Meghalt Oscar de la Renta

A legendás divattervező október 20-án hunyt el kenti otthonában, 82 éves korában – írja a New York Times. Bár 8 éve beteg volt, szinte halála percéig dolgozott, hiszen George Clooney újdonsült felesége, Amal Alamuddin még az ő kreációjában mondta ki a celebvilág legnagyobb érdeklődést kiváltó igenjét az oltár előtt. A Dominikai Köztársaságban született Oscar de la Renta karrierje az 50-es évek Franco uralta Spanyolországában kezdődött, a 60-as évek közepén vált igazán híressé, amikor Jackie Kennedy egyik kedvenc divattervezője lett. Onnantól kezdve a divatvilág máig meghatározó alakjává vált. 

Az utolsó 8 évben vállalkozásának bevételei 50%-kal nőttek, évi 150 millió dollár értékben adott el ruhákat, a celebek kedvenc tervezőjévé vált, igazi kiváltság – és egy bizonyos ismertségi szint fölött kötelező – Oscar de la Renta ruhában gálázni. Amy Adams, Sarah Jessica Parker és Penélope Cruz mellett élete során négy amerikai First Lady-t is öltöztetett, és amellett, hogy ő volt Hollywood kedvenc couture-tervezője, rengeteg ready-to-wear ruhát adott el azoknak a gazdag nőknek, akik munkaebédről jótékonysági vacsorákra jártak.  

Kora ellenére nagyon gyorsan alkalmazkodott a közösségi média térnyeréséhez, többször is képes volt karrierje során olyan kulturális változásokat meglovagolni, melyeknél kortársai elvéreztek. Ismert volt humorérzékéről, kritikus hozzáállásáról, és mindig ott volt, ahol a dolgok történtek: gálákon, saját kiskertjében, vagy tehetséges barátai körében. De hogy vált a dominikai fiú befolyásos New York-i tervezővé?

Minden pénzt ruhára költött

Oscar Aristedes de la Renta 1932-ben született Santo Domingóban egy jómódú család hetedik gyerekeként (és egyetlen fiaként), majd 18 éves korában Madridba ment festészetet tanulni, de az éjszakai élet és a divat jobban érdekelte és Cristóbal Balenciaga mellé szegődött tanulni. Apja havonta 125 dollárnyi apanázst küldött neki, azt utolsó fillérig ruhára költötte. Hogy megéljen, szkeccseket rajzolt újságoknak, melyekről azt állította: nem voltak valami jók.

Ettől még 1956-ban feltűntek Francesca Lodge-nak, az akkori amerikai spanyol nagykövet, John Davis Lodge feleségének, aki ez alapján kérte meg a tervezőt, hogy készítsen báli ruhát lányának, Beatrice-nak. Ezek után kapott munkát Cristobal Balenciaga, a kor legelismertebb couture-tervezőjének madridi szalonjában. Azonban hiába a jó munka, Balenciaga nem akarta felvenni párizsi szalonjába, mondván, nem elég képzett még ahhoz – ajánlólevelet azért kapott tőle, amivel azonnal felvették Christian Diorhoz. Másnap azonban jelenése volt Antonio del Castillónál, a Lanvin tervezőjénél: "Tetszettem neki, mert beszéltem spanyolul, és megkérdezte, tudok-e varrni, szabni, modellezni, persze igent mondtam. Kicsit több pénzt ajánlott, mint a Dior, elfogadtam az ajánlatot és azt mondtam, 2 hét múlva tudok kezdeni. Aztán elmentem egy divatiskolába és megkértem a lányokat, hogy tanítsanak meg egy évnyi anyagot nekem 2 hét alatt" – mesélte de la Renta a The Times-nak.

2 hét alatt mindent megtanult

De la Renta 1961-től 1963-ig dolgozott Castillónak, utána döntött úgy, hogy Amerikában is szerencsét próbál. A Vogue akkori szerkesztőjétől, Diana Vreelandtól kért tanácsot, hogyan vágjon bele a munkába. Veerland azt tanácsolta neki, szegődjön Elizabeth Ardenhez, mert ő nem kiváló tehetség, így ott nem homályosítja el más tervező a nevét, mint a Diornál, ahol mindig csak másodhegedűs lehet. 700 dolláros heti fizetést kért, a lehető legmagasabbat, amit el tudott képzelni – és megkapta. Amikor Arden arra panaszkodott, hogy túl sokáig vakációzott Európában, áthívta magára vacsorára és hagyta, hogy a nő nyerjen kártyán: "azután azt csináltam annál a divatháznál, amit csak akartam".

De la Renta 1963-tól 65-ig szorgalmasan dolgozott az Ardennek,1965-ben Ardentől Jane Derby márkájához, a Seventh Avenue-hoz szerződött mint társtulajdonos és tervező, majd Derby halála után még ugyanabban az évben átvette a céget, mely egyre nőtt. Saját márkát alapított: sikere elsöprő volt, mert vendégei között volt Jackie Kennedy, korának egyik legnagyobb divatikonja.

Az 1970-es években a New York-i divattervezőkre nagyobb figyelem irányult, amikor a The Times Magazine hosszú cikkben taglalta bevételeiket, majd kijelentették, hogy a tervezők az új nagytőkések. Ekkor de la Renta már Nancy Reagen kedvenc tervezője volt, és véresen komolyan vette munkáját, akárcsak az életet. Később Hillary Clintont öltöztette. 1997-ben Clinton második megválasztása után alakította ki Hillary jellemző stílusát, de hogy az egykori First Lady mondja: "20 évig dolgozott rajta, hogy divatikont faragjon belőlem."

Couture és ready-to-wear sikerek

Couture tervezőként 1993-ban Párizsban debütált de la Renta, egy Pierre Balmain kollekcióval. Ő volt az első amerikai tervező Main Rousseau Bocher 1940-es sikere óta, aki fontos couture kollekciót küldött kifutóra. Ready-to-wear kollekciókat is kifutóra küldött 1991-ben és 92-ben. 1967-ben és 68-ban is megkapta a divatszerkesztők által odaítélt Coty Awards-ot, 1989-ben életműdíjjal tüntette ki a Council of Fashion Designers of America.

Oscar de la Renta kétszer házasodott, első felesége a Vogue 1983-ban elhunyt kiadója, Francoise de Langlade volt, akit 1967-ben vett el. Második feleségét, Annette Engelhard Reedet 1989-ben vette el. "Ott az otthonom, ahol Anette van. Ő elképesztően boldog lehetne nélkülem" – viccelt egy későbbi interjújában. 1993-tól 2002-ig tervezte ő a Balmain haute coutre kollekcióit, 2006-ban saját márkáján belül alapított egy esküvői-ruha vonalat. Nemzetközi sikere 2003-ban indult be igazán, Alex Bolen vállalatvezetése alatt, azóta 5-ről 75-re nőtt külföldi viszonteladóinak száma.

Megvan az utód

Egy hete jelentették be, hogy a Nina Ricci márka tervezője, Peter Copping csatlakozik kreatívtervezőként az Oscar de la Renta márkához. "Nagyon boldog vagyok, hogy Peter csatlakozott hozzánk. Nagy tehetség és mindkettőnkre jellemző az egész világ iránti csillapíthatatlan kíváncsiság a zenétől az építészeten át a kertekig. A mi iparágunkban nem sikerül mindig jól a kreatív tervezői váltás. Remélem, hogy ezt a választást közelről felügyelve és aktívan részt vállalva benne biztosítani tudom a márka és a cég jövőjét." – nyilatkozta akkor az elegáns stílusáról, virágdíszítésű ruháiról ismert de la Renta a WWD-nek.

A bölcs, éles látással és jó humorral megáldott tervező mindig szem előtt tartotta, hogy a kifutó nem egyenlő a divattal. "Soha, de soha ne keverjék össze a divattal azt, amit a kifutón látnak. A divatbemutató egy előadás. Csak az a divat, amit a nők hordanak. A jólöltözöttségnek nincs sok köze ahhoz, hogy jó ruhái vannak-e. Jó egyensúlyérzék és józan ész kérdése az egész" – mondta. Felesége, Anette mellett egy fiút, Moisest, három húgot, három mostohagyereket és kilenc mostohaunokát hagy hátra. Halálakor családja és számos kutyája vette körül.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra