Ha a család nagy kedvence a lekváros palacsinta, akkor nyugodtan szerepelhet a húsvéti menüben is. A húsvéti asztalra azonban érdemes felturbózni kicsit a jól bevált lekváros palacsintát: mi most mutatunk egy baracklekvárral és selymes csokikrémmel rétegezett palacsintatortát, amire garantáltan egy édesszájú vendégünk sem fog majd nemet mondani.
Hozzávalók egy kisebb (kb. 18-20 cm átmérőjű) palacsintatortához (nagyobbhoz duplázzunk!):
Palacsinta:
125 g liszt
2 tojás
egy csipet só
2 ek. olaj
2,5 dl tej
Töltelék:
150 g étcsokoládé
1,5 dl habtejszín
1 ek. méz
1 ek. barackpálinka (elhagyható)
kb. 5-6 ek. baracklekvár
Díszítés:
1-2 ek. kókuszreszelék
zöld ételfesték vagy egy csapott kk. matcha (japán zöldtea) por – mi inkább az utóbbira szavaztunk
pár csokival bevont mandula vagy mini csokitojás
1. A palacsintatésztához a tej kivételével a hozzávalókat csomómentesre keverjük, majd fokozatosan hozzákeverjük a tejet is. A tésztát kb. 1-2 órán keresztül hűtőben pihentetjük.
2. A palacsintatésztából egy közepes méretű (kb. 18-20 cm átmérőjű) serpenyőben 10-12 darab vékony palacsintát sütünk. A palacsintákat kihűtjük.
3. A csokikrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd a tűzről levéve belekeverjük az apróra vágott étcsokoládét, és addig keverjük, míg a krém teljesen egynemű nem lesz. Ekkor hozzáadjuk a barackpálinkát is. A krémet addig hűtjük, míg kenhető állagú nem lesz.
4. Betöltjük a palacsintatortát: a palacsintákat felváltva kenjük meg baracklekvárral, illetve a csokikrémmel, így váltakozni fog a két réteg.
5. A maradék csokikrémmel bevonjuk a palacsintatorta tetejét és az oldalát.
6. A díszítéshez a kókuszreszeléket zöldre színezzük az ételfestékkel vagy a matcha porral – ha az utóbbit használjuk, a legegyszerűbb egy zárható dobozba tenni a zöldtea port és a kókuszreszeléket, majd jó alaposan összerázni. A zöld kókuszreszelékkel megszórjuk a palacsintatorta tetejét, majd erre néhány csokival bevont mandulát vagy mini csokitojást ültetünk a közepébe.