Ismeretlen tervezőtől lophatott a Zara, nem bánja

A Los Angeles-i díjnyertes illusztrátor és kiegészítőtervező, Tuesday Bassen keményen nekiment a Zarának Twitteren szerdán: az óriáscéget egyszerűen hidegen hagyja, hogy a net népe Bassennel szimpatizál, így elég lerázós választ küldtek neki – akárcsak a szétégett lábú spanyol nőnek. 

A 27 éves tervező nem csak pampogott, a panasz mellé egy beszédes kollázst is kitett a Twitterére. A nyalókás felvarróra még mi is emlékszünk valamelyik Inditex boltból (sajnos egyfolytában azokban lógunk, nézze el, hogy nem tudjuk pontosan, hogy a Bershkában vagy a Zarában jött szembe), Bassinnél egy darab 12 dollárba kerül. A többi felvarró pedig a Zaránál nem külön volt kapható, hanem különböző felsőkre rögzítve, de már egyik sem található meg a kínálatban.

A már az Urban Outfittersnek, Adidasnak és Nike-nak is tervező Bassen a Zara balszerencséjére a Twitteren kívül egy ügyvédet is bevont az ügybe, aki levélben megkereste az illetékeseket, így kaphatta meg a fast fashion cég alábbi válaszát:

"Visszautasítjuk a vádakat alábbi okok miatt: mivel kliense állítólagos munkái nem rendelkeznek megkülönböztető jellegzetességekkel, így nem gondoljuk, hogy a világ többsége ezeket a formákat Tuesday Bassen munkáival azonosítaná. Ez a cégünk álláspontja, annak tudtában, hogy megismertette velünk harmadik fél észrevételeit is. Kérjük vegye figyelembe, hogy ekkora mennyiségű észrevétel nem számottevő esetünkben; világszerte több millió felhasználó érkezik weboldalainkra (Zara 98 millió user/hó a tavalyi évben, Bershka, 15 millió user/hó a tavalyi évben). Ezek a számok más perspektívába helyezik ezt a pár panaszt" – írja magyarra fordítva (és elég lekezelő stílusban) a Zara a kis indie tervező ügyvédjéneknek. Ha a képre kattint, megnyílik a levél teljes angol szövege Twitteren:

Koppintott a Zara?

A harmadik fél a levélben azokra a Twitterezőkre vonatkozik, akik Bassennek adtak igazat, és nincsenek elegen ahhoz, hogy az Inditex ne csak kiröhögje a tervezőt, akitől a jelek szerint simán lenyúlták egyedi felvarrói tervét.

Bassen azt nyilatkozta a Daily Mailnek, hogy 2016 folyamán szerzett tudomást a Zara koppintásairól, mikor több követője írt neki és képeket küldött a fast fashion márka termékeiről. "Nagyon elszomorított, hogy gyakorlatilag azt válaszolták: nem számítasz, mert mi nagyok vagyunk, te meg kicsi, úgyhogy úgyse tudja senki, hogy tőled másoltunk" – nyilatkozta a lapnak Bassen, aki már 2000 dollárt elköltött ügyvédre, de végülis nem jutott vele semmire. Kíváncsian várjuk, hova fejlődik még ez az ügy, de van egy sejtésünk: elhal, mint az összes ilyesfajta próbálkozás.

Nézze meg kicsit nagyobb méretben itt alább a felvarrókat, aztán szavazzon: ön szerint másolt a Zara, vagy csak a Los Angeles-i, majdnem ismeretlen tervező szeretne egy kis hírnevet magának? Kattintson a képre, hogy nagyobb méretben is láthassa!

Kattintson a képre, nagyobb lesz!
Kattintson a képre, nagyobb lesz!
Oszd meg másokkal is!
Mustra