Olyan gyors sósat mutatunk, amit munkából hazaesve 5 perc alatt begyúrhat, aztán ha mindent elrendezett, gyorsan kisütheti. Az sem gond, ha másnapra is marad tészta, semmi baja nem lesz.
Hétvégére is tökéletes választás, ha nincs kedve pogácsát keleszteni. Ráadásul kiszaggathatja akár annak is, de lehet belőle rúd, kis négyzet vagy háromszög.
Hozzávalók (3-4 tepsihez):
25 dkg túró
10 dkg grana padano / parmezán (akár trappista is lehet, de abból fele mennyiség is elég)
25 dkg puha vaj
12,5 dkg liszt
12,5 dkg rozsliszt (ha nincs, mehet helyette sima liszt)
1 teáskanál só
3-4 evőkanál szezámmag (ha ez sem akad, bármilyen mag, de akár reszelt sajt is megteszi)
1 tojás
- A túrót és a puha vajat simára keverjük, majd hozzáadjuk a finomra reszelt sajtot.
- Beledolgozzuk a lisztet és a sót, majd az alaposan összegyúrt tésztát lefóliázva hűtőbe tesszük legalább egy-két órára, de akár egész éjszakára is maradhat.
- Lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, és vékonyan megkenjük az elhabart tojással. Megszórjuk a szezámmaggal, végül tetszőleges formájúra vágjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a háromszögeket, és 180 fokra előmelegített sütőben 15-17 perc alatt készre sütjük. Tálalhatjuk forrón, de másnap is finom, sőt nyugodtan fagyaszthatjuk is.