A pepparkaka nevű fűszeres keksz igazi slágertermék a téli időszakban a svéd bútoráruházban, ami nem is csoda, mert a roppanós, télies fűszerezésű keksz nagyon eteti magát.
Otthon is érdemes nekiállni, hiszen pikkpakk összeállítható a tészta, a nyújtásnál pedig csak arra kell figyelni, hogy jó vékony legyen a tészta: ekkor lesz roppanós a kész keksz. A fűszerkeverékből akár többet is bekeverhetünk, jól jöhet még forralt borhoz is a keksz mellé!
Hozzávalók kb. 2 gáztepsinyi kekszhez:
50 g puha vaj
55 g porcukor
50 g méz
fél dl habtejszín
180 g liszt
késhegynyi szódabikarbóna
fél kk. őrölt fahéj
késhegynyi őrölt gyömbér
késhegynyi őrölt szegfűszeg
késhegynyi őrölt kardamom
késhegynyi őrölt szegfűbors
1. Az összes hozzávalót kimérjük egy tálba és összegyúrjuk. A kész tésztát alufóliába csomagolva 2-3 órára a hűtőbe tesszük.
2. Alaposan lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd tetszőleges formákat szúrunk ki belőle. Akár kekszpecséttel vagy betűnyomdával is díszíthetjük a kiszúrt formákat, a minta látszódni fog sütés után.
3. A kiszúrt formákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 180°C-ra melegített sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk kihűlni a kekszeket. Légmentesen záró dobozban sokáig elállnak.