A cékla annyira egészséges zöldség, hogy az már szinte gyanús. Tele van a szervezet számára jól hasznosítható vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ami ilyenkor ősszel (és télen) különösen jól jön. Az alkoholizálás májra gyakorolt káros hatásai is csökkenthetők vele, sőt egyesek szerint fej- és fogfájás csillapítónak is beválik. Ráadásul még finom is, ha jól készítik el. Mutatunk három, egyszerűen kivitelezhető céklás receptet, amelyből kettő cukor nélkül is finom, édeskés ízű lesz. Szeressék meg a céklát velünk!
Rozmaringos sült cékla
Hozzávalók:
1 kg cékla
fél dl olívaolaj
só, rozmaring, fokhagyma ízlés szerint
- A céklát alaposan megmossuk, két végüket levágjuk. A fokhagyma gerezdeket megtisztítjuk.
- A céklákat nyolc darabba vágjuk, mint a steak burgonyát, és sütőpapírral kibélelt tepsibe szórjuk, mellé tesszük a fokhagymagerezdeket.
- Sózzuk, rászórjuk az apróra vágott rozmaringot (más zöldfűszerrel is érdemes kísérletezni), majd alaposan meglocsoljuk az olívaolajjal, összeforgatjuk, hogy mindenhol érje
- Betoljuk a sütőbe, és egy órán keresztül (vagy amíg a cékla megpuhul) sütjük 180 fokon.
Sülés közben a céklában lévő cukor karamellizálódik, így a végeredmény enyhén édeskés lesz. Jóféle modenai balzsamecettel meglocsolva tálaljuk, kiváló köret húsok mellé.
Almás céklasaláta
Hozzávalók:
½ kg alma
½ kg cékla
5 evőkanál majonéz – itt olvashatja majonéz tesztünket, hogy melyik fajtát érdemes választani
2 evőkanál tejföl
- Az almát és a céklát megtisztítjuk, itt nem elég az egyszerű mosás, kénytelenek vagyunk meghámozni. Lereszeljük, vagy robotgépben felaprítjuk őket
- Hozzáadjuk a majonézt és a tejfölt, összekeverjük
- Hagyjuk állni legalább egy fél órán át, hogy összeérjenek az ízek
Tálalni szobahőmérsékleten célszerű, akkor jönnek ki igazán az ízei.
Céklafőzelék
Aki szereti az édeskés szószokat, annak a kedvence lesz ez a főzelék, ráadásul még a színe is vicces.
Hozzávalók:
1 kg cékla
150 g tejföl
2 evőkanál liszt
2 evőkanál cukor
víz
szegfűszeg, fahéj, citromhéj, só (esetleg kardamom és borókabogyó ízlés szerint)
- A céklát megtisztítjuk, apró darabokra vágjuk vagy robotgéppel felaprítjuk
- Feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi, hozzáadjuk a fűszereket, a sót és a cukrot
- Amikor megfőtt a cékla, a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, majd hőkiegyenlítés után a fazékba öntjük, habverővel elkeverjük.
- Pár percig rotyogtatjuk, és kész is a főzelék.
Főtt és sült húsok mellé nagyon finom.
(Disclaimer: A cékla nagy mennyiségben fogyasztva pirosra színezi a vizeletet, mi szóltunk, ne ijedjenek meg, vicces.)
Korábbi céklás receptek
- Vegyes saláta azoknak, akik szeretnek egészségesen élni
- Nigel Slater céklás csokitortája, biztos siker
- Szaftos brownie red velvet módra, szinte diétás!