Igazi villantós receptet hoztunk, amivel bármilyen körben sikert arathatunk, ha még elkapjuk az eperszezon hátralévő napjait - mázlival talán egy-két hetét.
Az alapja a leveles vajas tészta (használhatunk bolti változatot, de ha házilag készítenék, itt a recept fázisképekkel), amelyre sütéskor vékony rétegben porcukrot karamellizálunk. A töltelék pedig egy főzött vaníliás krém friss eperrel kombinálva.
A roppanós, karamelles, zizegő vajas tészta és a lágy főzött krém kontrasztja a friss eperrel igazi ízorgia lesz, garantáljuk! Az eperszezon után málnával is érdemes lesz kipróbálni.
Hozzávalók (mérettől függően) kb. 6 darabhoz:
Vaníliás krém:
2,5 dl tej
1 rúd vanília
60 g világos nádcukor (vagy sima kristálycukor)
3 tojássárga
22 g kukoricakeményítő
25 g szobahőmérsékletű vaj
a tésztához:
300 g (egy csomag) leveles tészta
kb. 3-4 ek. porcukor
és még:
kb. 2 marék eper (lehetőleg apróbb szeműek)
- Először a vaníliás krémet készítjük el. A cukrot, a vaníliarúd magjait, a tojássárgákat és a keményítőt alaposan összekeverjük, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.
- Alacsony lángon, folyamatosan kavargatva puding sűrűségűre főzzük. Akkor van készen, amikor az első buborékok megjelennek. A krémet ekkor levesszük a tűzről, pár percig hagyjuk hűlni, néha átkavarva, majd belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat is.
- A krémet hűtőben teljesen kihűtjük.
- A leveles tésztát nagyon vékonyra (kb. 2 mm) nyújtjuk, majd köröket szaggatunk ki belőle. Egy tepsit fejjel lefelé fordítunk, sütőpapírt teszünk az aljára, majd erre helyezzük a tészta-köröket.
- A köröket megszórjuk porcukorral, sütőpapírt helyezünk rájuk, majd egy másik tepsivel lepréselve tesszük sütőbe. Erre azért van szükség, hogy ne emelkedjen meg nagyon a tészta, szép vékonyak maradjanak a tésztakorongok. Így sütjük 190°C-on 10 percig.
- 10 perc után kivesszük a tésztát a sütőből, majd átfordítjuk a tepsiket: így az alsó tepsi kerül felülre, és a tészták alja lesz most felül. Így tesszük vissza 5 percre a sütőbe a tésztát.
- Ekkor ismét kivesszük a sütőből, levesszük a felső tepsit, porcukrot szórunk a tészták immár felülre került oldalára is, majd pár percre visszatesszük még a sütőbe, míg a porcukor rá nem karamellizálódik, és teljesen meg nem sül a tészta.
- Hagyjuk kihűlni a kisült tésztakorongokat.
- A vaníliakrémet habzsákba tesszük. Minden krémeshez három lapot használunk: az alsó lapra váltakozva vaníliakrémet nyomunk és friss eperszemeket teszünk, erre jön a második lap, rá szintén vaníliakrém és eper, végül óvatosan lezárjuk a harmadik koronggal. Porcukorral, eperrel díszíthetjük.
Ez a krémes akkor a legfinomabb, ha betöltés után néhány órán belül tálaljuk is: ekkor még ropogósak a tésztakorongok, hosszabb idő alatt viszont a krém elkezdi feláztatni. Elkészíthetjük előző nap a krémet, illetve akár a lapokat is kisüthetjük (érdemes ekkor légmentesen záró dobozban tartani), de betölteni tálalás előtt nem sokkal érdemes.