Epres-vaníliás krémes - kapja el a szezon végét!

Igazi villantós receptet hoztunk, amivel bármilyen körben sikert arathatunk, ha még elkapjuk az eperszezon hátralévő napjait - mázlival talán egy-két hetét.

Az alapja a leveles vajas tészta (használhatunk bolti változatot, de ha házilag készítenék, itt a recept fázisképekkel), amelyre sütéskor vékony rétegben porcukrot karamellizálunk. A töltelék pedig egy főzött vaníliás krém friss eperrel kombinálva.

Epres-vaníliás millefeuille2
Ötvös Zsuzsanna

A roppanós, karamelles, zizegő vajas tészta és a lágy főzött krém kontrasztja a friss eperrel igazi ízorgia lesz, garantáljuk! Az eperszezon után málnával is érdemes lesz kipróbálni.

Hozzávalók (mérettől függően) kb. 6 darabhoz:

Vaníliás krém:

2,5 dl tej 
1 rúd vanília
60 g világos nádcukor (vagy sima kristálycukor)
3 tojássárga  
22 g kukoricakeményítő  
25 g szobahőmérsékletű vaj

a tésztához: 

300 g (egy csomag) leveles tészta 
kb. 3-4 ek. porcukor

és még:

kb. 2 marék eper (lehetőleg apróbb szeműek) 

  1. Először a vaníliás krémet készítjük el. A cukrot, a vaníliarúd magjait, a tojássárgákat és a keményítőt alaposan összekeverjük, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.
  2. Alacsony lángon, folyamatosan kavargatva puding sűrűségűre főzzük. Akkor van készen, amikor az első buborékok megjelennek. A krémet ekkor levesszük a tűzről, pár percig hagyjuk hűlni, néha átkavarva, majd belekeverjük a szobahőmérsékletű vajat is.
  3. A krémet hűtőben teljesen kihűtjük.
  4. A leveles tésztát nagyon vékonyra (kb. 2 mm) nyújtjuk, majd köröket szaggatunk ki belőle. Egy tepsit fejjel lefelé fordítunk, sütőpapírt teszünk az aljára, majd erre helyezzük a tészta-köröket.
  5. A köröket megszórjuk porcukorral, sütőpapírt helyezünk rájuk, majd egy másik tepsivel lepréselve tesszük sütőbe. Erre azért van szükség, hogy ne emelkedjen meg nagyon a tészta, szép vékonyak maradjanak a tésztakorongok. Így sütjük 190°C-on 10 percig.
  6. 10 perc után kivesszük a tésztát a sütőből, majd átfordítjuk a tepsiket: így az alsó tepsi kerül felülre, és a tészták alja lesz most felül. Így tesszük vissza 5 percre a sütőbe a tésztát.
  7. Ekkor ismét kivesszük a sütőből, levesszük a felső tepsit, porcukrot szórunk a tészták immár felülre került oldalára is, majd pár percre visszatesszük még a sütőbe, míg a porcukor rá nem karamellizálódik, és teljesen meg nem sül a tészta.
  8. Hagyjuk kihűlni a kisült tésztakorongokat.
  9. A vaníliakrémet habzsákba tesszük. Minden krémeshez három lapot használunk: az alsó lapra váltakozva vaníliakrémet nyomunk és friss eperszemeket teszünk, erre jön a második lap, rá szintén vaníliakrém és eper, végül óvatosan lezárjuk a harmadik koronggal. Porcukorral, eperrel díszíthetjük.
Epres-vaníliás millefeuille3
Ötvös Zsuzsanna

Ez a krémes akkor a legfinomabb, ha betöltés után néhány órán belül tálaljuk is: ekkor még ropogósak a tésztakorongok, hosszabb idő alatt viszont a krém elkezdi feláztatni. Elkészíthetjük előző nap a krémet, illetve akár a lapokat is kisüthetjük (érdemes ekkor légmentesen záró dobozban tartani), de betölteni tálalás előtt nem sokkal érdemes.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek