Az egyszerű keverős-almás süteményen nagyot dob a ropogós fahéjas morzsa a tetején. Langyosan a legjobb talán, alighogy kisült és hűlt egy picit, de szuper egy pohár tejjel reggelire, vagy vacsoradesszertként, kis vaníliás tejszínhabbal vagy mascarponéval.
A fahéjat ízlés szerint helyettesíthetjük mézeskalács-fűszerkeverékkel, de lehet nyugodtan kísérletezni önmagában is zöld kardamommal, szerecsendióval vagy szegfűborssal.
Hozzávalók: (20-22 cm-es kerek formához)
25 dkg liszt
15 dkg cukor
10 gr sütőpor
csipet só
5 dkg vaj
1,6 dl tej
1 tojás
20 dkg alma (megtisztítva)
a morzsához:
10 dkg cukor
egy kk. őrölt fahéj
7 dkg liszt
5 dkg vaj
- A morzsa száraz hozzávalóit összekeverjük, a szeletekre vágott vajjal elmorzsáljuk.
- A tésztához a lisztet, sót, cukrot és a sütőport elkeverjük.
- Hozzáadjuk a tejet, a tojásokat és a langyos, felolvasztott vajat.
- Az almákat meghámozzuk és apró kockákra vágjuk, a tésztához adjuk.
- A sütőpapírral bélelt formába öntjük, elegyengetjük, egyenletesen megszórjuk a fahéjas morzsával.
- 190 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük.
- Kevés citromlével/rummal sűrűre kevert két-három evőkanál porcukorral kihűlés után csíkozhatjuk a sütit.