Egyre inkább elterjedt, érdekes savanyúság. A retek íze a savanyítástól tompul, viszont jó ropogós lesz. A hagymát csak igazán bevállalósaknak ajánlom bele, mert úgy már elég erős.
Katuci
Néhány perc alatt elkészíthető, kis adagos savanyúság.
Hozzávalók (1 üveghez):
3 csomag retek
1 gerezd fokhagyma
1 fehér hagyma (tényleg csak hagymaimádóknak)
1,5 dl fehérborecet
2,5 dl víz
1 csapott evőkanál cukor
1 csapott evőkanál só
néhány szem egész bors vagy frissen őrölve
- A retkeket megmossuk, vékonyra szeleteljük. (Ha használunk hagymát, azt is.)
- Az ecetet a vízzel, a sóval, a borssal és a cukorral összeforraljuk.
- Egy tiszta üvegbe szépen elrendezgetjük a zöldséget, jöhet közé a felszeletelt fokhagyma is. Végül ráöntjük a forró savanyúságlevet.
- Az üveget lezárjuk, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük. Néhány hétig eláll.
Katuci