem volt elég a teljes megfőzéshez, szakértőnk szerint félig volt megfőve, de frissebbnek találta mint a Lidl rizsét.  

DSC5074
Kaszás Tamás / Dívány

"Baromi kemény, azt érzem, hogy bemegy a fogaim közé és ott elkezd majd puffadni és ha nem szerzek egy órán belül fogkefét, akkor elkezd majd zavaróan feszíteni." -vélte az egyik laikus tesztelőnk.

7. YouRice Easy cook rizs

A YouRice névre hallgató termék abban különbözik a többitől, hogy nem zacskóban kell főzni, hanem pont olyan kiszerelésben van, mint egy sima, nem előfőzött rizs. Arra nem jöttünk rá, mi köze a Golden Gatenek a rizshez. A magyarul csak A minőségű előgőzölt rizs néven futó termék angol és német elnevezésében szerepel a hosszúszemű is, a hazairól lemaradt. A 12-15 perc alatt elkészülő YouRice nem aratott osztatlan sikert, hogy finoman fogalmazzunk.

Wang szerint a középmezőnyben a helye, ő úgy vélte, csak túl kevés főzési időt adtak meg a leírásban. 

DSC5080
Kaszás Tamás / Dívány

"Annyira ropogós, hogy konkrétan reccsent, bár az is lehet, hogy valamelyik félkész előző rizsszem mászott ki mostanra a fogaim közül" - írta tesztelőnk, míg a másik szerint nagyon rossz, félig nyers maradt a rizs. 

6. Alino rizs

Az Aldi terméke megosztó eredményeket ért el, míg szakértőnk szerint nincs illata, túl száraz, és nincs lecsengése, addig volt, aki szerint megfelelően pergős és jó. A kínai betűtípusra hajazó tipográfia nem túl praktikus, és volt olyan, aki egyenesen gerslinek detektálta.

DSC5069
Kaszás Tamás / Dívány

"Ez nem gersli? Ha még tovább főtt volna, akkor kapna 3 pontot" - írta tesztelőnk. 

6. Mester rizs

Az előfőzött A minőségű rizs 18 perc alatt készül el, ami egyáltalán nem kevés, főleg, ha előgözölt rizsről van szó. A séf szerint 5 perc kellett volna még, és akkor jó is lett volna, viszont ízre nem rossz, ebben a kategóriában. 

DSC5076
Kaszás Tamás / Dívány

Volt aki annak örült, hogy nagyszemű végre a rizs, egy másik laikusunk szerint viszont egy kis plusz főzés még sokat dobott volna rajta. 

4. Riceland előgőzölt expressz opál rizs

"Az opál rizst még a héjában előgőzölik (parboiled eljárás), s csak ezután hántolják, biztosítva ezzel a magasabb tápértéket. Bár színe eredetileg barnás, mire megfő, kifehéredik. Lehetetlen túlfőzni, a szemek sohasem ragadnak össze. Kiválóan alkalmas köretnek, illetve nagyon jól mutat hideg salátákban." - ígéri a szöveg, és tény, hogy nem lehet túlfőzni.

Viszont tesztelőink nem ájultak el tőle, mert lehet, hogy tény, hogy nem sikerült túlfőzni, de megfőzni se, legalábbis a megadott idő alatt.

Wang így látta a helyzetet: " A kínai emberek szeretik, ha érzik a rizst, ezt nevezhetjük al dentének is, de ez nem egy minőségi rizs."

DSC5070
Kaszás Tamás / Dívány

Mások szerint, gumiszerű, nem jó az illata. "Mintha ezernyi kis gumidarabot kellene megennem" - írta egyikünk. "Talán ha tovább főtt volna nem lenne ennyire borzasztó, mert ezt leszámítva kellemes."

3. Uncle Ben's főzőtasakos hosszúszemű rizs

Mély megdöbbenéssel tapasztaltuk, hogy a rizsek királya csak a dobogó harmadik helyére futott be, ráadásul valamilyen antikommunikációs okból csak az oldalára írták rá, hogy ez bizony előgőzölt változat.

Wang mester úgy vélte, hogy korai szüretből származik a rizs, és túl száraz, de ízre azért jó. Ez mondjuk nem rossz értékelés. 

DSC5073
Kaszás Tamás / Dívány

"Megfelelően puha, jó az íze, szép a színe", vélte valaki, más a pergősségét emelte ki, megint más szerint viszont "ízletes, csak picit roppanós, de száraz".

2. Tesco 

Második helyen futott be a Tesco saját márkás terméke, amely a mester szerint friss, egy kicsit talán több főzési idő kellett volna neki, viszont legalább ízletes. 

DSC5078
Kaszás Tamás / Dívány

A többiek szerint sem rossz a rizs, úgyhogy ezt bátran ajánljuk, sőt olyan tesztelőnk is volt, aki annyira lelkes lett, hogy csajnem tökéletesnek nevezte.

1. Spar Előgőzölt hosszú szemű rizs

A tesztgyőztes a Spar terméke lett, ami a séf szerint ízletes, megfőtt és hozza azt, amit ki lehet hozni ebben a műfajban. 

DSC5071
Kaszás Tamás / Dívány

Más is annak örült, hogy végre egy rizs, amely megfőtt rendesen, annyi idő alatt, mint ami a csomagoláson volt. Összességében a Spar rizse azt nyújtja, amit ígért. 

Termék gyártó/forgalmazó tömeg ár fajlagos ár Ft/kg főzési idő helyezés
Spar előgőzölt rizs  Spar saját márkás 500gr  239.-   478.- 20-22p 1
Tesco hosszú szemű rizs   Tesco saját márkás 500gr 219.- 438.- 16-18p 2
Uncle Ben's hosszúszemű rizs  Uncle Ben's 500gr 595.- 1190.- 10p 3
Opál Rizs express Riceland  500gr 339.- 678.- 6-7p 4
Mesterrizs előfőzött rizs Mesterrizs 500gr 249.- 498.- 18p 5
Aldi Alino hosszúszemű gyorsrizs  Alino/Aldi 500gr 239.-  478.- 12-15p 6
YouRice Easy Cook Rice YouRice 1000gr 479.- 479.- 12-15p 7
Riceland előfőzött gyors rizs Riceland 250gr 169.- 676.- 10-12p 8
Lidl Tira dell rizs  Tira Dell/Lidl 500gr  239.-  478.- 12-15p 9
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek