Habkönnyű túrós pite, ami csak minimális mennyiségű lisztet, illetve búzadarát tartalmaz, így ha a cukrot valamilyen alakbarát édesítőre (pl. eritrit, nyírfacukor) cseréljük, akár még a bikinidiétába is beleférhet egy-egy szelet! A másik nagy előnye, hogy körülbelül öt percig tart összeállítani a tésztáját. A tetejére bármilyen gyümölcsöt szórhatunk: epret, meggyet, áfonyát, szezonban akár sárgabarackot, de gyümölcsök helyett keverhetünk mazsolát is a pite tésztájába.
Hozzávalók:
- 250 g túró
- 175 g tejföl
- 1 ek. liszt
- 2 csapott ek. búzadara
- 3 ek. cukor
- 1 rúd vanília kikapart magjai
- 1 tk. sütőpor
- 1 kezeletlen citrom héja
- 2 tojás
- 1 marék (fagyasztott) málna
Elkészítés:
1. A tojást szétválasztjuk. A tojássárgákat a túróval, tejföllel, liszttel, búzadarával, cukorral, vaníliával, sütőporral és a citromhéjjal elektromos vagy kézi habverő segítségével összedolgozzuk.
2. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd két részletben, óvatosan hozzáforgatjuk a túrós masszához.
3. Egy piteformát kivajazunk és kilisztezünk, majd beleöntjük a túrós masszát. A tetejére fagyasztott málnát morzsolunk-szórunk.
4. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük. Kihűtjük, és porcukorral megszórva tálaljuk.