Új őrület: a pizsama, ami hidratált bőrt ígér

Egy litván fehérnemű cég, az About kifejlesztett egy pizsamát olyan anyagból, mely selyem-proteinnel van beoltva: itt jegyeznénk meg, hogy a márka névválasztása tökéletes, próbáljon csak meg Google-ben rájuk keresni. Nem lesz egyszerű dolga, de mi megküzdöttünk a Google-Translate-tel is, hogy segítsünk, íme, itt az About Facebook oldala és itt a honlapjuk is.

A selyem előállítását selyemhernyókra bízták, a cég azt állítja a termékről, hogy teljesen higiénikus, hűsítő érzést biztosít és légáteresztő, miközben bőrhidratáló hatással is rendelkezik. A cég szóvivője elmagyarázta, hogy az anyagot selyem-protein fürdőben áztatták szárítás előtt, így hozva létre az egyedi ruhadarabokat. A kínálatukban nadrágok, felsők, hálóingek, pizsamák és köntösök is szerepelnek.

„A selyem-protein fürdő gazdag 18 féle amino savban, vitaminokban és enzimekben is. Ez hozzájárul a sejtek megújulásához, és védelmet nyújt a bőr szerkezetének, öregedésgátló hatással is rendelkezik és megóvja a bőr fiatalságát" – mondta el a márka sajtósa a Daily Mailnek. A selyem-protein egyébként más néven sericinként ismert, melyet a kozmetikai ipar is gyakran használ, mert bizonyítottan segít megkötni a vízet a bőrben, és anti-oxidáns hatása is igazolt – megtalálható a Guerlain Lingerie De Peau alapozójában, a Dove Silk tusfürdőben és Elizabeth Arden pro-revitalizáló testépolójában is.

about1
About Lingerie

Dr. Sam Bunting kozmetikus-bőrgyógyász szerint azonban akkor sem hagyhatjuk el a rendes hidratálást, ha selyem-proteinnel dúsított ruhát viselünk: „A selyempárnáknak is ismert a bőr ráncosodását gátló hatása, és az igaz, hogy a selyem-protein elősegíti a hidratáltságot, és némi gyulladásgátló hatással is bír, ám ezek a tulajdonságok sokkal jobban érvényesülnek, ha egy jó hidratálóval a bőrbe dörgöljük őket, mint ha a testünk egyszerűen csak azzal a szövettel érintkezik, amelyben ez megtalálható.”

Amikor a gyártót megkérdezték, hogyan épülnek be a bőrbe a selyem-protein szemcsék az anyagból, azt felelték, hogy ezt még nem tesztelték. Arra kérdésre, hogy volt-e bármiféle kutatás, mellyel megvizsgálták, hogyan nyugtatja meg a száraz, irritált bőrt a ruhadarab, hasonló választ adatak. A Daily Mail munkatársa kipróbálta a litván pizsit: kellemesnek ítélte a tapintásukat, de könyökén nem lett kevésbé száraz a bőr és drágának is találta a darabokat. Egy hálóing 69 euro (21 ezer forint), egy short 29 euro (9 ezer forint), és igazából különösebben jól sem néznek ki. 

Ráadásul a mosással is vigyázni kell: a gyártó cég szóvivője elmondta, hogy a selyem-protein kivonat pozitív töltésű, míg az anyag negatív töltésű, így amikor a ruhát az oldatfürdőbe merítik, a kettő együtt kémiai kötést alkot. „Ezt a kötést azonban módosíthatja, oldhatja a mosószer, így a rendszeres mosással fokozatosan lebomlik.” Ami még rosszabb, a gyártó azt sem tudta megmondani, hogy hány mosás erejéig tartós a pizsama. Egyéb termékeiknél – a cég árul ugyanis olyan ruhákat is, melyek szagsemlegesítő és antibakteriális hatásokkal rendelkeznek –, állítólag van tanúsítványuk azzal kapcsolatban, hogy 50 mosás erejéig működnek az adott tulajdonságok, ám ez a selyem-protein esetében még nem kapott igazolást.

A hidratáló ruházat egyébként nem forradalmi ötlet, pár éve ugyanis a Wrangler állt elő hidratáló és narancsbőr-ölő farmernadrággal: azt akkor teszteltük is, és ugyan drasztikus változáson nem esett át bőrünk, kellemes viselet volt a farmer.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek