Ideális desszert lehet a karácsonyi asztalra ez a francia klasszikus, a fatörzs torta, ami gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Csak egy piskótát kell sütnünk, amelyet egy pár perc alatt összedobható, nagyoncsokis trüffelkrémmel töltünk meg. A karácsonyi hangulat kedvéért a trüffelkrémet egy kis narancslikőrrel turbóztuk, de bátran próbálkozzanak például jó minőségű rummal vagy whiskyvel is!
Ha gyerekek is fognak enni a tortából, az alkoholt cseréljük tejszínre. A trüffelkrémet ízesíthetjük is különféle fűszerekkel (pl. fahéjjal, kardamommal, tonkababbal, bátrabbak egy kevés chilivel) vagy akár egy-két teáskanálnyi instant kávéval, amelyet a forró tejszínben oldunk fel.
Hozzávalók:
Piskóta:
4 tojás
4 ek. nádcukor
4 ek. liszt
2 ek. víz
késhegynyi sütőpor
Trüffelkrém:
2 dl habtejszín
200 g étcsokoládé
1 ek. méz
30 g narancslikőr (vagy rum, whiskey, vagy tejszín)
40 g puha vaj
csipet só
marcipánlevelek díszíteni
1. A trüffelkrémhez a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, majd beledobjuk az apróra vágott étcsokoládét, és egyneművé keverjük. Hozzákeverjük a narancslikőrt is, végül a puha vajat és a sót is. A krémet teljesen kihűtjük 2-3 óra alatt.
2. A piskótához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük. A tojáshabba óvatosan beleforgatjuk a tojássárgákat, és lassan belecsurgatjuk a vizet is. A sütőport és a lisztet összekeverjük, átszitáljuk, majd két részletben beleforgatjuk a tojáshabba vigyázva, hogy ne törjük össze a habot.
3. A piskótatésztát sütőpapírral bélelt gáztepsin vékonyan szétterítjük, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor jó, amikor már halvány aranybarna lesz a teteje. Ekkor óvatosan lehúzzuk a piskótáról a sütőpapírt, még melegen egy konyharuhára fektetjük, és jó szorosan feltekerjük. Így hagyjuk kihűlni.
4. A kihűlt krémet elektromos habverővel kihabosítjuk. A kihűlt piskótát kitekerjük, majd megkenjük a krém kb. kétharmadával, és szorosan feltekerjük. A tekercs kb. egynegyedét srégen levágjuk, és a tekercs oldalához illesztjük – ez lesz az ág a fatörzsön. A maradék krémmel kívülről is bevonjuk a fatörzset, nem kell simára, akkor jó, ha olyan, mint a fa törzse.
5. Ízlés szerint marcipánlevélkékkel díszítjük.