Svéd fahéjas csiga, avagy kanelbulle

Olvasási idő kb. 2 perc

Ha a svédek csinálnak valamit, az biztos, hogy ütős lesz – ebben a tudatban álltunk neki a hétvégén a hagyományos svéd fahéjas csigának. Igazunk lett, tényleg intenzív ízű sütit kaptunk, puhát, édeset, és nagyon-nagyon fűszereset, a tetején ropogós bevonattal.

A svédek úgy hívják, kanelbulle, mi maradhatunk a fahéjas csiga elnevezésnél, bár a megszokott íztől ez mindenképpen különbözni fog a nagy mennyiségű kardamomnak köszönhetően. A megadott hozzávalókból jó sok sütink lesz, ami nem baj, mert másnap még mindig nagyon finom volt, a harmadnapot viszont már nem érte meg, mert mind elfogyott.

süti

Special feature, hogy a töltelék gyakorlatilag belediffundál a tésztába, így egyáltalán nem szóródik, ezért akkor sem kell szívinfarktust kapnunk, ha valaki egész nap rájár a sütire, és csak úgy, tányér nélkül bele-belamajszol. 

Hozzávalók rengeteghez, lehet felezni:

5 dl tej
50 g élesztő
15 dkg puha vaj
1 dl cukor
fél tk. só
2 tk. őrölt kardamom (nem tévedés, tényleg ennyi kell bele)
85 dkg liszt

A töltelékhez:
1dl cukor
15 dkg puha vaj
2 evőkanál őrölt fahéj

A kenéshez
1 tojás
és valami szóróanyag, jégcukor, barna cukor, mandula, vagy amit szeretünk

  1. Az élesztőt egy nagyobb tálba tesszük, és felfuttatjuk a kézmeleg tejben.
  2. Hozzáadjuk a kardamomot, a cukrot és a vajat, jól összekeverjük. A végén hozzáadunk a lisztből 80 dekát, a többit félretesszük a nyújtáshoz.
  3. Ha a tészta összeállt, deszkán alaposan összegyúrjuk. Akinek van dagasztógépe, annak most jó dolga van.
  4. Tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  5. Közben elkészítjük a tölteléket, vagyis összekeverjük a hozzávalókat. 
  6. Ha megkelt a tésztánk, még egyszer átgyúrjuk. Négy részre osztjuk, melyeket téglalap alakúra nyújtunk. Egyenként megkenjük őket a töltelékkel, majd feltekerjük. 
  7. A tekercseket 2 cm-enként felszeleteljük, az így kapott csigákat muffin kapszlikba helyezzük, hogy ne nőjenek össze sülés közben, mint a darázsfészek. 
  8. A kapszlikat sütőlapra helyezzük, letakarjuk, és még egyszer megkelesztjük.
  9. Előmelegítjük a sütőt 230 fokra
  10. A megkelt csigákat megkenjük tojással, és megszórjuk (mi barna cukorral), betoljuk a tepsit a sütőbe, és 5-10 perc alatt aranybarnára sütjük.

Falatozás előtt hagyjuk kihűlni!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek