A Lanvin is megválik tervezőjétől

Alber Elbaz 14 évig vezette a Lanvin házat.
Alber Elbaz 14 évig vezette a Lanvin házat.Dominique Charriau / Europress / Getty

Nemcsak a Dior vezetőtervezője int búcsút a divathetek után álommunkahelyének, hanem Alber Elbaz is, aki 14 év után távozik a Lanvin kreatívigazgatói posztjáról. „Távozásomról a Lanvin többségi tulajdonosai hozták meg a döntést, ezúttal szeretném kifejezni hálámat és szeretetteljes gondolataimat mindazoknak, akik szenvedéllyel dolgoztak velem a Lanvin megújításán az elmúlt 14 évben. Köszönetet szeretnék mondani az én csodálatos kollégáimnak, akik velem együtt dolgoztak a Lanvin műtermében, akik tartalmasabbá tették és támogatták a munkámat.

Velük együtt álltunk elébe a Lanvin által kitűzött kreatív kihívásnak és visszahoztuk a márka régi fényét, hogy újra a neki járó helyet foglalja el a francia luxusdivatházak között. Továbbá szeretném kifejezni legmélyebb hálámat valamennyi ügyfelünknek és barátunknak, a francia és a nemzetközi sajtónak és mindazon üzleti partnereknek, akik 2001 óta együttműködésükkel támogatták a Lanvint. Szeretném, ha a Lanvin-ház a jövőben kiérdemelné méltó helyét a francia luxusmárkák között és remélem, hogy meg is találja a továbblépéshez szükséges üzleti elképzeléseit” – olvasható az 1961-ben született tervező nyilatkozatában.

A marokkói-izraeli dizájner 2001-ben csatlakozott az 1889-ben kalaposüzletként indult divatházhoz azzal a céllal, hogy átalakítsa az egykor gyengélkedő francia couture házat és egy jól menedzselt, világszinten ismert, játékos és nőies ruhákat forgalmazó luxusmárkát farag belőle. A tulajdonosok és a befektetők azonban a tavalyi 250 millió eurós bevétel ellenére is úgy gondolták, hogy a korábbi gyors növekedés lelassult és további támogatásokat vennének igénybe annak érdekében, hogy vállalkozásuk a következő szintre léphessen. A pletykák szerint Alber Elbaz és a márka tajvani tulajdonosa, Shaw-Lan Wang – akinek befektetési társasága 2001-ben kaparintotta meg a Lanvint – nem mindig értettek szót egymással. Pedig Elbaz vezetése alatt hosszú idő után először nem volt veszteséges a luxusmárka – írja a Business of Fashion.

giphy (1).gif
giphy.com

Mindazonáltal Elbaz a Balenciaga egykori vezetőjéhez, Nicholas Ghesquièrehez hasonlóan jelentős lelépőpénzt kaphat a márkától. Ghesquière ugyanis 42,3 millió dollárt kapott 2012-es távozásakor, ami az értékesítésekből származó összeg tíz százalékát teszi ki. A tulajdonos és a tervező közötti nézeteltérések vélhetően abból fakadtak, hogy a vezetőség a fiatalokkal jól kommunikáló Saint Laurent és a Gucci szintjére kívánta emelni a divatházat, míg Elbaz többször is hangot adott azon aggodalmának, hogy mennyire károsnak látja a divatvilág jelenlegi helyzetét, ahogy azt sem nézte jó szemmel, hogy vannak a szakmában olyan dizájnerek, akik a tervezés helyett egyszerűen csak „kiguglizzák” a trendeket.

A jelenlegi helyzetet elnézve izgalmas szezon elé nézünk, munkát keres ugyanis a Dior háztól lelépő Raf Simons, Alexander Wang, akivel a Balenciaga nem hosszabbította meg a szerződését és a számos szakmai díjjal kitüntetett Alber Elbaz is.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek