Klasszikusok találkoznak: túró rudi torta sütés nélkül

Olvasási idő kb. 3 perc

Én igazán elhivatott tortasütő vagyok, sőt néha már fanatikus, de negyven fokban még engem sem lehet ilyesmire rávenni. Ilyenkor lehet előkapni egy jó kis sütést nem igénylő receptet. 

Katuci

A túró rudiért meg általában mindenki odáig van (bár szerintem lehetetlen ehetőt kapni, ezt a tesztünk is alátámasztja), így nagyon nem lehet melléfogni vele. A tetejére csoki helyett kerülhet friss bogyós gyümölcs is, akkor végképp nyári hangulatú lesz a tortánk.

Hozzávalók (18 cm-es tortaformában készítve):

12 dkg oreo keksz (7 db) + 2-3 a díszítéshez

6 dkg vaj

50 dkg túró (ez is igazi kihívás kis hazánkban)

25 dkg mascarpone

1 dl hideg tejszín

10-15 dkg porcukor (a fele simán kiváltható nyírfacukorral)

1 kezeletlen citrom héja

1 vaníliarúd

4 lap zselatin

2 evőkanál víz

5 dkg étcsokoládé

2,5 dkg vaj

Katuci

Elkészítés:

  1. Először a kekszes alapot készítjük el. A kekszet késes aprítóba tesszük, és morzsásra daráljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, és tovább keverjük az aprítóval.
  2. Egy 18 cm-es tortaforma aljába nyomkodjuk egyenletesen a masszát. Én az oldalára szoktam vágni ilyenkor egy sütőpapír csíkot, így biztosan könnyű lesz leválasztani a hűtés után a karikát. De ez a lépés el is hagyható, legfeljebb éles késsel körbe kell vágni a tortát tálalás előtt.
  3. A zselatinlapokat beáztatjuk 5 percre hideg vízbe, majd 2 evőkanál vízben, folyamatosan kevergetve felmelegítjük. Ahogy elolvadt, már le is vesszük a lángról, nem kell felforralni. Félretesszük hűlni.
  4. A hideg habtejszínt kemény habbá verjük egy evőkanál porcukorral. (Én egy alacsony, műanyag kancsóban szoktam felverni a zsíros, hideg tejszínt, így soha nem csapódik ki vagy esik össze.)
  5. A túrót, a krémsajtot, a citrom reszelt héját, a vanília kikapart magjait simára keverjük a cukorral (10-15 dkg ízlés szerint, érdemes közben kóstolni, a kisebb bűntudat miatt pedig készíthető nyírfacukorral is).
  6. A krémhez adjuk a zselatint, és jól beledolgozzuk.
  7. Végül a felvert tejszínhabot óvatosan beleforgatjuk, és a kekszalapon elegyengetjük a túrókrémet. Néhány órára hűtőbe tesszük.
  8. Az étcsokoládét és a vajat összeolvasztjuk, simára keverjük.
  9. A tortáról óvatosan leválasztjuk a tortagyűrűt, a tetejére öntjük a csokikrémet, elegyengetjük rajta, és megszórjuk néhány összetört keksszel.

Ha a hőségre való tekintettel jégkrém formájában is kipróbálná a túró rudit, kattintson IDE a receptért. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek