Ezért végzik a kukában a fűszernövényei

Felejtse el a szárított fűszereket, vegyen inkább palántákat, amiket télen is pont ugyanúgy használhat, mint nyáron. Ehhez semmi más nem kell tennie, mint kitenni az ablakba, és rendszeresen öntözni, és máris ízletesebb ételt tálalhat!

shutterstock 92356039

Aha. Akkor most inkább tegyük félre a fentihez hasonló kamuságokat, és nézzük a szomorú valóságot. A tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy a nyáron a kertben viruló fűszernövények csak ritkán élik túl a telet a lakásban. Sőt, még a fűtött fóliában is nagyon óvatosan kell bánni velük, tudtuk meg Zatykó Zoltán okleveles kertészmérnöktől. 

Gyengébb leveleket hoz,  egyre csak nyúlik és elveszítette korábbi már-már bokros jellegét  a teraszról virágládástul lakásba importált mentám, és bár az illata a régi, aggaszt, hogy miért viselkedik másképp. Bárhol néztem utána, mindenhol azt írták, hogy tegyem az ablakba, és öntözzem rendszeresen, jó lesz neki. Zatykó Zoltán kertészmérnök szerint viszont ez így nem pont igaz.

Kezdjük ott, hogy a növényeket érdemes különböző csoportokra szedni. Az évelő növények (például a tárkony) hozzá vannak szokva a négyévszakos váltakozáshoz, ami annyit tesz, hogy amennyiben nem esnek át a hideghatáson, ami ősztől tavaszig tart a természetben, akkor összeesnek, elszáradnak, és ki sem hajtanak később – magyarázta a Díványnak Zatykó, hozzátéve, hogy télen ezeket reménytelen lenne bevinni. Aztán ott vannak még a trópusi tájakról származó növények, mint például a bazsalikom, amiknek nincs szüksége erre a pihenő időszakra, a mediterrán növények pedig (mint a rozmaring, a zsálya vagy a kakukkfű) ideális esetben növekedhetnének is télen – de ezek a feltételek egy átlag lakásban nem adottak.

"Ha általános receptet akarunk írni, akkor a mediterrán növényeket hűvös, világos helyen kell tartani, a meleg égövieket pedig meleg, világos helyen" – adott tanácsot a kertészmérnök, és megjegyezte: onnantól, hogy a növény a lakásba kerül, biztosan hanyatlani fog, mindegy, milyen tápoldattal próbálkozunk.

shutterstock 129225005

"Ezek nem szobanövények, valameddig megélnek, de hogy meddig, azt nem lehet tudni. Ilyenkor ugyanis még a világos konyhaablak is nagyon sötét nekik, hiszen gondoljunk csak bele: a szabadban 180 fokban kapják a fényt minden irányból, a lakásban meg, még ha az ablakban is vannak, akkor is csak töredékét kapják" – magyarázta.

Zatykó a lakásában nem, csak a fűtött fóliában tart ilyenkor fűszernövényeket, de még úgy is óvatosan kell bánnia velük.

Hasonló tapasztalatokról számolt be Márton Zoltán, a Zöldpont Fűszerkertészet telepvezetője is. "Az általános tapasztalat az, hogy az üzemből kikerülő növények egy része elpusztul, amikorra eléri a vásárlót, illetve néhány nappal vagy pár héttel azután. Ennek a fő oka az, hogy a növényt stressz éri (nagy hőingás, sötét és helytelen tárolás, nem megfelelő vízutánpótlás). Természetesen a vásárlónál is előfordulhatnak gondozási, tárolási hibák, például radiátor fölé helyezés, hideg, huzatos helyre pakolás, stb."

Mi a megoldás?

"Sokat jelenthet, ha a lakásban a növény fölé tudunk tenni külön megvilágítást. De itt nem egy olvasólámpára kell gondolni, hanem százwattokra négyzetméterenként" –  mondta Zatykó, és hozzátette, ha nincs elég fény, még ártunk is a növénynek a nagy meleggel. "Ilyenkor ugyanis az történik, hogy az ablakba kihelyezett növény, például kakukkfű azonnal elkezd gyengülni, vékonyabb lesz a hajtása, egyre csak nyúlik a fény felé, mert azt érzi, hogy le van árnyékolva. A melegben nagyon gyorsan képes nőni, de egy idő után nem bírja el a saját súlyát, mert közben a szén-dioxidot nem tudja beépíteni a levegőből, mert ahhoz nem éri elég fény" – magyarázta a mechanizmust a kertészmérnök. Szóval a mentám haldoklik.

Az egyetlen, amivel segíteni tudunk ilyenkor a növénynek, hogy olyan alacsony hőmérsékleten tartjuk, amivel még túléli, de közben már nem nő. Vagyis télikertbe kell raknunk a trópusi (pl. bazsalikom), illetve mediterrán növényeinket (pl. kakukkfű) is. "A bazsalikom esetében ez körülbelül 15-16 fok, az alá már nem jó menni, mert megfázik. A kakukkfűnél lehet tíz vagy öt fok is, ahogy egy mediterrán télen szokott lenni, és akkor nem nő, hanem megőrzi azt az állapotát, amiben volt" – fűzte hozzá a kertészmérnök, és megjegyezte: így talán kibírják tavaszig. A lényeg tehát az, hogy gyarapodni várhatóan egyetlen kertből behozott fűszernövényünk sem fog a lakásban, maximum konzerválni tudjuk az állapotukat a télikertben.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek