A mandulás édességek ugyan nem a legolcsóbbak, viszont nagyon finomak. A sütemény egy kicsit egészségesebb is lesz tőle, hiszen legtöbbször a fehér lisztet váltjuk ki vele. Nem, ezektől a sütiktől nem fog fogyni, de egy picit kisebb lehet a bűntudata.
A darált mandula az egyszerű piskótát is feldobja, de tehetjük islerbe vagy tortába is. Receptválogatásunkban találja a svéd bútoráruház népszerű tortájának házi változatát is!
1. Lisztmentes mandulás csokitorta
Ettől még természetesen nem diétás. Ez a torta különben is olyan intenzív ízű-illatú, hogy egy helyes, vékonyka szelet el tudja űzni a ránk rontó édesség utáni vágyat.
2. Narancsos-mandulás piskóta
A kevesebb több: ez a finom vajas piskóta pár hozzávalóból áll csak, de átjárja a narancs aromája, lágyan, sűrűn morzsás a vajtól, a tetején pedig ropogós réteget alkot a pirult mandula. Már csak egy csésze finom tea szükséges a tökéletes uzsonnához!
3. Mandulás és krémes
Ez a süti annyira egyszerű, hogy bárki, aki látott már sütőt, el tudja készíteni. A legnagyobb kihívás benne a tojások kettéválasztása, és akkor már sokat mondtunk.
4. A mandulás mázas
Tipikus hétvégi süti: egyszerű, gyorsan elkészül, és szerencsére finom is. A legjobb, de fogak és kilók szempontjából a legveszélyesebb a ropogós teteje. Mandulaimádóknak kötelező, diétázóknak tilos.
5. Ikeás mandulatorta házilag, glutén nélkül
Ezt a mandulatortát – vagy legalábbis az ehhez nagyon hasonló mandulatortát – biztosan sokan ismerik a svéd bútoráruház étterméből. A torta tésztája gluténmentes, liszt helyett csak darált mandulát tartalmaz, ehhez pedig egy vaníliás krém társul. A torta tetejét pirított mandulaszeletekkel szórjuk meg, így az intenzív mandulás íz garantált!
6. Körtés-mandulás rusztikus pite
A francia galette az abszolút elronthatatlan pite, hiszen a szépsége éppen a rusztikusságában rejlik. Az alapja egy egyszerű omlós tészta, amelyet kör alakra nyújtunk, megpakoljuk tetszőleges gyümölcsökkel, majd a tészta szélét visszahajtjuk.
7. Ribizlis-mandulás kocka
Mandula, vaníliás puding és savanykás ribizli. Kell ennél több egy gyors és könnyű sütihez? Amíg a vajas, mandulás könnyű piskóta sül, előkészíthetjük a gyümölcsöt és a krém hozzávalóit, és ha már kicsit kihűlt a tészta, már lehet is főzni a pudingot és megszórni a savanykás ribizlivel. Természetesen szezonon kívül tehet rá más savanykás gyümölcsöt vagy mirelitet!
8. Epres-mandulás rétes
Ebben a rétesben az a legjobb, hogy nemcsak gyorsan készül, hanem gyorsan is sül, és közben a puha mandulás töltelék pedig megvédi az epreket a magas hőtől, így a gyümölcs nem veszít annyit a színéből-ízéből, nem áztatja el a tésztát, egyszóval szebb is, finomabb is. Bármilyen (mirelit) piros gyümölcsből jó lesz!
9. Házi isler
Az isler igazi klasszikus karácsonyi sütemény nálunk: egyrészt mindenki szereti a puha lekváros linzertésztát a roppanós csokibevonattal, másrészt pedig praktikus is, hiszen jól záródó dobozban sokáig friss-szaftos marad, nem szárad ki, így akár előre is elkészíthetjük. Húsvétra is készítheti, rajzoljon rá kis tojásokat!
10. Óriás csokis keksz
Ezt a kekszet nem kell külön gombócozni, elfogy szeletekre vágva is. Hétvégén bevethetjük, vagy jól jöhet az uzsonnás dobozba is.
11. Vaníliás kifli, a félórás csoda
Ez a vaníliás kifli bizony maga a félórás csoda. Csupán ennyi ideig tart elkészíteni, és szinte rögtön üres is a tányér. Roppant egyszerű, viszont nem ér spórolni, tessék vajat és igazi vaníliát használni hozzá, ígérem, csodás lesz a végeredmény. Ha van valami céldátum, akár héttel előbb is el lehet készíteni, nem lesz semmi baja, csak jól dugjuk el egy dobozban a család elől.
12. Haladóknak: macaron
Lehet otthon macaront csinálni? Igen. Lehet otthon jó macaront csinálni? Már miért ne lehetne? Lehet jó franciakrémest vagy jó dobostortát vagy jó szalagos fánkot is. Rosszat is persze: a receptleírások azért vannak, hogy az alapanyag-szükséglet mellett eligazítsanak, hogy csináljunk jó franciakrémest, jó dobostortát...vagy jó macaront. Emellett szükséges még hozzá egy megbízhatóan működő sütő, egy napsütéses, páramentes nap és némi bátorság.