Londoni divathét: nem lesz ciki kilógni a sorból

A héten folytatódott a 2015-ös őszi-téli kollekciókat felvonultató Mercedes Benz divathétsorozat, melynek első európai állomása London volt, ahol február 20-24 között mutatták be terveiket a divatházak. A magyar modellek közül Rajzák Kinga, Farkas Zita, Gáll Franciska, valamint Isidora Dukic képviselte hazánkat a pár napos rendezvényen. Összeállításunkban megnézheti, hogy mik lesznek a brit főváros legmeghatározóbb trendjei 2015 második felében!

Gareth Pugh fekete kollekcióval tért vissza Londonba

Meglepő, de 33 éves tervezőzseni mindössze tíz éve van a pályán. Idei kollekciójának egyik érdekessége leginkább az, hogy az elmúlt hét évben a párizsi divathéten mutatott be, fennállásának tizedik évfordulóját azonban mégis a Victoria & Albert múzeumban ünnepelte. A vogue.com szerint a show egy apokaliptikus divatfilmre hajazott, amin belül a fiatal designer nagy hangsúlyt fektetett a brit pompára és a brit hazafiság fontosságára is. A drámai, heraldikai cicomákban és milíciai elemekben (tarajos sisak, páncélszerű vértek) gazdag kollekcióból szerettük a fekete paplankabátot, a sakkfigurákra emlékeztető szoborszerű ruhákat, valamint a legtöbb olyan elegáns és misztikus fekete szerelést, amiben a modellek egyszerre tűntek boszorkánynak és harcos amazonnak.

Mary Katrantzou a ruhatisztítók rémálma lesz 2015-ben

Ebben a kijelentésben semmi túlzás nincsen, ugyanis a görög származású tervezőnő igencsak sajátos módon hozta össze a viktoriánus maximalizmust a kortárs mininalizmussal. A nemzetközi porondon egyre ismertebb Katrantzou rózsaszín habszivaccsal borította be kifutóját, melyen egy merész, 3D-s technológiában gazdag, innovatív gyűjteményt mutatott be. Bár egyes kritikusok szerint a designer egyszerűen csak Miuccia Prada stílusának hatása alatt volt a tervezésnél és „kiguglizta” az aktulis trendeket, mi azért szerettük a dombornyomott bőrszoknyákat és a provokatív vizuális hatást keltő, paisley mintás ruhákat valamint a damaszttal, plüssel, brokáttal és szilikonnal feldíszített téli kabátokat.

Vivienne Westwood idén is divatellenes különcöknek tervezett

„Az a lány, aki Red Labelt visel, az valahol kicsit olyan, mint én" – mondta diffúziós vonaláról a 73 éves tervező, akinek mintha természetjáró értelmiségiek, tehetős művészeti hallgatók és könyvmolyok tennék ki ügyfélkörének jelentős részét. Ennek ellenére kifejezetten szerettük a cicákkal, őzikékkel és mackókkal díszített Lol-core stílust követő táskákat, a hagyományos kockás blézereket, túlméretezett kabátokat, Barbie-rózsaszín egyrészeseket, valamint azt a fekete csipkeruhát, amivel a punk hercegnő, Daisy Lowe zárta a londoni bemutatót. A kritikusok szerint Westwood 2015-ös őszi-téli kollekciója egy kissé konzervatívra sikeredett, míg másoknak John Galliano előző gyűjteménye ugrott be a bemutatóról, de volt olyan is, akit Gustav Klimt festményeire emlékeztettek a felvonultatott darabok.

A Burberry Prorsumnál is elsütötték a hippi vonalat

„Christopher Bailey alig egy évvel ezelőtt apa lett, ami jól láthatóan új személyes és szakmai változásokkal is járt” – foglalta össze burkolt véleményét a „Patchwork, Pattern and Prints” névre keresztelt kollekjcióról a Style.com szerkesztője. A hatvanas-hetvenes évek hippibusz hangulatát idéző darabokon mi is meglepődtünk, de persze megértjük, hogy mire kívánt utalni kollekciójával a tervező. Ennek tudatában a gazdag kamuhippikre hajtó luxusmárka szerint menő lesz majd poncsóban, szarvasbőr csizmában, virágmintás ruhákban, rojtos kabátokban és hasítottbőr szerelésekben járni 2015 második felében. A javarészt zöld, barna, lila és kék színpalettán mozgó kollekciót egyébként magas minőségű kézi technikával készítették, a foltvarrással készült szerelések például a híres Durham eljárással készültek, a vezetőtervező szülőhelyéhez, East Yorkshire-hez közel. Ahogy a Style.com csípős nyelvű szerkesztője fogalmazott, jövőre sem maradunk „haute-hippi” szerelések nélkül.

Városi züllés és vidéki idill a Topshop Unique-nál

„A kollekciót a piperkőc madarak ihlették, vagy mondhatnám úgyis, hogy azok a vidéki angol lányok, akik „kölcsönveszik" a nagymama szőrmebundáját és beszabadulnak szórakozni a városba” – mutatta be a pitypang- és bogáncs-nyomatokban gazdag kollekciót a divatház kreatívigazgatója, Kate Phelan. A hordható és hangulatos kollekcióból szerettük a visszafogott tweed zakókat, a strucctollal felturbózott darabokat, a meleg szőrmekabátokat, a hatvanas-hetvenes éveket idéző, kék kordbársony blézereket valamint a jól szabott lakk-nadrágokat. A kritikusok szerint a Topshop leginkább a Prada kilencvenes évekbeli kollekcióiból merített ihletet, de volt olyan divatszakember is, akinek inkább az olyan modellek szúrták a szemét, mint Cara Delevingne, vagy Kendall Jenner, akiket egyszerűen csak „Insta-celebeknek” titulált összefoglalójában.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Mustra