Puha kakaós piskóta, könnyű gesztenyehab és csokikrém – egy igazi őszi torta luxuskivitelben. A gesztenyés sütemények, torták sokszor nehezek, tömények, de ez a torta egyáltalán nem ilyen: a gesztenyehab igazán légies, nem lesz gumis a zselatintól. A gesztenyés réteg alá még egy kevés meggylekvár is kerül, így lesz igazán pikáns ez a torta.
Hozzávalók egy 18 cm-es tortakarikához:
Piskóta:
2 tojás
40 g nádcukor
30 g liszt
10 g holland kakaópor
Gesztenyehab:
200 g natúr, cukrozatlan gesztenyepüré (ha mégis cukrozottat használunk, kevesebb cukor fog kelleni!)
65 g nádcukor
65 ml tej
3,5 lap (7 g) zselatin
20 ml rum (helyettesíthető tejszínnel)
300 ml habtejszín
2-3 ek. meggylekvár
Csokikrém:
100 g étcsokoládé
100 ml habtejszín
1 ek. méz
1. A kakaós piskótához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a cukor felével habosra keverjük. A fehérjéket a cukor másik felével kemény habbá verjük. A fehérjehabot két részletben óvatosan a habosra kevert sárgákhoz forgatjuk. Beleszitáljuk a kakaóporral összekevert lisztet is, óvatosan beleforgatjuk.
2. Sütőpapírral bélelt, 18 cm-es tortakarikába simítjuk a masszát, és 180°C-ra előmlegített sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni. (Ha bizonytalan a piskótasütésben, nézze meg a sütiiskola-rovatunk piskótás részét!)
3. A tortaformát elmossuk, majd visszatesszük a karikába a kihűlt piskótalapot, és megkenjük a meggylekvárral.
4. A gesztenyehabhoz a gesztenyepürét, a cukrot és a tejet botmixerrel összedolgozzuk, majd forrásig melegítjük. Ebben oldjuk fel az előzőleg hideg vízbe áztatott, kicsavart lapzselatinokat. Belekeverjük a rumot is, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
5. A tejszínt habbá verjük, és két részletben hozzáforgatjuk a gesztenyés részhez. A gesztenyehabot a tortakarikába öntjük, majd egy éjszakán vagy 4-5 órán keresztül hűtjük.
6. A csokikrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokit, és egyneművé keverjük. A krémet a gesztenyehabra öntjük, majd egy-két órára hűtőbe tesszük.
7. Hűtés után eltávolítjuk a tortakarikák (érdemes előtte kicsit körbemelegíteni hajszárítóval), majd (befőtt) meggyszemekkel díszíthetjük.