Laktató, kiadós tésztasaláta, amit nem csak otthon ehetünk frissen, hanem nyugodtan elcsomagolhatjuk, és vihetjük a munkába is. Melegíteni sem kell, ráadásul 15 perc alatt összedobható, vagyis nem kell hosszadalmas konyhai tartózkodásra berendezkedni.
A tésztasaláta az utóbbi években gasztrokörökben szitokszóvá vált, pedig nem érdemli meg a lenézést, nagy melegben kellemes ebéd lesz, laktató, de nem üt agyon. Csak éppen az olivaolajat nem szabad napraforgóra cserélni, a fetát meg hiperes, sajátmárkás "krémfehér" sajttal helyettesíteni.
Ha szeretnének kicsit több időt eltölteni vele, és/vagy ennyi nyers zöldséget már nem képesek befogadni, pirítsák meg adagonként kevés olivaolajban a felkockázott kaliforniai paprikát, lehet akár egy-két nagyobb példány is, ekkor az uborka helyett mehet bele szintén apróra kockázott salátacukkini is, szintén átpirítva, és ha már, akár a vastagabbra karikázott hagyma is pirulhat egy keveset.
Hozzávalók (3-4 kis adaghoz):
15 dkg aprószemű, tojásmentes tészta
1 kígyóuborka
2-3 marék koktélparadicsom
5 szál újhagyma
½ kaliforniai paprika
1 marék olajbogyó
2-3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál fehérborecet
só, bors
3-4 ág friss bazsalikom
2-3 ág friss oregánó
feta sajt
opcionális: néhány szem apróra vágott szárított paradicsom
- A tésztát feltesszük főni sós, forrásban lévő vízben.
- Közben felaprítjuk nagyon apró kockákra a zöldségeket, felkarikázzuk a hagymát és az olajbogyót.
- Egy tálban elkeverjük az ecetet és az olajat, sózzuk-borsozzuk, beleszórjuk a felaprított zöldfűszereket.
- Alaposan átforgatjuk benne a zöldségeket, jöhet bele a kifőtt tészta is.
- A tetejére ízlés szerinti mennyiségű fetát morzsolunk.