Hónap végén szembesülni az üres hűtővel nem éppen boldogító érzés, de egy kis kreativitással fel tudjuk használni a polcon árválkodó konzerveket, azt a néhány fej hagymát, mirelit meggyet, krumplit.
Ezen a héten kevés pénzből elkészíthető ételekkel készültünk, amik olcsóságuk ellenére nagyon finomak.
1. Olcsón finomat: brokkolikrémleves
Brokkolit most fillérekért be tud szerezni bármelyik boltban, még egy kis hagyma és tejszín, és már az asztalon gőzölög a selymes állagú levesünk. A sajtos pirítós kötelező mellé, hogy tökéletes ebédünk legyen!
A leves általában jó kis mentőötlet, szinte biztos, hogy önnél is lapul néhány hozzávaló, ha épp nincs brokkoli. További ötleteinkért kattintson IDE.
2. Egyszerű sült oldalas
Hónap végén is szívesen nyúlunk az olcsó húsokért, ilyen az oldalas is. Melegen salátával, sült krumplival, párolt káposztával vagy egyszerűen egy jó szelet kenyérrel tálaljuk. Hidegen zsírjával együtt, jó sok zöldpaprikával az igazi.
3. Zöldbabpaprikás
A receptkönyve mindig érdemes felvésni néhány pénztárcabarát receptet, jól fognak jönni hó végén. A zöldbabpaprikás egy egyszerű és olcsó egytálétel, amit szezonon kívül mirelitből, szezonban friss zöldbabból is el tud készíteni. Nem bonyolult, gyorsan megvan, olcsó és még finom is.
4. Csak egyszerűen: kukoricás-baconös vagdalt és egyéb fasírtok
Kiváló hétvégi fogás, sőt akár szendvicsbe is tömheti a maradékot. A klasszikus fasírtreceptek is kiadósak és olcsók, érdemes ezeket is elkészíteni.
5. Zöldségfasírtok
Itt összegyűjtöttük a kedvenc receptjeinket. Próbálja ki őket, készítsen vegaburgereket, vagy fogyassza salátával, főzelékkel, rizzsel, krumplival. A gyerekekkel is könnyen megetethetők, ráadásul meglepően sok hozzávaló lapulhat a kamrában vagy a fagyasztóban hozzájuk.
6. Csak egyszerűen: csodás sült krumpli
Ez a sült krumpli ugyan nem húsz perc alatt készül, de olyan sok macera azért nincs vele. Cserébe ropogós, ízes, belül pedig jó puha. A kecskesajtos mártogatóssal pedig nem csak köretként, de simán főételként vagy bulikajaként is tálalható. Fizetés előtt pedig jó lesz mellé a sima tejföl is.
7. Tortilla: a spanyolok krumplis omlettje
Van otthon krumpli, tojás és hagyma? Készítsen tortillát! Szép kis szeletekre vágva tálaljuk, ha akad otthon, kínáljunk mellé olajbogyót, kolbászfalatkákat, sört vagy bort. Kiváló vendégváró étel, az sem baj, ha kihűl. A maradékból még zsemlébe is tehetünk. A legjobb pedig, hogy olyan hozzávalókból készül, amit mindig tartunk otthon.
8. Rakott tojás: rakott krumpli mínusz szénhidrát
Gyors ebéd vagy vacsora főleg azoknak, akik imádják a rakott krumplit, de inkább hanyagolják pont a krumpli miatt. A tojásos változatban jóval kevesebb a szénhidrát, a koleszterinszintünkre meg a zsírra nem érdemes gondolni evés közben. Ha valakinek éppen ez hiányzik, megtolhatja még a rétegeket megpirított kolbászdarabkákkal is.
9. Zöldséges-sajtos rétes
Aki csak egy kicsit is szereti a zöldségeket, ezt garantálom, hogy nagyon fogja szeretni. Most igazán jó készíteni, mikor tobzódunk a friss zöldségekben. A belevalókat kedvünk szerint variálhatjuk, bármi kerülhet bele, amit szeretünk. A sajtot pedig ki ne hagyják, mert az ágyaz meg igazán a zöldségeknek
10. Nagyikonyha: mákos nudli
Ismét egy gyerekkori kedvenc. Mindenki a nagymama/anyuka nudliját szereti a legjobban, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy megörökölte az előző generációk bevált receptjét. Ezért ez a recept most azoknak szól, akik ráéheztek, és nem tudják, hogyan fogjanak neki.
Ha pedig nincs épp otthon mák, a nudli alap filléres, mehet rá morzsa, lekvár, dió, vagy épp paradicsomszósz és sajt.
11. Töltött bundás kenyér
Jó eséllyel megvan minden hozzávaló ehhez az ételhez is, szóval ne feledkezzen meg a jó öreg bundás kenyérről sem!
12. Babpástétom és egyéb szendvicskrémek
A hó végi kreativitás gyöngyszemei a szendvicskrémek. Mindenkinél árválkodik néhány konzerv, hagyma, fűszer, amiből tökéletes kenyérrevalót lehet rittyenteni. Ez a babpástétom is ilyen, de további ötleteink is vannak.
13. Süssön ír szódás kenyeret!
Pár perc alatt összeállítható a tészta, amihez csak olyan dolgok kellenek, amik jó eséllyel minden konyhában megtalálhatók. Dagasztani, keleszteni nem kell, így csak a mosogatásra kell pár percet rászánni. A tésztát felturbózhatja néhány extra hozzávalóval, magvakkal, fűszerekkel, esetleg egy kevés minőségi sajttal. Ebbe a verzióba néhány szárított paradicsom és olívabogyó is került.
14. Gyorsan valami finomat? Tejfölpite!
Nem kell sok idő ehhez a kis puha sütihez. Öt perc alatt összeállítható a tészta, addig a sütő is bemelegszik. Így a sütéssel együtt 20 perc alatt már készen is vagyunk. Nagyon egyszerű, nagyon finom kis pite, csak nehéz visszafogni magunkat, hogy ne fajuk fel rögtön mindet.
Ha pedig nincs otthon tejföl, csak kefír, de akad mellé meggy a fagyasztóban, süthet bögrés sütit is!
15. Tuti siker flancolás nélkül: klasszikus kókuszgolyó
Nem is tudom, létezik-e retróbb édesség a kókuszgolyónál. Én most újra elővettem, és meg kellett állapítanom, hogy akár retró, akár nem, óriási sikere van. Semmi flancolás, csak egy kis darálás, gyúrás (akár gyerekkezek segítségével), hempergetés.