Mentse meg elhasználódott kozmetikumait!

Hozzánk hasonlóan vélhetően a legtöbb nő szépségpakkjában vannak olyan elnyűtt, törött vagy kiszáradt kozmetikumok, melyektől nincs szívük megválni, de nem tudják, hogyan tehetnék őket újra használhatóvá. A bosszantó problémára keresett praktikus és könnyen kivitelezhető megoldásokat Lynne Sanders, a londoni Cosmetics A La Carte nevű kozmetikai márka alapítója, akinek a segítségével összeszedtünk néhány hasznos ötletet arról, hogyan menthetjük meg a kiszáradt szempillaspirálunkat, körömlakkunkat vagy éppen a kettétört rúzsunkat.

Mentse meg kedvenc rúzsát!

„A legtöbb rúzs olaj alapú, így hő hatására könnyen formálhatóvá válik" – mondja a Daily Mailnek a szakember, aki egy középen kettétört és ezáltal eldeformálódott rúzst „ragasztott” össze gyertyaláng segítségével, majd kézzel újraformázta azt. A Youtube-on egyébként számos olyan videó található, ahol elhasznált rúzsokat hasznosítanak újra, népszerű például a mikrohullámú sütőben való megolvasztás is, ebben az esetben célszerű egy műanyag edénybe, majd később fém tégelybe betenni a megolvasztott anyagot és hagyni, hogy az megszilárduljon, de vannak, akik vazelinnel keverik össze és hidratáló ajakbalzsamként dolgozzák fel kedvenc törött kozmetikumukat.

Megkeményedett és kiszáradt a szemceruzája?

„Egy pillanatra tartsa a szemceruzát gyertyaláng fölé, majd hagyja hűlni, körülbelül 15 percig. A még meleg ceruzát semmiképpen ne használja! Miután lehűlt, már festheti is a szemhéját az újra intenzíven fogó szemceruzájával” – mondja Lynne, aki a márka oldalán többek között arra is felhívja a figyelmet, hogy a kiszáradt szemceruzával nemhogy szép kontúrt nem tudunk rajzolni magunknak, de még fel is karcolhatjuk vele a bőrünket. A szakember szerint segíthet, ha minden használat előtt kicsit hegyezünk a ceruzán, és egyébként rendesen elrakjuk, minimálisra csökkentve a levegővel való érintkezést. Naná, hogy a Youtube-ra is felkerült jónéhány trükk, különösen népszerűek a mikrohullámú sütőben vagy éppen glicerinnel megpuhított ceruzákról készült kisfilmek, de gél alapú ceruzára és kihúzóra is rengeteg tippel szolgálnak a lelkes beauty-bloggerek.

Zúzza porrá szemhéjpúderét!

Törött púderének vagy szemhéjpúderének köszönhetően egyre jobban belepi sminktáskáját a púderpor? A szakembernek erre is van megoldása: „a megmaradt port zúzza össze egy mozsárban, majd tegye bele egy másik tégelybe (ilyen kis tartókat már párszáz forintért is be lehet szerezni)” – mondja Lynne, aki szerint a megmaradt szemhéjpúdert körömlakkal is bátran összekeverhetjük, meglepő új színeket lehet így kikeverni.

Fotó: Northfoto

Oldja fel szemcseppben kedvenc szempillaspirálját!

„A szempillaspirálok gyantából és polimer anyagokból készülnek és sok pigmentet tartalmaznak. Illékony folyadék, például szilikon segít abban, hogy a pigmenteket könnyen felvigyük a pillákra: mivel ez a folyadék elillan, nem csak a pillánkra felvitt festék szárad meg és tartja meg a formáját, hanem maga a készítmény is kiszárad idővel. Ezen segíthetünk úgy, ha hidratáló szemcseppet vagy kontaktlencse folyadékot csepegtetünk a beszáradt spirálba. Ezek a cseppek a legtöbb típusú szempillaspirállal működnek, kivéve a vízállókkal!" – állítja Lyenne, aki szerint egyáltalán nem kell tartanunk semmiféle káros hatástól, mivel a szemcsepp steril. Mi azért óvatosságra intünk, mivel a spirál maga fél éves használat után már közel sem steril, nem véletlenül mondják, hogy a 6 hónapnál régebbi spirálokat jobb kidobni, nem éri meg szemfertőzést kockáztatni egy agyonhasznált kozmetikummal. A nagyon durván beszáradt, vagy megtisztított spirál egyébként akár szemöldökformázásra is használható.

Kaparja le a púder felső rétegét!

„Idővel egy elhasználódott, piszkos, zsírszerű réteg képződik a púder tetején. Általában ezt a szennyezett púderpamacsok okozzák. Egy tompa kés segítségével óvatosan kaparjuk le a felső réteget és jobb lesz, mint újkorában!„ – mondja a szakember.

Fotó: Monkey Business Images / Northfoto

Rázza fel az alapozóját!

Minél szárazabb az alapozós üvegcse, annál gyorsabban szárad ki benne az alapozó: sokan víz hozzáadásával próbálják fellazítani a bennmaradt anyagot, gondolván, hogy ez nem befolyásolja a kozmetikum minőségét. Ám Lynne figyelmeztet: „Bár a csapvíz tiszta, de nem steril, így ha ezzel hígít, a kórokozók melegágyává válik az alapozója!” – mondja a szakértő, aki a vizes trükk helyett inkább azt javasolja, hogy adjunk néhány csepp hidratálót az alapozóhoz, majd a zárt üvegcsét tegyük pár percre egy tál forró vízbe, és utána alaposan rázzuk össze az elegyet.

Ne hagyja beszáradni körömlakkját!

A körömlakk idővel besűrűsödik és egyre nehezebbé válik a használata. A folyamatot gyorsítja, különösen ha meleg, száraz helyen tároljuk, és gyakran nyitogatjuk az üvegcsét, ugyanis a lakk minden egyes nyitást követően veszít minőségéből és állagából. „A körömlakkok összetett kémiai recept szerint készülnek, egyik alapanyaguk a tűzveszélyes vegyületként ismert nitrocellulóz. Vannak azonban olyan trükkök, amelyek segítségével extra életet lehelhetünk a körömlakkunkba. Az üvegcsét tegyük egy tál nem forrásban lévő, de forró vízbe. Hagyjuk benne 15-20 percig, míg a víz lehűl. Ha minden jól megy, a lakkot már folyós formában emeljük ki a vízből. Ha mégsem sikerült volna életre kelteni, akkor adjunk hozzá pár csepp körömlakklemosót is. De ezzel legyünk óvatosak, mert az acetonos lemosó hatására valamivel megváltozik majd a lakk eredeti színe!" – mondja Lynne.

Fotó: Ullstein Bild / Europress / Getty

Mentse meg kiszáradt arcmaszkját

Az arcmaszkok, különösen az iszap alapú pakolások idővel megkeményednek, amitől aztán lehetetlen őket finoman felvinni a bőrfelületre. „Ezek a pakolások általában vizes alapúak, de mégsem csapvízzel, hanem rózsavízzel hígítsunk rajtuk! Mintha majonézt kevernénk, adjuk hozzá a száraz maszkhoz a rózsavizet és egy villa segítségével addig keverjük, míg el nem érjük kívánt krémes hatást" – ajánlja Lynne, aki felhívja a figyelmet arra is, hogy ezek a maszkok általában aktív vegyszerek, melyek olyan hámlasztó hatású összetevőket is tartalmaznak, mint például a retinol, így könnyen előfordulhat, hogy a hígítás miatt csökken a termék hatékonysága. Tehát csak takarékosan adagoljuk azt a rózsavizet!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra