Nem gondoltam volna, hogy valaha eszembe jut: „na, csináljunk egy jó kis sóskát ebédre”, viszont hétvégén a piacon vásároltam, és amikor megláttam a friss sóskát, azonnal megkívántam. Csakhogy az alap sóskafőzelék receptben tejszínes-lisztes habarás van, amit már évek óta kiiktattam az étrendemből.
Ezek helyett rizslisztet és rizstejszínt használtam. Illetve a jó sok kristálycukor helyett kevés nádcukorral édesítettem - mert hát ugye a sóskának az lenne a lényege, hogy jó savanyú. Ez a verzió hidegen és melegen is egyaránt zseniális, hús mellé köretnek is el tudom képzelni. Ez most azonban, a jó régi krumplis változat, egy kicsit másképp.
Hozzávalók
- 1 kg friss sóska
- 1 evőkanál kókuszzsír
- 1,5 púpozott evőkanál rizsliszt
- 2-3 evőkanál nádcukor
- 1 csipet só
- 1/2 liter víz
- 1-2 evőkanál rizstejszín
- mellé új burgonya és/vagy tojás
Első lépés: a sóska megtisztítása
- Hevítse fel a zsiradékot, dobja rá a sóskát és fonnyassza meg. A friss, zsenge sóska nagyon hamar megfonnyad, szóval semmiképpen se kezdjen el közben telefonálni, vagy tévét nézni.
- Vegye le a tűzhelyről és adja hozzá a rizslisztet, cukrot és a sót. Alaposan keverje össze, tegye vissza a lábast a tűzhelyre, és kezdje el felönteni a vízzel. Forrás után körülbelül 5-8 percig főzze kisebb hőmérsékleten.
- Ezután adja hozzá a rizstejszínt, ismét forralja össze, és főzze még egy-két percig.
- Botmixerrel pépesítse és ha túl híg a lé, adjon hozzá még egy kevés rizslisztet, ha túl sűrű, vízzel öntse fel.
- Főtt/sült új burgonyával, és/vagy tükörtojással tálalja.