A német sertéssült ( Schweinebraten) is annyi verzióban készül, ahány házban sütik. Végigböngésztünk vagy ötven, állítólag szupertuti receptet, az egyikhez a római tál hiányzott, a másiknak a fűszerezése volt fura, végül aztán ráböktünk egyre, és nekiláttunk. Ha eddig voltak félelmei, lehet-e nagy darab sertéshúst egyben omlósra sütni, próbálja ki ezt, zseniális lett!
Igazi kihívás előtt álltam amikor kitaláltuk a kolléganőmmel, hogy Schweinebratent kellene készíteni. A feladatot még tetézte az is, hogy római tál híján egy sütőzacskós receptet választottunk, és hát ugye a múltkori teszt során ezen egyszer már elvéreztem. Na, ha eddig nem is preferáltam a sütőzacskó használatát, most elismerem: tényleg nagyon hálás dolog, amikor egy ilyen jó vaskos húst kell omlóssá varázsolni.
Elindultam megvenni a tőkehúst, de már az első akadályban elbuktam: sertéscomb, tarja, vagy karaj az ideális ennek az ételnek az elkészítéséhez? Mivel a "hagyományos" comb borzasztóan zsíros volt, a tarja szintén, a karaj meg nagyon száraz, végül a frikandóra esett a választásom.
Mi a frikandó?
A sertéscomb több részből áll, és ezek az izmok az állat mozgását hivatottak szolgálni, ezért elmondható, hogy a sertéscomb részei sovány húsnak számítanak. Ha hártyára bontanák, miután lefejtették a külső oldalát borító szalonnát és bőrt, akkor a comb hátsó felén található henger alakú hús a frikandó oldalhúsa. Forrás: magyarsertes.hu
Hozzávalók
- 80 dkg sertés frikandó
- só
- bors
- fél zacskó borókabogyó (opcionális, az eredeti recept szerint nem kell)
- 1 lapos evőkanál szódabikarbóna (elhagyható, én hiszek abban, hogy omlósabb lesz vele a hús)
- 1 evőkanál méz
- 10 gerezd fokhagyma
- őrölt kömény
- hidegen sajtolt napraforgóolaj (Használhat olívaolajat is, de szerintem a sertés és az olíva egyáltalán nem passzol egymáshoz.)
- 2,5 dl jó minőségű német világos sör
- 1 darab nagy alakú sütőzacskó
Roppant egyszerű elkészíteni:
1. A húst jól megmostam, megszárítottam és beírdaltam (elég mélyen, hogy a fűszerek ne csak a felszínen legyenek).
2. Jól beledörzsöltem sóval, borsal, szódabikarbónával és olajjal, majd egy serpenyőben jó magas hőmérsékleten fehéredésig pirítottam mindkét oldalát.
3. Mikor kivettem az edényből, a bevágásokba fokhagymát és borókabogyót töltöttem, és így tettem a sütőzacskóba, amibe az előzőleg elkevert pácot már beleöntöttem.
4. 170 fokon sütöttem így 50-60 percet, majd a sütőzacskóból kivéve még 10-15 percig pirítottam ugyanezen a hőfokon. A pirítás közben aláöntöttem a sört, ami a sütőzacskóban volt.
Dinsztelt fehérkáposzta
Mivel nem vagyok sörivó, arra gondoltam, hogy a káposztához fel fogom használni a maradék sört, mert kiönteni azért fájt volna. Soha nem készítettem párolt káposztát sörrel, így hát nagyon kíváncsi voltam az eredményre.
- egy közepes fej káposzta
- 2 dl sör
- 2-3 ek nádcukor
- köménymag
- hidegen sajtolt napraforgóolaj (lehet kókuszolaj is)
- só