Ha a svédek csinálnak valamit, az biztos, hogy ütős lesz – ebben a tudatban álltunk neki a hétvégén a hagyományos svéd fahéjas csigának. Igazunk lett, tényleg intenzív ízű sütit kaptunk, puhát, édeset, és nagyon-nagyon fűszereset, a tetején ropogós bevonattal.
A svédek úgy hívják, kanelbulle, mi maradhatunk a fahéjas csiga elnevezésnél, bár a megszokott íztől ez mindenképpen különbözni fog a nagy mennyiségű kardamomnak köszönhetően. A megadott hozzávalókból jó sok sütink lesz, ami nem baj, mert másnap még mindig nagyon finom volt, a harmadnapot viszont már nem érte meg, mert mind elfogyott.
Special feature, hogy a töltelék gyakorlatilag belediffundál a tésztába, így egyáltalán nem szóródik, ezért akkor sem kell szívinfarktust kapnunk, ha valaki egész nap rájár a sütire, és csak úgy, tányér nélkül bele-belamajszol.
Hozzávalók rengeteghez, lehet felezni:
5 dl tej
50 g élesztő
15 dkg puha vaj
1 dl cukor
fél tk. só
2 tk. őrölt kardamom (nem tévedés, tényleg ennyi kell bele)
85 dkg liszt
A töltelékhez:
1dl cukor
15 dkg puha vaj
2 evőkanál őrölt fahéj
A kenéshez
1 tojás
és valami szóróanyag, jégcukor, barna cukor, mandula, vagy amit szeretünk
- Az élesztőt egy nagyobb tálba tesszük, és felfuttatjuk a kézmeleg tejben.
- Hozzáadjuk a kardamomot, a cukrot és a vajat, jól összekeverjük. A végén hozzáadunk a lisztből 80 dekát, a többit félretesszük a nyújtáshoz.
- Ha a tészta összeállt, deszkán alaposan összegyúrjuk. Akinek van dagasztógépe, annak most jó dolga van.
- Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket, vagyis összekeverjük a hozzávalókat.
- Ha megkelt a tésztánk, még egyszer átgyúrjuk. Négy részre osztjuk, melyeket téglalap alakúra nyújtunk. Egyenként megkenjük őket a töltelékkel, majd feltekerjük.
- A tekercseket 2 cm-enként felszeleteljük, az így kapott csigákat muffin kapszlikba helyezzük, hogy ne nőjenek össze sülés közben, mint a darázsfészek.
- A kapszlikat sütőlapra helyezzük, letakarjuk, és még egyszer megkelesztjük.
- Előmelegítjük a sütőt 230 fokra
- A megkelt csigákat megkenjük tojással, és megszórjuk (mi barna cukorral), betoljuk a tepsit a sütőbe, és 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
Falatozás előtt hagyjuk kihűlni!