Tegye fel a kezét, aki szereti a palacsintát és a krémest! Ha most jelentkeztek, akkor ezt a receptet egyenesen imádni fogják: kereszteztük a klasszik házi krémest a palacsintával.
A palacsintákat a krémesnél is használt, tojáshabbal lazított vaníliakrémmel töltöttük meg, majd sütőben is összesütöttük a vaníliakrémes palacsintákat. Lehet második fogás egy tartalmas leves után, lehet desszert, de akár luxusreggeli is.
Hozzávalók kb. 20 darabhoz:
Palacsinták:
250 g liszt (az egyharmadánál teljes kiőrlésű rozsliszt volt nálam)
4 tojás
egy csipet só
4 ek. olaj
5 dl tej
Vaníliakrém:
25 g kukoricakeményítő
70 g nádcukor
1 rúd vanília
3 tojás
4 dl tej
50 g vaj
A tetejére:
2 ek. nádcukor
30 g vaj
1. A palacsintákhoz a lisztet a tojásokkal, a sóval és az olajjal csomómentesre keverjük. Apránként hozzákeverjük a tejet is. A palacsintatésztát 1-2 órára hűtőbe tesszük.
2. A krémhez a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd magjaival csomómentesre keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet is. Alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű pudingot főzünk a krémből. Ekkor levesszük a tűzről.
3. A pudingot hagyjuk pár percig hűlni, közben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön be a teteje. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük. A pudinghoz először hozzákeverjük a vajat, majd két részletben óvatosan hozzáforgatjuk a tojáshabot is. Hagyjuk kihűlni. 4. Kisütjük a palacsintákat.
5. A palacsintákat megtöltjük a vaníliakrémmel, és egy kivajazott jénai tálba sorakoztatjuk. A tetejére rászórjuk a 30 g vajat apró kockákra vágva és a 2 ek. nádcukrot, majd 180°C-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt átsütjük. Langyosan tálaljuk.