Végre van újkrumpli, spárga és jó pár friss gyümölcs és zöldség a piacon. Az első adag friss zöldségből kiadós tojáslepény készült friss spárgával.
Katuci
A spárga bőven elkészül, ameddig a lepény sül, mellé pedig csak egy kis friss saláta kell.
Hozzávalók (2 személyre):
6-7 közepes szem újkrumpli
4 tojás
só, bors,
zsiradék
20-25 dkg zöld spárga
3-5 dkg vaj
1 csokor petrezselyem
- A burgonyák vékony héját lekaparjuk, apróra kockázzuk, és sós vízben 10-15 perc alatt megfőzzük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- A tojásokat elhabarjuk sóval, borssal. Egy kb. 20 cm-es jénait kizsírozunk.
- A krumplit leszűrjük, és a tojáshoz keverjük. Átszedjük az egészet a tálba, 15 percre betesszük a forró sütőbe. (A tetejére reszelhetünk egy kevés sajtot is.)
- Egy lábasban sós vizet forralunk. A spárgákat alaposan átmossuk, egyesével kettétörjük őket, így megszabadulunk az alsó, fásabb részektől. Ha vastag a spárga nyugodtan kettévághatjuk hosszában. A zöldséget a lobogó, sós vízbe dobjuk 3-4 percre, majd leszűrjük, és leöblítjük hideg vízzel.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk a vajat, hozzáadjuk az előfőzött spárgát, sózzuk-borsozzuk. Alaposan megforgatjuk benne, 2-3 percig pirítgatjuk, végül meghintjük egy kevés aprított petrezselyemmel. A tojáslepény mellé tálaljuk.
Katuci